NOVICE >> 2015

Zaključek leta s kulturno zabavnim programom
>>19.december 2015

Že je leto na okoli december ves v lučkah, in vse se blešči okoli nas! 19. decembra smo se odpravili na  dolgo pričakovano SILVESTROVANJE našega društva! Seveda smo se tudi med letom lepo zabavali in marsikaj postorili. Silvestrovanje je bilo v obmorskem kraju Hrastovlje, kjer smo si oči spočili, ko smo občudovali razgled na Trst in Obalo. Za sprehod ni bilo časa, ker smo se raje sami zabavali ob glasbi naših vrlih muzikantov Ivana in Andreja. Bilo je obilo smeha druženja, plesa pa tudi igre so popestrile to naše druženje. Na silvestrovanju nismo bili samo člani iz ILCO Ljubljana. Povabili smo tudi prijatelje iz drugih društev: ILCO Nova Gorica, ILCO Srbija, ILCO Bosna, ILCO Varaždin in ILCO Pula.
Seveda nas je obiskal tudi Božiček. Ho ho ho, to je bilo zanimivo obdarovanje. Božiček je vsakemu kaj povedal, se slikal in obljubil, da nas spet obišče naslednje leto.
Ko se človek zabava, čas prehitro mine in že je bilo to jutro. Razšli smo se z zdravico in dobrimi željami. Zaželeli smo si predvsem zdravja, saj je ravno zdravje tisto, ki ga najbolj potrebujemo!
Hitro, no, kolikor hitro smo še zmogli, smo se odpravili na avtobuse. Malo smo zaspali in že smo bili v Ljubljani.
Srečno!

Obisk ILCO Varaždin ob zaključku leta 2015
>>16-17.december 2015

Na povabilo predsednika ILCO Varaždin gospoda Ivana Kovačića sta se predsednik ILCO Ljubljana Zoran Terglav in  namestnica predsednika Renata Laznik udeležila svečanega zaključka leta ILCO Varaždin.
V sproščenem razgovoru z vodstvom in člani društva ILCO Varaždin ter predstavniki pripomočkov za oskrbo stome za Hrvaško smo si  izmenjali izkušnje o pripomočkih. Ugotavljali pa smo tudi, kakšne so razlike med Hrvaško in Slovenijo pri načinu dobavljanja pripomočkov.
Nato smo se okrepčali s kosilom in zaplesali ob glasbi. Prireditelji so poskrbeli tudi za odličen plesni nastop klasičnih in modernih plesov in pa odličen pevski nastop.
Vodstvi obeh društev ILCO sta se dogovorili, da bosta v letu 2016 organizirali srečanje članov obeh društev.

Delavnice ročnih spretnosti in dan namenjen našemu zdravju
>>1.december 2015

V torek, 1. decembra 2015 je bilo na sedežu Društva ILCO Ljubljana spet živahno. Na delavnico ročnih spretnosti, ki sta jo vodili mentorici Jožefa Mežan in Nada Hauptman, je prišlo kar dvainpetdeset oseb s stomo in njihovih svojcev.
Tokrat smo se naučili, kako se izdelajo različne rože iz papirja. Izdelovali pa smo tudi božično-novoletne okraske in čestitke za Božič in Novo leto. Za delo smo bili zelo motivirani, saj bodo ob prihajajočih praznikih ravno ti okraski krasili naše domove.
Tudi letos delavnica ročnih spretnosti ni bila edina dejavnost tega dne. V dvorani so štiri predstavnice proizvajalcev pripomočkov za nego stome: Ana Zdešar iz Bbrauna, Simona Truhačev iz Coloplasta, Saša Oberstar iz Convateca in Klavdija Ronchi iz Dansaca, prijazno odgovorile na vsa naša vprašanja v zvezi s pripomočki. Nekatere pripomočke so predstavile tako, da so pokazale, kako se jih uporablja.
Dogodek smo posvetili tudi našemu zdravju, zato smo k sodelovanju povabili Zdravstveni dom Ljubljana – Šiška, ki nam je omogočil merjenje krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in krvnega tlaka. Izvajale so ga diplomirane medicinske sestre: Valerija Palkovič, Andreja Semulič Valič  in Zorica Pristav, ki so krvne preiskave in meritve krvnega tlaka opravile za vseh dvainpetdeset udeležencev. Eni so bili svojih izvidov veseli, drugi pa malo manj ...
Veliko število udeležencev na našem dogodku je dokaz, kako pomembna so naša srečanja in druženja.

Ogled Kulturnega Središča EVROPSKIH VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ in Martinovanje
>>11.november 2015

