NOVICE >> 2016

Zaključek leta s kulturno zabavnim programom
>>17.december 2016

Zdi se, da vsako leto hitreje mine in kar ne moremo verjeti, da smo se 17. decembra člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana tokrat srečali na praznovanju, ki smo ga pripravili ob zaključku delovnega leta. Odpeljali smo se na Bizeljsko, kjer nas je v Gostilni Kocjan že čakala lepo okrašena dvorana in glasba, za katero je poskrbel Vilko Ureh, na mizah pa so bili kozarčki napolnjeni z opojnostjo. Nekateri še bunde niso slekli, pa so se že vrteli po taktih vesele glasbe – ja, obetal se je res lep večer.
Na praznovanje smo povabili tudi drage prijatelje iz tujine. Iz Varaždina so prišli Milorad, Štefan in kar dva Žarka, že v avtobusu pa sta se nam pridružila Snežana iz Beograda in Dragan iz Banja luke. Zelo smo bili veseli tudi družbe Renate Batas, predsednice sekcije enterostomalnih sester, medicinskih sester ter predstavnikov uvoznikov pripomočkov za oskrbo stome. Sledilo je kosilo, seveda tudi tu ni šlo brez klepeta in dobre volje. Naše rajanje se je nadaljevalo v dobrem vzdušju, igrah, plesu smehu, petju. Za posebno presenečenje pa sta poskrbela naša člana Majda in Anton, ki sta nam zapela nekaj pesmi. Poslušali smo ju z odprtimi usti, saj nihče izmed nas ni vedel za njun skriti talent.
Seveda nas je obiskal tudi Božiček, ki je vsakega obdaroval in se fotografiral z njim, dal nam je nekaj nasvetov ter nam obljubil, da nas naslednje leto spet obišče.
Kar naenkrat je bila ura polnoč, ko smo si zapeli pesem Silvestrski poljub, s katero smo si zaželeli obilo zdravja ter srečnih dni.
Naše srečanje je spet prehitro minilo in odpeljali smo se vsak na svojo stran, člani iz Zasavja s kombijem, ostali pa z avtobusom. Naše slovo je bilo polno lepih želja, stiskov rok in objemov.
Ob tej priliki se vsi zahvaljujemo predsedniku Zoranu za delo, ki ga opravlja v društvu in mu želimo obilo zdravja, sreče ter veselih dni v letu 2017!


Varaždin 2016
>>13.december 2016

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi, zato sta se naš predsednik Zoran Terglav in njegova namestnica Renata Laznik odzvala na povabilo Ivana Kovačiča, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške. Udeležila sta se svečanega zaključka leta, ki ga je pripravilo to društvo.
Naše sodelovanje pa ne temelji samo na druženju in zabavi. Ob vsakem srečanju preverjamo in primerjamo dostopnost pripomočkov za oskrbo stome ter preverjamo razlike pri nabavi in distribuciji pripomočkov v Sloveniji in na Hrvaškem. Tako ugotavljamo, kaj bi se dalo še bolje urediti na tem področju. Pogovarjali smo se tudi o delovanju naših društev ter o vedno težjem pridobivanju sredstev potrebnih za izvedbo naših programov.
Po uradnem delu srečanja smo se okrepčali s kosilom in zaplesali ob zvokih glasbe. Ker je imel Ivan, predsednik ILCO Varaždin, rojstni dan, smo mu seveda zapeli.
Ob odhodu smo se dogovorili, da bomo v začetku prihodnjega leta organizirali ponovno srečanje vodstev obeh društev, na katerem bomo podrobneje preučili programe in delovanje naših društev ter pripravili strategijo za pridobivanje sredstev.

