ILCO LJUBLJANA

STOMA >> Kolostoma

Kolostoma je stoma, ki jo kirurg naredi na debelem črevesu. Poznamo več vrst kolostom, ki se med seboj razlikujejo po tem, na katerem delu debelega črevesa so narejene.

Cekostoma

je nameščena desno v spodnjem delu trebuha, na mestu, kjer je v globini slepič. Izloček cekuma pri iztekanju močno draži kožo, zato je potrebna dobra zaščita kože okoli stome. Ta stoma je po navadi začasna, in jo naredijo bolnikom, ki imajo nenadno zaporo črevesa. Ko se črevo zaceli stomo odstranijo in črevo ponovno povežejo.

Transverzalna kolostoma ali transverzostoma

je oblikovana iz prečnega dela debelega črevesa (prečni kolon) in običajno leži na zgornjem delu trebuha. Lahko je vidna le ena ali dve odprtini, odvisno od zahtevanega operativnega postopka.

Sigmoidna kolostoma ali sigmostoma

je končna izpeljava črevesa, v posebnih primerih pa je sigmoidna kolostoma narejena na zadnji črevesni vijugi (resasto črevo). Običajno je narejena na levi strani trebuha spodaj. Kadar gre samo za razbremenilno stomo na vijugi črevesa, sta vidni dve odprtini. Če pa so pri operaciji odstranili danko in zadnjik v celoti, bo vidna ena sama odprtina.

Kolostoma descendentnega kolona

(navzdoljnega kolona) je stoma oblikovana na padajočem delu debelega črevesa, ki sledi prečnemu.