V petek, 11. novembra smo se ponovno odpeljali na Štajersko, a smo na poti naredili ovinek po Zasavju. Tam so se nam pridružili naši zasavski člani, potem pa smo nadaljevali pot do Vitanja, saj smo si tokrat ogledali KSEVT – Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij.
Že pogled na impozantno KSEVT-ovo zgradbo je med nami vzbudil zanimanje in željo, da bi čimprej odkrili, kaj vse se skriva v njeni notranjosti. Gospod Izidor Fijavž, ki nas je vodil po središču, nam je pojasnil, da je arhitekturna zasnova njihove zgradbe nastala na podlagi načrta prve geostacionarne vesoljske postaje oziroma bivalnega kolesa, ki ga je v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju opisal raketni inženir in pionir kozmonavtike Herman Potočnik Noordung. Da stoji KSEVT ravno v Vitanju ni naključje, saj od tod izvira njegova Potočnikova mati, zato si v centru lahko ogledate tudi razstavo posvečeno življenju in delu tega slovenskega in evropskega pionirja vesoljskih tehnologij.
Razstavljenih je tudi veliko fotografij o vesolju in takih, ki so bile posnete v vesolju. Med predmeti pa je vsekakor najbolj zanimiv čip in originalni inštrument PLS, ki je – nameščen na sondi Voyager 1. Ta čip ima za Slovence posebno vrednost, saj je bil izdelan pod vodstvom slovenskega znanstvenika dr. Antona Mavretiča.
Poslanstvo KSEVT-a pa ni samo ohranjanje spomina na Hermana Potočnika Noordunga, ampak smo tu lahko priče zlitju znanosti in umetnosti. Po številnih vprašanjih, ki smo jih zastavili našemu vodniku po središču, smo zadovoljni z odgovori in novim znanjem sedli na avtobus, ki pa nas ni odpeljal proti domu temveč v vas Socko v Gostilno Koprivnikar.
V domačem in toplem vzdušju, ob spremljavi glasbe ansambla Karošec, smo pojedli kosilo, potem pa se veselemu taktu glasbe nismo mogli več upreti, zato smo zapeli in zaplesali. Za dodatno veselje je poskrbel Sv. Martin, ki je mošt spremenil v vino in lahko potrdimo, da je letošnja letina odlična.

Izmenjave izkušenj in predstavitev CONVATECOVIH pripomočkov za nego stome
>>2.november 2015

V ponedeljek, 2. novembra smo se ob 11. 30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju na še enem izmed naših že tradicionalnih srečanj, na katerem si osebe s stomo in njihovi svojci izmenjujemo izkušnje. Vsako leto na srečanje povabimo tudi predstavnike podjetij, ki se ukvarjajo z uvozom in distribucijo pripomočkov za nego stome. Letos so se našemu povabilu odzvali v podjetju Valencia Stoma Medical, ki so uvozniki ConvaTecovih pripomočkov in iz podjetja Nega.
Ker smo bili zelo dobro razpoloženi, smo na terasi gostišča najprej poklepetali ob kavi in se malce bolje seznanili s tistimi, ki so šele stopili na pot oseb s stomo, saj so bili operirani šele pred kratkim. Pravzaprav so ta naša srečanja namenjena predvsem njim in njihovim svojcem, da jim z našimi izkušnjami olajšamo premagovati ovire v novem življenju s stomo.
V sobi, kjer je potekal uradni del srečanja, sta nas pričakali gospa Aleksandra Oberstar, predstavnica podjetja Valencia Stoma Medical in gospa Karmen Jazbinšek iz Nege. Prva nam je predstavila medicinske pripomočke za nego stome, povedala kako se določeni pripomočki uporabljajo, razložila, katere so novosti, dobili pa smo tudi vzorčke. Gospa Karmen nam je povedala, da je stomo najbolje čistiti samo z gazo in navadno vodo. Predstavila je tudi nekaj zapletov pri vnetjih stome in razložila, kako se ti zapleti odpravijo. Ker pa je boljša preventiva, kot kurativa, je podala kar precej praktičnih nasvetov o negi stome, s katerimi se izognemo zapletom.
Po predstavitvi pripomočkov sta si gostji vzeli čas za odgovore na številna zelo tehtna in konkretna vprašanja. Seveda smo na ta vprašanja odgovarjali tudi mi, ki imamo stomo. Tako smo novim stomistom ter njihovim svojcem pomagali tudi s praktičnimi izkušnjami.
Med pogovori smo se dotaknili tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na trgu kar precej pripomočkov za nego stome, zato se je včasih težko odločiti, katerega izbrati. Po navadi se zlasti na novo operirani in starejše osebe s stomo odločijo za pripomočke, ki so jih uporabljali v bolnišnici, vendar ni nujno, da so ravno ti pripomočki zares najboljši zanje. Tudi gostji sta se strinjali z našim nasvetom, da je treba preizkusiti čim več pripomočkov različnih proizvajalcev. Le tako bomo med njimi našli takšnega, ki nam bo zares ustrezal, kar pomeni, da nam ne bo povzročal vnetja kože okoli stome, se bo dobro prilegal ter dobro tesnil in da bomo ob njegovi uporabi skoraj pozabili, da imamo stomo.
Naj ob tem povemo, da si nekatere pripomočke ter predstavitveni material za te pripomočke v času uradnih ur ogledate tudi na sedežu našega Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Lahko nas tudi pokličete in se dogovorite za sestanek – z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali najti ustrezen pripomoček za vas.