Meritve in Ročna dela december 2016
>>5.december 2016

Mesec prazničnih lučk, obdarovanj, užitkov in ljubezni smo pričeli s skrbjo za svoje zdravje in sproščujočim ustvarjanjem.
V pisarni Invalidskega društva ILCO Ljubljana smo organizirali meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi, trigliceridov in holesterola, ki so jih izvajale medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ljubljana Šiška: Valerija Palkovič, dipl. m. s., Zorica Pristav, dipl. m. s. in mag. Beti Zafran. Ko smo primerjali naše izvide z izvidi iz prejšnjih meritev, smo ugotovili, da smo od takrat eni bolj ali manj »mastni«, nekateri bolj »sladki« in tako naprej. Medicinske sestre so nas posvarile, da se moramo bolj paziti, da moramo več telovaditi in hoditi, poleg seveda druženja in smeha, ki sta se v našem društvu izkazala za zelo učinkovito zdravilo. Tako smo na seznam novoletnih zaobljub zapisali tudi več telesne aktivnosti in skrbi za zdravje.
V dvorani društva so se zbrale predstavnice različnih proizvajalcev pripomočkov za oskrbo stome: Ana Zdešar, BBraun, Saša Oberstar, Convatec, Urška Kosmač in Gorina Vilič, Dansac. Vse so imele veliko dela, da so odgovorile na naša vprašanja, nekaj pripomočkov pa so tudi pokazale.
Hkrati s predstavitvijo pripomočkov je v dvorani potekalo tudi izdelovanje čestitk pod budnim očesom izvrstne mentorice Nade Hauptman, ki nam je za navdih in spodbudo pokazala tudi nekaj svojih izdelkov. Tudi mi smo se zavzeto lotili oblikovanja čestitk in jih, tako kot tudi rezultate meritev, primerjali med sabo, se spodbujali in malce tudi pohvalili. Ugotovili smo, da je vsaka naša čestitka unikatno delo, kot smo unikatni tudi mi. Dan smo zadovoljno zaključili z izdatno malico in velikim nasmehom. Z nekaterimi smo si že izmenjali voščila in lepe želje za prihajajoče leto in si zaželeli, da se še velikokrat srečamo in objamemo!

Izmenjava izkušenj in predstavitev pripomočkov za nego stome proizvajalca COLOPLAST
>>17.November 2016

V četrtek, 17. 11. 2016, smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju. Dobro razpoloženi smo že na terasi gostišča poklepetali ob kavi, nato je sledil program – pomoč svojcem po operaciji in predstavitev novosti proizvajalca pripomočkov Coloplast.
V dvorani nas je pričakala predstavnica Coloplasta gospa Simona Truhačev, dipl. viš. med. ses., ET. Predstavila nam je različne pripomočke za  nego stome in pokazala, kako se z njimi ravna. Ponudila nam je vzorce stomalnih vrečk in še nekaj vzorcev drugih pripomočkov za nego stome. Udeleženci so imeli veliko vprašanj in gospa Simona je na vsa prijazno odgovorila.
Po predstavitvi smo čas namenili izmenjavi izkušenj oseb s stomo. Pogovarjali pa smo se tudi z novo operiranimi osebami, njihovimi partnerji in svojci. V pogovorih je sodelovala medicinska sestra iz Oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Trbovlje, gospa Zdenka Rajovic, ki je odgovarjala na bolj zahtevna in strokovna vprašanja.
Nekaj besed smo namenili tudi dobavi in dostopnosti pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat dobra ponudba različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za oskrbo stome. Prav kvalitetni pripomočki so razlog, da imamo osebe s stomo manj težav s hudimi vnetji peristomalne kože.
Lepo je deliti izkušnje in izvedeti kaj novega, še lepše pa je zavedanje, da s svojimi težavami nisi sam in da ne bo minilo dolgo, ko se bomo spet srečali na katerem izmed dogodkov našega društva.