Vaje za ravnotežje in plavanje v termah Laško
>>15 Oktober 2015

Oktober je mesec, ko naj bi uživali v barviti jeseni in plodovih narave. Letos pa je tople jesenske barve zabrisal dež, zaradi katerega se nam je zdelo hladneje, kot je v resnici bilo. Prav mraz je pripomogel k odločitvi, da se gremo pogret nekam na lepše. V četrtek, 15. oktobra smo se ob 8-ih  zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in se z velikim pričakovanjem odpeljali novim dogodivščinam naproti. Najprej smo se ustavili na Trojanah, kjer smo si privoščili kavico in seveda krofe, ki pa so nam jih tokrat prijazno podarili. Po postanku smo se odpeljali proti Zasavju, kjer so nas že malce nestrpno pričakovali naši zasavski stomisti, nato pa smo se odplejali v Zdravilišče Laško.
Tam nas je pričakala gospa Janja Karlovšek, dipl. Fizioterapevtka. Zdaj verjetno že veste, da si člani Društva ILCO svoja pohajkovanja vedno s čim popestrimo, ker nam je poleg dobre volje cilj tudi to, da se kaj novega naučimo. Tokrat smo se poleg plavanja veselili vaj za ravnotežje. Gospa Janja nam je v teoretičnem delu vaj zelo nazorno in razumljivo razložila, kako deluje naš ravnotežni sistem. V praktičnem delu pa smo vadili: delali smo vaje za ravnotežje s trakovi in žogami, preizkusili pa smo se tudi na malem poligonu za ravnotežje, ki so ga postavili prav za nas.  Ob vseh vajah smo neznansko uživali in se zabavali. Lahko bi celo rekli, da smo se malce pootročili, kar pa je seveda vse prej kot slabo.
Po vajah smo poskrbeli za naše lačne želodčke in si malce odpočili. Vse to pa zato, da smo si nabrali moči za novo plavalno dogodivščino. Na bazenu so nas namreč že čakale vstopnice za triurno plavanje. Poleg plavanja smo si imunski sistem krepili s knajpanjem, nekateri pa so šli tudi v savno, kjer so s toploto pregnali prehlad.
Po kopanju smo na avtobusu zadovoljno ugotavljali, da smo si odlično popestrili siv deževen dan, ki bi se doma neskončno vlekel, na ILCO plavalnem izletu pa je minil kot blisk.

Pohod po Lendavskih goricah z zvezo ILCO
>>28. septembra 2015

Po čudovitem dopustu v Pinesti, smo že kar malo pogrešali skupno druženje, zato smo bili zelo veseli obvestila o pohodu po Lendavskih goricah. Z avtobusom smo se že zelo zgodaj odpravili na pot proti Lendavi. Kot vsakič, ko gremo na štajerski konec in še dlje, smo se tudi tokrat ustavili na Trojanah. Naročili smo si kavico, naš predsednik pa nas je presenetil s krofi – kakšno veselje! Na dogovorjenem zbirnem mestu smo se srečali s člani ostali slovenskih društev ILCO združenih v Zvezo ILCO Slovenije. Srečanje je bilo zelo prijetno, saj se z mnogimi že dolgo nismo videli. Opazili pa smo tudi nekaj novih obrazov, ki jih je sproščenost tistih, ki smo že dolgo stomisti, kar malo presenetila. Ko smo se zbrali vsi, smo se odpravili na pohod do cerkve in stolpa. Prijeten pohod pa je zaradi hude vročine postal kar naporen, zato smo nekateri omagali in raje počakali na prevoz, ki nas je odpeljal do term Lendava.
Vsi pohodniki smo se zbrali na kosilu, ki se je zaradi prijetnega druženja zavleklo v pozne popoldanske ure. Seveda smo si pred odhodom obljubili, da se kmalu spet srečamo, saj je še toliko lepih kotičkov Slovenije, ki bi jih bilo lepo obiskati skupaj.

Prenova prostorov društva Ilco Ljubljana
>>Od 30. aprila do 8. maja in 18. septembra 2015

Letos smo od FIHO (Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij) dobili odobrena sredstva za investicijsko vzdrževanje naših prostorov. Za težja dela, kot so menjava podov, barvanje lesenih sten v skupnem hodniku in sejni sobi, smo najeli zunanjega izvajalca. Ko so bila ta dela opravljena smo se odločili, da bi bilo dobro, če bi naše prostore tudi prepleskali, saj je od zadnjega pleskanja minilo že kar lepo število let. Zato smo se pred prvomajskimi prazniki odpravili po nakupih in kupili ves potrebni material, po praznikih pa smo se lotili dela. Obenem pa smo se preselilil tudi v večjo pisarno in predelali že obstoječo omaro. Zdaj imamo na novih poličkah razstavljene brošure z najrazličnejšimi informacijami, ki bi utegnile zanimati naše člane, najdejo pa se tudi časopisi in revije ter različni prospekti uvoznikov pripomočkov za oskrbovanje stome.
Pri prenovi je sodelovalo 24 članov društva, zato je upravni odbor Društva ILCO Ljubljana na 14. redni seji izglasoval sklep, da se jim za pomoč zahvalimo z organizacijo piknika. Izvedli pa smo ga v petek, 18. septembra v ribiškem domu Barje, kjer je bilo seveda spet zelo veselo.

Ob 40 letnici ILCO Avstrija na Dunaju
>>11 do 13 september 2015

Med 11. in 13. septembrom smo se predstavniki Zveze društev ILCO Slovenija odzvali na povabilo ILCO Avstrije, ki je praznoval že 40. obletnico delovanja. Na pot smo se odpravili s kombijem, ki smo si ga izposodili v Društvu laringektomiranih Slovenije, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Na Dunaju smo srečali številna ILCO društva in zveze iz Evrope, s katerimi smo izmenjali izkušnje o delovanju naših organizacij. V soboto pa smo se vsi udeležili slavnostnega programa, na katerem smo se med drugim seznanili z delovanjem ILCO Avstrija in prisluhnili predavanju abdominalnega kirurga. Prosto popoldne smo izkoristili za hiter ogled nekaterih dunajskih znamenitosti. Zvečer pa smo se zopet sestali s člani vseh ILCO organizacij, ki so se udeležili 40. obletnice, a tokrat smo skupne ure izkoristili za zabavo in ples. V nedeljo smo šli na vožnjo z ladjo po Donavi. Tako smo si Dunaj ogledali tudi iz te impozantne reke. Na ladjici smo imeli tudi kosilo. Najbrž se vam že svita, kaj smo jedli: dunajski zrezek s krompirjem, seveda.

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano«
>>12.9.2015

Društvo ILCO Ljubljana se vsako leto pridruži Turističnemu društvu Ljubljanica, ki organizira čistilno akcijo »Za čisto Ljubljano«, letos smo Ljubljano čistili že drugič. V soboto, 12. septembra smo se zbrali pod Prulskim mostom, od koder smo se najprej odpravili na kavico, saj je bilo prav neprijetno mrzlo. Ko smo se okrepčali in pogreli, smo si razdelili rokavice in vreče za smeti ter se lotili dela. Med delom z veseljem pogledujemo proti potki, po kateri k nam pride vedno nasmejani župan Ljubljane gospod Zoran Janković, ki nas vsakič lepo pozdravi.
Tokrat smo med pobiranjem nemarno odvrženih odpadkov opazili, da je teh malce manj kot na spomladanski čistilni akciji, kar nas je razveselilo. Na žalost pa bo najbrž preteklo še veliko vode po Ljubljanici preden bodo ljudje nehali metati odpadke na njene bregove in v vodo.
Po koncu akcije smo se odpravili nazaj pod Prulski most, kjer sta nas že čakala hrana in pijača. Srečni, da smo spet opravili dobro in koristno delo, smo se malce poveselili in s svojim veseljem okužili tudi turiste, saj so nam veselo mahali z ladjic, ki so jih vozile po Ljubljanici.

Rehabilitacijsko letovanje 2015 v Pinesti – Novigrad
>>Od 17. do 31. julija 2015

Nekateri člani Društva ILCO Ljubljana smo se odločili, da tudi letos del poletja preživimo skupaj. Komaj smo dočakali dan odhoda, 17. julija 2015, ko nas je avtobus odpeljal s Parmove v Ljubljani v hrvaško Istro, natančneje v Pinesto − Novigrad. Na avtobusu smo s sproščenim klepetom in smehom takoj ustvarili prijetno vzdušje, zato nam je čas hitro tekel − kot bi mignil smo prispeli v bungalove v borovem gozdičku s pogledom na morje. Čeprav smo si zaradi visokih temperatur že zelo želeli prijetne osvežite v morju, se odličnemu kosilu vseeno nismo odrekli. Sicer vemo, da ni priporočljivo plavati s polnim želodcem, a smo po kosilu le pohiteli na plažo in se predali morskim užitkom.
Prvi teden dopustovanja je minil bliskovito hitro in v petek, 24. julija je prvo skupino zamenjala druga. Odhajajoča prva skupina je prihajajočo drugo skupino presenetila s prisrčno dobrodošlico in z njimi delila tudi nekaj nasvetov ter dogodivščin doživetih v Pinesti. Sledil je še pozdrav in želja, da tudi druga skupina preživi dopustovanje kar se da lepo, potem pa je avtobus prvo skupino dopustnikov odpeljal v Slovenijo. Tako se je zdaj za drugo izmeno pričel teden uživanja v morskem zraku, valovih, zmernem lenarjenju na soncu in pristnem druženju ob skupni jutranji kavici, vožnjah s turističnim vlakcem ter sprehodi ob sončnem zahodu.
Seveda pa noben dopust Društva ILCO Ljubljana ne mine v popolnem brezdelju, saj vedno organiziramo jutranjo telovadbo, meritve krvnega tlaka, razne športne igre kot sta balinanje in badminton, poskrbimo pa tudi za družabne igre. Letos smo za vsakega člana pripravili še posebno razvajanje: 50-minutno masažo celega telesa po kateri smo bili kot prerojeni.
ILCO dopust pa ne mine brez športnega ribolova. Letos je naš strokovnjak za športni ribolov Janez v vajeništvo vzel dva nova navdušenca, Andreja in Janeza J., pomagal pa mu je Zoran, ki je pripravništvo opravil že lani. Tako so vsi štirje ujeli kaj nekaj rib vrste ugor in z njimi popestrili ponudbo na tradicionalnem ribjem pikniku, še enem družabnem dogodku, ki zaznamuje naš dopust in na katerem se vedno do sitega najemo rib, poskrbimo pa tudi za veliko plesa in smeha. Ker člani Društva ILCO radi vesele trenutke delimo tudi z drugimi, smo na piknik povabili tudi predsednika Zveze ILCO, ki je hkrati tudi predsednik ILCO društva Rijeka, gospoda Ognjana Peleša, predsednika ILCO društva Pula gospoda Matijo Vekića in podpredsednika Alberta Čičiča ter člana ILCO Pula ter našega prijatelja Janija Kumlanca, ki so se povabilu z veseljem odzvali.
Ko je človeku lepo, se zdi, da dnevi hitreje minevajo, zato na večer pred odhodom domov, kar nismo mogli verjeti, da sta dva tedna že mimo. Med prijetnim kramljanjem pa nas je z obiskom presenetila medicinska sestra gospa Branka z oddelka za abdominalno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki smo je bili zelo veseli. Še bolj pa nas je presenetila in seveda tudi razveselila z udeležbo na našem tekmovanju v balinanju.
V petek, 31. julija 2015 pa smo se morali od Pineste posloviti, ampak samo za letos, saj upamo, da bo predsednik Društva ILCO Ljubljana gospod Zoran Terglav imel še vedno toliko energije in veselja do organiziranja skupnega letovanja in ostalih dogodkov in se nadejamo, da naslednje leto poletni dopust spet preživimo v prijetni družbi naših članov in njihovih svojcev. Kdo ve, mogoče pa se nam pridružite tudi vi, vsakega bomo zelo veseli.