Znamenitosti v Žužembergu in Martinovanje
>>9.November 2016

Čeprav so nebo prekrivali temačni oblaki, se nam je zdelo, da bomo doživeli še en odličen dan. Ravno, ko smo odhajali iz Ljubljane proti Beli krajini, se je izza oblakov pokazalo sonce in nam narisalo nasmehe na obraze.
V Žužemberku smo si privoščili prvi postanek. Pričakala nas je nasmejana in tudi malce razigrana, turistična vodnica gospa Milka Jernejčič, ki nas je s svojo dobro voljo čisto osvojila, da smo zavzeto prisluhnili vsaki njeni besedi. Skupaj smo se odpeljali do cerkve Sv. Mohorja in Fortunata. Ker cerkev stoji na hribu, smo se naužili fantastičnega razgleda po Suhi krajini, navdušila pa nas je tudi notranjost cerkve. Malo pred našim obiskom je bila zahvalna nedelja, zato so verniki prinesli darove iz svojih vrtov in polj ter z njimi okrasili cerkev. Česa takega še nismo videli.
Iz cerkve nas je pot vodila do slapov – Lehnjakovih pragov na reki Krki. Izvedeli smo kar precej zanimivosti o reki, ki je bila ob našem obisku visoka zaradi padavin v preteklih dneh.
Potem smo se odpeljali proti gradu, ki je ena izmed najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem.  Grad naj bi dal postaviti Viljem I., mož sv. Eme, na kar kaže letnica 1000 vklesana na vhodnem portalu gradu. Turistična vodnica gospa Milka nam je, poleg zgodovinskih dejstev, povedala tudi marsikatero anekdoto o življenju na žužemberškem gradu, ki je ogled še dodatno popestrila. Danes je grad pomembno prizorišče kulturnih in drugih prireditev, ki jih že od leta 1997 organizira Turistično društvo Suha krajina. Grad tudi obnavljajo, za kar sta  zaslužna predsednik Turističnega društva Vlado Kostevc in župan občine Franc Škufca.
Po postanku v Suhi krajini smo pot nadaljevali proti Beli krajini. V Semiču v Gostišču Pezdirc so nas že čakali člani ansambla Hit. Okrepčali smo se s kosilom, nato pa se je začelo rajanje in veselje. Ker je bilo Martinovo smo imeli tudi krst vina: mošt smo prekrstili v vino in potem je to še lažje steklo po naših grlih. Rajanju je sledila še večerja, po njej pa odhod domov.

Vaje pilatesa, aktivno plavanje v Zdravilišču Laško in voden ogled steklarne Hrastnik
>>26.Oktober 2016

Čeprav nam je letošnjo leto podarilo lepo jesen, smo si vseeno privoščili malce razvajanja v topli termalni vodi, zato smo se tokrat iz Parmove ulice v Ljubljani odpravili proti Zasavju. Seveda ni šlo brez postanka na Trojanah, kjer smo ob kavici uživali tudi ob podarjenih trojanskih krofih.
V Zasavju so nas že nestrpno čakali naši zasavski člani. Tokrat poti nismo takoj nadaljevali proti Thermani Laško, saj je sledil ogled Steklarne Hrastnik. V steklarni nas je sprejela gospa Rosanda Kladnik, ki nam je, ko smo si oblekli halje, razkazala proizvodnjo, nam razložila, katere izdelke proizvajajo ter nam povedala tudi nekaj o zgodovini podjetja. Zelo nas je navdušil podatek, da kar 95 odstotkov vseh proizvodov izvozijo v tujino, še bolj pa smo bili veseli kozarčkov z logotipom »ILCO Ljubljana 20 let«, ki jih je za nas naročil predsednik našega društva, gospod Zoran Terglav.Polni vtisov smo nadaljevali pot. V hotelu Thermana park Laško nas je pričakala gospa Danica Pinter, inštruktorica  pilatesa z mednarodno priznano licenco MK Studios, London, ki je vodila vadbo pilatesa. Vaje je prilagodila posebej za osebe s stomo. Moramo priznati, da smo se v uri vadbe kar izmučili, precej pa tudi naučili. Zdaj moramo poskrbeti samo za to, da bomo vaje pridno delali tudi doma.
Po pilatesu smo se sprehodili do hotela Zdravilišče Laško, kjer smo si privoščili kosilo in malce počitka.
Potem pa smo šli na bazen, v katerem smo tri ure plavali, se knajpali in uživali v prijetni termalni vodi. Nekaj članov je odšlo na toplo v savno, kjer so pregnali prehlad. Kdor se ni želel ali se ni smel kopati, si je privoščil sprehod po parkih okoli zdravilišča ali pa se je odpravil na ogled Laškega.
Tako je minil naš dan, čeprav je bil rahlo deževen, nam je bilo lepo. Prijetno utrujeni od vaj in vode, smo se dobili na avtobusu in se odpeljal proti Ljubljani.