Ogled gledališke predstave – »DOMEN«
>>26. 6. 2015

V petek, 26. 6. 2015 smo se zbrali na Parmovi ulici 53 v Ljubljani, od koder nas je avtobus popeljal na Muljavo, rojstni kraj Josipa Jurčiča, pisca prvega slovenskega romana. Tja smo se odpravili, da bi si ogledali gledališko uprizoritev ene izmed njegovih povesti z naslovom Domen.
Na poti v Muljavo nas je spremljalo toplo sonce in ker se je predstava pričela šele ob 21. uri, smo se najprej okrepčali na terasi Gostilne Obrščak. Po prijetnem druženju in klepetu ob okusni večerji smo se odpravili proti letnemu gledališču. Gledališče stoji ob gozdu v dolinici blizu Jurčičeve rojstne hiše. Tam so postavljene gledališke kulise in klopi za gledalce, od koder se odlično vidi na oder.
Pred predstavo nas je nagovorila gospa Tatjana Lampret, ki je Domna tudi dramatizirala. Našemu društvu pa je podarila knjigo z naslovom Jurčič in njegovi rojaki skozi čas, ki jo je izdalo Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava. Domačini, amaterski igralci, so pokazali svoj igralski talent in uprizorili nepozabno predstavo, ki nas je pustila brez besed.
To je bilo naše zadnje druženje pred zasluženim odhodom na dopust, zato smo domov odšli v veselem pričakovanju ponovnega snidenja na morju, kjer bomo skupaj preživeli nekaj poletnih dni.

Vodeni pohod z ogledom muzeja, piknikom in živo glasbo ob jezeru na Jezerskem
>>06.06.2015

V soboto, 06. Junija 2015 smo se ob 8. uri zbrali, da se odpeljemo na sever Slovenije, kjer vrhovi Kamniških alp ločijo Kranjsko od Koroške. Tam leži majhna deželica, čisto samosvoja, obdana krog in krog od visokih gora, Jezersko. Tokrat smo se na izlet odpravili z Društvom laringektomiranih, zato smo se na pot odpravili z dvema avtobusoma. Po avtocesti smo se odpeljali do Kranja, potem pa po ozki in vijugasti cesti do Jezerskega, kjer nas pričakal svež zrak pomešan z omamno aromo obare z ajdovimi žganci. Oblizovali smo se, tako je bilo dobro. Na zbirnem mestu nas je že čakala naša vodička domačinka gospa Anica Jakopič, ki nam je razlagala o zgodovini Jezerskega. Vodili in spremljali pa so nas tudi Cveto Ivšek, Boštjan Kostanjšek, Tadej Pušavec in medicinska sestra Dragica Milavec, vsi so ali so bili zaposleni v Slovenski vojski. Na pohod se je z nami odpravil tudi Črt kot pomoč pri pohodu in seveda glavni fotograf pohoda. Jezersko je svoje ime dobilo po velikem ledeniškem jezeru, ki je zalivalo dolini Ravensko in Makekovo kočno. Neokrnjena gorska narava privablja popotnike, avanturiste, raziskovalce, alpiniste z željo, da ostane še naprej taka. Na pohodu smo prišli do Muzeja Jenkova kasarna, kjer nas je pričakala prijazna gospa, lastnica gospa Olga Tičar, ki nam je povedala veliko zanimivih stvari. Muzej je ogromna stavba, v kateri so nekoč prenočevali potujoči trgovci, ki so potovali med Kranjsko in Koroško. Danes je v stavbi urejen etnografski muzej, zato nam je lastničina sestra gospa Mija Murovec pokazala, kako se na kolovratu sprede volneno nit. Volna, ki jo je uporabila, pa je bila seveda od avtohtone jezersko-solčavske ovce. Ob jezeru so naši člani, za to priložnost tudi »žar mojstri«, že pekli specialitete z žara. Pri pripravi hrane so pomagali člani in članice, ki se zaradi zdravstvenih razlogov niso mogli udeležiti pohoda. Pohodniki smo bili že pošteno lačni, zato smo z veseljem pojedli pripravljene dobrote. Zabave brez glasbe ni, zato je tokrat zanjo poskrbela glasbena skupina Arhiv, pri kateri poje tudi naša članica Metka. Pričelo se je rajanje, spoznavanje s člani laringektomiranih, tisti najbolj razposajeni so se odpravili na plesišče, spletla pa so se tudi nova znanstva in prijateljstva. Tokratno srečanje je ponudilo tudi možnost za spoznavanje podobnosti in razlik med dvema stomama, izločalno in dihalno. V sproščenem vzdušju čas seveda hitreje teče in dneva je bilo kar naenkrat konec. V upanju, da bomo še kdaj ponovili tak skupen dogodek, smo se za odlično organizacijo zahvalilil predsedniku Društva ILCO Ljubljana gospodu Zoranu Terglavu in predsedniku Društva laringektomiranih gospodu Ivanu Košaku.

Izmenjave izkušenj med stomisti – partnerji in predstavitev pripomočkov za nego stome proizvajalca Eakin
>>19.05.2015

V torek, 19. maja smo se ob pol dvanajstih srečali v Gostišču Kum v Zagorju. Najprej smo si na terasi privoščili kavico in klepet, ki nas je spravil v dobro voljo. Vendar v Zagorje nismo prišli le klepetat. Bistvo našega srečanja je bil program imenovan Pomoč svojcem po operaciji, ki smo ga združili s predstavitvijo novosti proizvajalca stomalnih pripomočkov EAKIN. Zato smo se iz prijetne terase premaknili v sobo, kje nas je že čakal predstavnik EAKIN-a gospod Boris Cerar, ki nam je predstavil njihove pripomočke in nam podaril vzorčke. Stomisti in svojci smo se pogovrajali o svojih izkušnjah s stomo in pripomočki. Ker so bili med nami stomisti, ki so stomo dobili pred kratkim, so jim naše izkušnje zelo koristile. Dobili smo kar veliko vprašanj, na katera nismo odgovarjali samo stomisti, ampak tudi predstavnik EAKIN-a in medicinska sestra gospa Zdenka Rajovic. Po uradnem delu predstavitve smo se pogovarjali tudi o dobavi pripomočkov in ugotovili, da je na tržišču kar veliko različnih pripomočkov. Novim stomistom smo svetovali, da naj preizkusijo pripomočke različnih proizvajalcev, saj bodo le tako prišli do tistega, ki jim zares ustreza. Ugotovili smo tudi, da zdravstvena zavarovalnica ZZZS ne krije vseh pripomočkov, če želite namreč uporabljati obročke namesto paste, boste le-te morali doplačati. Vendar nam je gospod Cerar pojasnil, da na zavarovalnici že tečejo postopki, da nekaterih pripomočkov ne bi bilo treba plačevati. Tako se je končal še en dan druženja, ki je bil za vse koristen. Predstavnik EAKIN-a je potrdil, da se trudijo s svojimi pripomočki olajšati življenje stomistov, zato nenehno iščejo nove rešitve in nam z veseljem predstavljajo novosti.

Vseslovensko srečanje oseb s stomo na Otočcu
>>16.05.2015

Soboto, 16. maja smo spet izkoristili za srečanje in lepo druženje. Tokrat smo se iz Parmove ulice odpeljali na Otočec. Razlog izleta je bilo vseslovensko srečanje oseb s stomo. Zadnje tako srečanje je bilo leta 2012 v Rogaški Slatini, zato smo ga bili res veseli. Po uvodnem pozdravu je na oder prišel Janez Hočevar – Rifle s svojo monokomedijo »Star fotr«, ki jo je odigral že 199-krat. V predstavi govori o medosebnih odnosih z otroki in vnuki, dotakne pa se tudi pregleda, ki ga vsi zelo dobro poznamo: kolonoskopije. V predstavi nazorno in s humorjem prikaže potek kolonoskopije, svoje občutke in pogovore z zdravnikom med samim pregledom. Kolonoskopija je preiskava, ki zdravnikom omogoča zgodnje odkrivanje sprememb na črevesu, tudi rakavih, zato je zelo pomembno, da ga opravite. Glavno sporočilo predstave »Star fotr« je ta, da moramo paziti na svoje telo, ker je to občutljivo in ni vseeno, kaj jemo, pijemo in kakšna dela opravljamo. Po predstavi nas je nagovorila gospa Irena Kalan, vodja programa za kulturo pri Zvezi, ki je tudi povezovala kulturno-zabavni program. Po kratkem premoru pa so na svoj račun prišle ekipe, ki so na športnih igrah Zveze društev ILCO Slovenije dosegle najboljše rezultate v eni izmed treh disciplin (kegljanje, streljanje z zračno puško in pikado). Pokale je podeljeval predsednik Zveze gospod Ivan Mrevlje. Po dobri hrani se je začela zabava ob zvokih Dua Mavrica, na kateri smo pozabili, da imamo stomo. Razigrano smo plesali in peli in skorajda zamudili avtobus, ki nas je popeljal proti domu. Prireditev je še en lep kamenček, ki smo ga dodali v mozaik našega življenja, zato upamo, da nam na novo srečanje Zveze društev ILCO Slovenije že naslednje leto ne bo treba spet čakati tri leta, temveč se ga bomo lahko udeležili že naslednje leto.

59. Pohod ob žici okupirane Ljubljane
>>09.05.2015

V soboto 09.05.2015 smo se ob 9.00 zbrali na sedežu društva Parmova 53 Ljubljana, od koder je bil start z našega pohoda. Pridružili so se nam tudi predsednik in nekaj članov turističnega društva Ljubljanica. Pot nas je v čudovitem sončnem in vročem dnevu vodila do Koseškega bajerja, kjer smo se prijavili, nato pa z postanki in osvežitvami do Kongresnega trga, kjer je bila zaključna slovesnost in tudi cilj našega pohoda cca 12 km. Tu smo kar prijetno utrujeni od hoje in vročine malo spočili, žigosali kartice udeležencev in dobili spominske značke 59. pohoda ob žici Ljubljane. Nato smo se odpravili na kosilo na Nazorjevi ulici Vzdušje na pohodu je bilo zelo veselo in se je nadaljevalo pri kosilu in po njem, do poznih popoldanskih ur.

Udeleženci pohoda smo se dogovorili,da se ga bomo udeležili vsako leto dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Športne igre Zveze ILCO društev Slovenije
>>17.04.2015

V petek, 17.04.2015, smo se ob 9:00 uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne smo pričeli s posamičnimi borbami; kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih ILCO društev.
ILCO – Nova Gorica je prvič sodelovala na športnih igrah in želimo si, da se nam bodo tudi v bodoče večkrat pridružili.
Vsak član si je želel doseči kar najboljši rezultat, zato so na prizorišču potekali pravi boji.
Bilo je veliko športnega navijanja, smeha in dobre volje. Po končanem tekmovanju smo se vsi dobro razpoloženi odpravili na kosilo. Po kosilu je vodja programa, g. Zoran, podelil medalje. Povedal je tudi, da bodo pokali uradno podeljeni na srečanju stomistov Slovenije na Otočcu, ki bo 16.05.2015.
Z obilico lepih spominov na športne igre smo se pričeli odpravljati proti domu. Bili smo enotnega mnenja, da nas take igre združujejo in prinašajo obilico dobre volje in sprostitve.