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano« in predavanje o ločevanju odpadkov
>>24.September 2016

Spomini na našo 20. obletnico so nas še prijetno greli, a smo se v soboto, 24. septembra, vseeno spet srečali. Tokrat smo se zbrali na čistilni akciji Turističnega društva Ljubljanica. Letos smo se srečali že 10. zapovrstjo – še ena obletnica, ki obeležuje prijetno in koristno druženje, na katerem so se stkale močne prijateljske vezi.
Ob 9. uri smo se srečali pod Prulskim mostom in se odpravili najprej na kavico, kjer smo poslušali predavanje o ločevanju odpadkov. Razdelilil smo si majice, rokavice in vrečke za smeti in se v meglenem jutru odpravili na obrežje Ljubljanice. Med pobiranjem smeti od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega se je že pokazalo sonce, kot da bi nas hotelo pohvaliti, ker smo s svojim delom pomagali k lepšemu okolju.
Tudi letos smo z veseljem ugotavljali, da je smeti manj kot včasih, a žal to še ne pomeni, da so naše vreče ostale prazne. Zbrane odpadke smo odvrgli v za to pripravljene smetiščne zabojnike. Ob povratku pa je sledila skupinska fotografija in okrepčitev v lokalu Bueno bar.
Po Poljanski in Roški ulici smo se ob 12.30 uri  vrnili k Turističnemu društvu Ljubljanica, pod Prulski most, kjer nas je pričakala malica. Za dobro voljo je s kitaro in pesmijo poskrbel Bogdan Smrke, ki je v ples ponesel nekaj zagretih plesalcev. Zapeli pa smo mu tudi mi, saj je imel pred kratkim rojstni dan.
Malo smo še poklepetali, nato pa smo se odpravili vsak svojim dogodivščinam naproti.

Praznovanje 25 let sekcije ILCO Ljubljana in 20 let invalidskega društva ILCO Ljubljana
>>Od 7. do 11.Septembra 2016

Praznovanja dveh tako pomembnih obletnic nismo mogli prepustiti naključju, zato smo se s pripravo slovesne prireditve pričeli ukvarjati že letošnjega maja. Avgusta pa je naš organizacijski odbor, sestavljen iz devetih članov, delal vsak dan po osem in več ur, tik pred prireditvijo, 09. septembra, pa tudi med vikendi. Ker gre za res posebno priložnost, smo se odločili, da pripravimo več dogodkov, ki smo jih zaključili s slovesno prireditvijo in piknikom.
Najprej smo pripravili mednarodno srečanje oseb s stomo, na katerega smo povabili predstavnike ILCO Bosne – Republika Srbska, ILCO Srbije, ILCO Hrvaške in ILCO Makedonije. Na povabilo so se odzvali skoraj vsi, na srečanje ni bilo samo članov ILCO Makedonija. Tako je naš predsednik Zoran Terglav 7. septembra sprejel predsednika ILCO Bosne – Republike Srbske gospoda Dragana Trivuna in še dva njihova člana, predsednico ILCO Srbije gospo Snežano Milojević Cmiljanić in tri njihove člane ter predsednika ILCO Hrvaške gospoda Ognjana Peleša, ki je na srečanje prišel s še petimi člani. Nastanili so se v hostlu Ana, zvečer pa je sledil uradni spoznavni večer z večerjo v restavraciji Allegria.
Naslednji dan smo se ob 8.00 uri dobili na sedežu Invalidskega društva ILCO Ljubljana na Parmovi 53, kjer smo se ob zajtrku pogovarjali o oskrbi stome, pripomočkih, ki so na voljo osebam s stomo, organizirnosti oseb s stomo in si izmenjali izkušnje z rehabilitacijskimi programi v posameznih državah.