Čistilna akcija »za lepšo Ljubljano« in predavanje »Ribje bogastvo v Ljubljanici«
>>11.04.2015

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana je v soboto, 11.04.2015, skupaj s Turističnim društvom Ljubljana, organiziralo čistilno akcijo ob Ljubljanici. Z dobrim namenom smo se člani zbrali ob 9:00 uri pod Prulskim mostom. Želja nas vseh je bila, da dan, ki je pred nami, kar najlepše preživimo. Svoje žarke je pokazal tudi sonček, ki nas je prav lepo pospremil na obrežje reke Ljubljanice. Ob prihodu smo se najprej okrepčali z jutranjo kavico in imeli predavanje » Ribje bogastvo v Ljubljanici«, katerega je vodil g. Janez Virant ribiški vodnik . Nato smo prejeli vsak svojo majico, rokavico in vrečko za smeti. Razdelili smo se v dve skupini. Prvo skupino je vodil že nam poznan g. Jože Golobič, drugo skupino je vodil predsednik ILCO Ljubljana g. Zoran. Odpravili smo se po znani trasi od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega. Ob veselem in delavnem vzdušju smo pobrali kar nekaj vreč odpadkov. Obrežje je bilo umazano in zasmeteno z velikim številom odpadkov: steklenice, plastenke in druga embalaža. Zbrane odpadke smo odvrgli v zato pripravljene smetiščne zabojnike. Vso pot nas je spremljal in zabaval zeleni Zmajček. Ob povratku je sledila skupinska fotografija in okrepčitev v lokalu Bueno baru.
Po Poljanski ulici smo se ob 13:30 uri vrnili k Turističnem društvu Ljubljanica, kjer nas je pričakala malica, ki je potešila lakoto.
Ob prijetnem klepetu in dobre volje smo se poslovili in odšli vsak svojim dogodivščinam naproti ter obljubili, da srečanje spet kmalu ponovimo.
Tega ne smemo pozabiti: na današnji dan je praznoval rojstni dan g. Zoran Terglav, predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana – člani smo mu ob tem prazniku čestitali, zapeli vse najboljše in nanj nazdravili.

Delavnice ročnih spretnosti in meritev krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in krvnega tlaka
>>02.04.2015

V četrtek, 02.04.2015, je bilo v sejni sobi Društva ILCO Ljubljana živahno vzdušje. Oseminštirideset stomistov in njihovih svojcev se nas je srečalo na delavnici ročnih spretnosti, pri izvedbi katere sta pomagali mentorici Jožefa Mežan in Nada Hauptman. Naučili smo se izdelati narcise in druge velikonočne dekoracije. Skupina udeležencev pa se je odločila, da bodo sodelovali pri zlaganju prve številke časopisa ILC(o)pis – glasila oseb s stomo ILCO društva Ljubljana. V zavzetem ustvarjanju in ob prijetnem klepetu so nastajali lični izdelki rož. Motivacija je bila velika, saj bodo ravno tej izdelki krasili naše domove v prihajajočih prazničnih dneh.
Istočasno je bilo v sosednjem prostoru merjenje krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in krvnega tlaka, ki so ga izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristav, dipl.m.s. iz Zdravstvenega doma Ljubljana-Šiška. Opravile so meritve vseh udeležencev. Nekateri bolj, drugi pa manj veseli smo odhajali vsak s svojo popotnico – izvidom.
Prisotnost in zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna so naša srečanja in druženja. Ob slovesu smo si tako obljubili, da se kmalu spet snidemo.

Plavanje v laguni Bernardin (Portorož) in proste aktivnosti
>>24.03.2015

V velikem pričakovanju novega dneva smo se v torek, 24.03.2015, ob 8:00 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani, kjer nas je pričakal avtobus in hitro smo zasedli svoja mesta. Pot nas je peljala proti Primorski. Na prvem postanku, počivališču Ravbarkomanda, smo si privoščili jutranjo kavico in pojedli sendviče. Pot se je nadaljevala proti Portorožu in po dobri uri vožnje smo prispeli v Bernardin, kjer so nas obsijali topli sončni žarki. Predsednik Invalidskega društva ILCO, g. Zoran, je priskrbel kartice za štiriurno kopanje v bazenih za tiste, kateri so si zaželeli kopanja. V garderobah smo se preoblekli in kmalu zatem smo že plavali v prijetni morski vodi. Nekateri pa so se odločili, da jim bolj prija sprehod ob morski obali. Vreme jim je bilo naklonjeno, saj je sonce kar prijetno ogrelo ozračje, kasneje pa so se nad Portorožem začeli zgrinjali sivi oblaki. Z željo, da pred odhodom na avtobus še malo poklepetamo in se nasmejemo, smo še posedeli na sončku. Naredili smo skupinsko sliko, nato pa odhiteli na avtobus, saj so nam prazni želodčki že oznanjali, da je čas za kosilo. Odpeljali smo se v gostišče Jasna nad Izolo. Tam so nas pričakale že pripravljene mize in harmonikar. Ob zvokih harmonike so nekateri tudi zaplesali. Kosilo nam je teknilo, saj smo bili od plavanja in sprehoda vsi utrujeni in lačni. Ob 17:30 uri smo se odpravili proti avtobusu, kjer nas je pot peljala proti Ljubljani. Čeprav malček utrujeni od dogodkov celega dne, smo se vsi razigrani in polni energije razšli z željo, da se kmalu zopet vidimo.

Športne igre društva
>>12.03.2015

V četrtek 12.03.2015 smo se ob 9.00. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo pod budnim očesom vodij posameznih aktivnosti pričeli z posamičnimi borbami za uvrstitev v ekipe: kegljanja, šaha, streljanja z zračno puško in pikada, katere nas bodo zastopale 17.04.2015 na tekmovanju ZVEZE ILCO Slovenije.Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili rezultati zelo izenačeni. Bilo pa je tudi veliko športnega navijanja , smeha in dobre volje. Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo, kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Po kosilu smo razglasili najboljše tri v vsaki športni panogi katerim smo podelili zlato, srebrno in bronasto medaljo in izbrali ekipe, katere nas bodo zastopale na zveznem tekmovanju. Ob 16. uri smo se počasi odpravili proti domu in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.

Predavanje »Vrste, posebnosti in oskrba izločalnih stom (Kolo, Ileo, Uro) – pogled v telo«
>>17.02.2015

V torek, 17.02.2015 smo na Parmovi ulici v prostorih društva organizirali predavanje na temo »Vrste, posebnosti in oskrba izločalnih stom (Kolo, Ileo, Uro) – pogled v telo«, katerega je vodila Suzana Majcen Dvoršak dipl.m.s. (VS) ET. V slikovitem predavanju nam je predstavila različne vrste stom, kako so izpeljane, iz katerega dela črevesja ali sečevodov. Na kratko je predstavila anatomijo črevesja, mehurja, sečevodov, dotaknila se je tudi nege stome in raznih komplikacij. Še bolj nas je vse skupaj zanimalo, ker je predstavila vse vrste stom s poudarkom vsake posebej. Predavanje je trajalo dve uri, odgovarjala je na vsa zastavljena vprašanja, katera so bila med in po predavanju Tako smo preživeli lepe torkove urice, katere so se zavlekle v popoldan in veliko izvedeli, o za nas potrebnih stvareh. Precej dobrega smo odnesli in si želimo še več takih strokovnih predavanj. Ker je bil pustni torek, se je kar nekaj naših članov pojavilo v maskah, tako da so še dodatno poživili ta dan.

Srečanje, posvet in izmenjave izkušenj prostovoljcev invalidskega društva ILCO Ljubljana
>>28.01.2015

V sredo, 28.01.2015 smo v dvorani na Parmovi 53, Ljubljana organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Konec lanskega leta je potekalo izobraževanje za nove prostovoljce v Šmarjeških toplicah, katero je organizirala Zveza ILCO Slovenije, tako smo se sedaj srečali vsi novi in stari prostovoljci ILCO Ljubljana. Srečanje je bilo zelo aktivno, saj so se izmenjale izkušnje, priredilo se je nekaj primerov iz obiskov v bolnici in na domu in še nekaj drugih praktičnih vaj.
Na novo se je dogovorilo o delovanju mreže prostovoljcev, obveščanju in obiskovanju, saj imamo sedaj prostovoljce z vsemi vrstami stome ( colo, ileo in uro). Predvsem pa se bo treba posvetiti sodelovanju z bolnišnicami, patronažnimi službami… . Poudariti moramo, da so vsi prostovoljci izobraženi s strani enterostomalnih sester, kirurgov in psihologov.

Strokovno predavanje s teoretičnim in praktičnim delom dihalnih vaj in plavanje v Termah Laško 
>>14.01.2015

V sredo, 14.01.2015 ob 8:00 uri, smo se zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani, kjer nas je pričakal avtobus, da nas popelje še na eno lepo doživetje v prijetni družbi. Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer smo postali in si privoščili jutranjo kavico ter krof. Po okrepčilu, ob katerem smo se naužili svežega trojanskega zraka, smo se odpravili proti Zasavju. Tam so nas že nestrpno pričakovali naši člani iz Zagorja, s katerimi smo se odpeljali naprej proti toplicam Laško. V toplicah so nas prijazno sprejeli in pospremili v predavalnico, kjer smo se udeležili predavanja in praktičnih vaj o pravilnem dihanju in pomembnosti dihanja za naše telo. Uvodno besedo je imela gospa Irena Školja, predstavnica Hotela Laško. Nasledil jo je gospod Janko Novaku, dipl.fizioterapevt, ki nas je podrobneje seznanil s pravilnostjo dihanja v teoriji in v praksi. Po končanem predavanju nas je čakalo dobro kosilo in prijazno osebje. Predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana, gospod Zoran Terglav, nam je priskrbel vstopnice za bazen ter jih razdelil. Naše prijetno druženje in veselje se je tako nadaljevalo v toplem objemu vode. Ure so hitro minile in po treh urah plavanja in čofotanja po vodi se je bilo od Laškega ter njegovih razvajanj potrebno posloviti. Prijetno utrujeni smo pohiteli na naš avtobus. Prijazni voznik nas je odpeljal proti domu, kjer smo v Zagorju najprej odložili naše prijatelje, mi pa smo se vrnili na Trojane, kjer smo postali za nakup krofov. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih urah. Utrujeni od doživetij smo se veseli in dobre volje razšli z veliko željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj izkusimo še kakšen nepozaben dan.