Delovanje, šolanje in organizacijo ET sester (enterostomalnih sester) v Sloveniji je predstavila gospa Renata Batas, dipl. m. s. ET, predsednica sekcije medicinskih sester v enterostomalni terapiji. Na podlagi izmenjave naših izkušenj smo ugotovili, da se o stomi in osebah s stomo v javnosti premalo ve in govori. Skrbi nas, ker po zelo zahtevni operaciji za osebe s stomo in njihove svojce ni nobene strokovne psihične podpore, ki bi jo nudile zdravstvene organizacije, stroške pa bi kril ZZZS. Tu odigramo pomembno vlogo prav društva, ki tako pomoč nudimo prostovoljno s pomočjo oseb s stomo – prostovoljcev, ki so posebej usposobljeni za svetovanje osebam s stomo in njihovim svojcem. Naše društvo pa s svojimi dejavnostmi skrbi za kvaliteten povratek v normalno in aktivno življenje ter vas informira o vaših pravicah, pripomočkih in vseh dejavnostih, ki so povezane z osebami s stomo. Ugotovili smo tudi, da je, kljub temu, da ILCO društva skrbijo tudi za informiranje o pravilni uporabi pripomočkov za oskrbo stome in novostih na področju proizvodnje pripomočkov, pomoč proizvajalcev, zastopnikov in uvoznikov našim društvom skromna. Želimo si še bolj raznovrstne ponudbe pripomočkov, predvsem pa, da bi najnovejši pripomočki hitreje prišli na naše tržišče.
Po posvetu nas je ob 12. uri v Mestni hiši sprejel župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković, ki nas je toplo sprejel in si je, kljub številnim obveznostim, vzel nekaj časa za klepet z nami. Nato nas je sprejel turistični vodnik, ki nam je razkazal staro mestno jedro Ljubljane. Gostje so bili nad našim mestom zelo navdušeni in se niso mogli načuditi vsem spremembam, ki ga je mesto doživelo v zadnjih nekaj letih.

Obveznosti tega dne smo sklenili s kosilom. Popoldne so gostje preživeli po lastni izbiri, naslednji dan pa so se nam pridružili na slavnostni prireditvi. Za člane ILCO Ljubljana dneva še ni bilo konec. Nekateri so v Ribiškem domu Barje že od jutra koordinirali pripravo prizorišča za slovesno prireditev in piknik, ki ji je sledil. Postavili so šotor, »jurčka« za točenje pijače in prenosne WC-je. Postavili so mize, ki so jih slavnostno pogrnili, prinesli klopi, obesili zastave in plakate, označili so parkirišče in pot do prizorišča, napeljali elektriko ter preverili, kako deluje ozvočenje. Trdo smo delali do 22-ih, nekaj opravkov pa nam je ostalo še za naslednji dan.

DAN »D«(9.9.): OSREDNJA SLOVESNOST IN PIKNIK

V petek, ob 8-ih zjutraj smo opravili še zaključne priprave na prireditev in piknik: okrasili smo oder, na mize smo postavili pijačo in piškote, pripravili smo pijačo dobrodošlice, še enkrat smo preverili ozvočenje, nastopajoči: Studenček – pevci in godci ljudskih pesmi, Oto Vrhovnik – saksofonist s pomočnico Ireno, Stane Vidmar, Omar Naber, pa so opravili tonsko vajo.
V zraku je bilo čutiti napeto pričakovanje in ura še ni bila 10, ko so že pričeli prihajati prvi gostje, ob 11. uri in 11 minut pa so zadonele slavnostne fanfare, ki so napovedale začetek slovesnosti.
Na oder je prišel gospod Roman Končar, ki je pripravil scenarij in povezoval prireditev. Po čudovitem uvodu je prisotne nagovoril predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana gospod Zoran Terglav, ki je pozdravil vse goste in v skrčeni obliki povzel zgodovino delovanja društva, predstavil programe in uspehe društva. Predvsem pa se je zahvalili vsem, ki so delali v društvu, ali so kakorkoli prispevali, da je prej sekcija in potem društvo petindvajset let izvajalo številne aktivnosti. Seveda se bomo trudili, da bo naše društvo s svojim delovanjem lajšalo življenje oseb s stomo in njihovih svojcev vsaj še petindvajset let.
Po glasbenih točkah je spregovoril predsednik ILCO zveze Slovenije gospod Ivan Mrevlje, za njim pa še predsedniki povabljenih ILCO društev iz tujine.
Pridni kuharji so začeli svoje dobrote z žara peči že med prireditvijo, saj so morali postreči kar 218 gostov. Prijetne vonjave so nam zbujale skomine, a na hrano ni bilo treba čakati dolgo, saj so naši prostovoljni natakarji hitro vse postregli.
Na pikniku, ki je sledil slovesnosti, nas je zabaval Duo Karošec, ki je poskrbel, da smo plesali in se zabavali do poznih večernih ur.
Praznovanja pa seveda ni brez torte, ki so jo naredili v slaščičarni našega člana. Bila je tako dobra, da je je takoj zmanjkalo.
Povabljeni gostje so odšli okoli osmih zvečer. Ostali smo člani organizacijskega odbora in tisti, ki so nam pomagali pri organizaciji in izvedbi praznovanja. Čeprav smo bili utrujeni, smo bili s svojim delom zelo zadovoljni, saj so nam gostje povedali, da jim je bilo na prireditvi zelo všeč. Vseeno nismo predolgo proslavljali, saj nas je naslednji dan čakalo še pospravljanje prizorišča.


V soboto so se nam ob 13-ih pridružili gostje iz tujine, za katere smo pripravili plovbo po Ljubljanici. Eno uro kasneje smo že sedeli na ladjici Brajanki, vodnik Janez pa nam je razkazal Ljubljano še iz druge perspektive in gostje so bili navdušeni.
Sledilo je kosilo, na katerem smo se pogovarjali o bodočih načrtih za sodelovanje na skupnih projektih in druženjih. Ker se je bližal čas odhoda, je predsednik našega društva gospod Zoran Terglav goste pospremil do hostla in se od njih poslovil.


Naj se na tem mestu zahvalimo vsem nastopajočim na prireditvi in kapitanu ladjice Brajanke gospodu Vojku Bašiču, ki so se odrekli honorarju. Zahvaljujemo se tudi vsem donatorjem, ki so nam omogočili, da smo lahko izpeljali za nas zelo pomemben dogodek.

Zahvala pa gre tudi našemu predsedniku gospodu Zoranu Terglavu, ki se je ob vseh ostalih obveznostih v zvezi z društvom, pogumno lotil organizacije naše proslave, piknika in skrbi za tuje goste ter nase prevzel večino obveznosti in odgovornosti.

Pohod ob reki Krki in po Novem Mestu v organizaciji Zveze Ilco Slovenije
>>27.Avgust 2016

V soboto, 27. avgusta 2016, smo imeli v okviru posebnega socialnega programa na državni ravni organiziran enodnevni pohod ob reki Krki, po okolici in po Noven mestu. Pohoda se je udeležilo 187 pohodnikov iz vseh šestih ILCO društev povezanih v Zvezo ILCO Slovenije. Avtobusi so nas pripeljali do zbornega mesta, kjer so nas pričakali gostitelji, člani ILCO Novega mesta, in nam ponudili šilce žganega za zdravje ter nekaj piškotov za želodček. Po dobrodošlici nas je pozdravila turistična vodnica Darja Zamida, ki nam je povedala marsikaj o zgodovini in drugih znamenitostih Novega mesta, potem pa smo se odpravili na pohod.  
Pot nas je vodila ob reki Krki, kjer smo uživali v njeni lepoti in sončnih žarkih. Nadaljevali smo ob robu mesta do in skozi Kettejev dvostranski obcestni drevored divjih kostanjev, ki je eno najbolj slikovitih novomeških sprehajališč, saj je dolg kar kilometer in pol. Drevored, ki ga sestavlja 370 dreves, poteka čez prazgodovinsko naselbino Marof in povezuje mesto s sosesko Bršljin. Njegov nastanek sega v čas po letu 1900, ko je bila z izgradnjo današnje Ljubljanske ceste opuščena historična cesta čez Marof. Večji del kostanjev je bil zaradi neprimernega vzdrževanja in starosti v slabem stanju, zato se je leta 1992 začela celovita obnova drevoreda. Drevored je, kot eden najbolj značilnih mestnih drevoredov v Sloveniji, zavarovan kot spomenik oblikovane narave.
Na poti je turistična vodnica Darja podajala informacije o znamenitostih in nam povedala tudi nekaj zanimivih anekdot. Ko smo se spustili v mestno jedro, smo izvedeli še veliko dejstev o samem starem jedru Novega mesta.
Pohod smo zaključili ob reki Krki in prišli do avtobusov. Odpeljali smo se na Kostanjevico na Krki, v gostilno Žolnir, kjer nas je pričakalo kosilo in živa glasba. Druženje je bilo še posebej veselo in ganljivo obenem, saj sta prav na ta dan dva člana iz ILCO Gorenjska praznovala 50. obletnico poroke. Seveda smo jima priredili ponovno poroko, na kateri sta obnovila svoje poročne zaobljube, mi pa smo potočili nekaj solz.
Pozno popoldne smo se s prijetnimi vtisi in rahlo utrujeni odpravili vsak proti svojemu domu.

Rehabilitacijsko letovanje 2016: Pinesta – Novigrad
>>16.-30.julij 2016

Med letom se nam veliko zgodi, od zdravstvenih in zasebnih težav, no, pa tudi marsikaj lepega doživimo, a vseeno nam kdaj pogled uide na koledar, ker bi radi preverili, koliko dni nas še loči do društvenega letovanja v Pinesti.
Letos smo se tja odpravili 16. julija. Po namestitvi smo se hitro preoblekli v kopalke, saj je bil dan ravno prav vroč. Morska voda, kakšen užitek! Zaplavali smo v brezskrbne dneve, ki so jih popestrili dobra hrana in skupne dejavnosti. Stomisti znamo uživati življenje!
A nismo samo lenarili, poskrbeli smo za svoje zdravje, saj smo imeli organizirane različne dejavnosti: telovadbo, športne igre, merjenje krvnega tlaka in sladkorja, holesterola in trigliceridov, masaže in pa seveda športni ribolov! Naši ribiči so z nalovljenimi ribami popestrili ponudbo hrane na kar dveh piknikih, ki smo jih imeli v vsaki izmeni. To je bilo veselo. Letos so se našim ribičem pri ribolovu pridružili še trije novi »vajenci«, ki so bili zelo uspešni.
Dobili smo tudi obiske iz Zveze ILCO Hrvaške in ILCO društva Pula.
Seveda je sedem dni minilo prehitro in prva skupina je morala domov.  23. julija je bila menjava. Prihod nove skupine smo dočakali z dobrodošlico in skupinskim slikanjem. Ni manjkalo objemov ter poizvedovanj, kako je doma v naših krajih in obratno, kako smo se imeli mi … Prva skupina se je odpeljala V Slovenijo, druga pa je dala »možgane na off« in začela uživati.
Prehitro je minil tudi ta teden našega rehabilitacijskega letovanja, po nas je prišel avtobus, nas spotoma odpeljal na kosilo v kmečki turizem Hudičevec, nato pa smo polni novih moči odšli domov.
Potrditev, da je naše letovanje res prijetno, je tudi dejstvo, da se je tri četrtine letošnjih dopustnikov že prijavilo za rehabilitacijsko letovanje 2017. To nas več kot veseli, veseli pa bomo tudi koga novega!

Tolminska korita
>>06.07.2016

Za zadnjo dogodivščino, pred letovanjem v Pinesti, smo si tokrat izbrali izlet v Tolminska korita in ogled muzeja v Kobaridu. Seveda smo se na pot odpravili že zgodaj zjutraj. Na Vrhniki smo pobrali še zadnje potnike in pot nadaljevali najprej po avtocesti, potem pa po ovinkasti cesti do Tolmina. Slabo voljo zaradi naporne poti je na srečo pregnala Danica iz ILCO društva Nova Gorica, ki nam je pripravila prelep sprejem, za katerega se ji prav lepo zahvaljujemo.
Ko smo se okrepčali, smo se podali na krožno pot skozi korita Tolminke in Zadlaščice. Največje znamenitosti te poti so: zagozdena skala, ki ji pravijo medvedova glava, Hudičev most, ki je razpet šestdeset metrov nad reko Tolminko in zadlaška oziroma Dantejeva jama. S sabo smo imeli izkušeno vodnico Ano Jeromelj, ki nam je o vsaki znamenitosti povedala kaj zanimivega.
Malo pred koncem poti smo si nekateri ohladili noge v mrzli reki, kar nam je pomagalo, da smo lažje prehodili preostanek poti do cilja.
Bi uganili, kaj nas je čakalo, ko smo prišli? Kosilo, seveda, saj smo si ga po naporni poti več kot zaslužili. In tudi tokrat ni šlo brez glasbe in plesa, a s tem naših dogodivščin še ni bilo konec.
Odpravili smo se v Kobarid, natančneje v Kobariški muzej: muzej 1. svetovne vojne, saj vsi veste, da je takrat po teh krajih tekla Soška fronta. Razdelili smo se v dve skupini in si vsak s svojim kustosem ogledali muzej. Ob pogledu na razstavo, fotografije in film, smo se resno zamislili nad človeško zgodovino in krutostjo 1. svetovne vojne.  
Izčrpani od vsega doživetega, smo se po ogledu muzeja odpeljali proti Ljubljani.

Obletnica pričetka druženja oseb s stomo na Koroškem
>>18.06.2016

Štirje člani našega društva smo se odzvali na prijazno povabilo predsednice invalidskega društva ILCO za Koroško gospe Tanje Hari Vidmar, ki nas je povabila na proslavo ob 20. obletnici njihovega društva.
Proslavo so pripravili v Šentjanžu pri Dravogradu v hotelu Korošica. Program je bil pester in odlično pripravljen, tako da smo celo uro in pol uživali ter ob tem izvedeli marsikaj zanimivega o 20-letnem druženju oseb s stomo na Koroškem.
Po uradni slovesnosti smo se okrepčali s kosilom, na katerem smo se sproščeno pogovarjali s člani praznujočega društva in predstaviki drugih slovenskih ILCO društev. Nismo pa se samo pogovarjali, marsikateri med nami se je na tem prijetnem praznovanju, ki je trajalo do poznih popoldanskih ur, veselo zavrtel po plesišču.
Hvala koroškim kolegom za prelepo praznovanje, septembra pa praznujemo Ljubljančani, ki se že veselimo ponovnega snidenja z vami.

Pohajkovanje po Gorenjski
>>14.06.2016

Tokrat smo se iz Parmove z avtobusom odpeljali proti Planici, da bi si ogledali to našo prelepo dolino pod Poncami. V Mojstrani se nam je pridružil izkušeni turistični vodnik Matjaž, ki nas je navduševal s svojim znanjem o tem delu Slovenije.
Že v Mojstrani nam je povedal ogromno zanimivosti o tej dolini in vršacih, ki se pnejo nad njo. Vso pot do Planice smo ga z zanimanjem poslušali, saj je res živa enciklopedija.
Vzdušje na avtobusu je vedno prijetno in tako je bilo tudi danes, zato sploh nismo opazili, kdaj smo prispeli na cilj. Vsak je dobil svoj sendvič in odpravili smo se proti Tamarju.
Pot je bila prijetna in zanimiva, saj smo na njej srečali celo srno, ki je ni prav nič motilo naše fotografiranje. Čeprav je bila vremenska napoved za ta dan slaba, smo imeli sončen in topel dan, zato smo se nekateri povzpeli do slapu Nadiža. Vzpon je bil poplačan s čudovitim prizorom naravne lepote: bistra voda, ki objema skale pod seboj, pena in šumenje, so nas prevzeli in nas napolnili z motivacijo za nadaljnje podvige tega dne.
Pridružili smo se ostalim pohodnikom, ki so počivali pred domom v Tamarju. Skupaj smo posneli še nekaj skupinskih fotografij in se odpravili v dolino.
Pred Nordijskim centrom Planica so nas čakali člani, ki niso šli na pohod v Tamar. Vodnik Matjaž nas je popeljal v Planiški muzej, kjer smo se spoznali z zgodovino Planice in nordijskega centra. Ste vedeli, da ima center štiri nadstropja nad zemljo, pod zemljo pa se skrivajo še tri? V spodnjih nadstropjih imajo sneg, kjer športniki trenirajo tek na snegu tudi poleti.
Ko je človek v Planici, seveda ne more mimo tega, da bi preveril, kakšen je pogled iz planiške velikanke. Na vrh smo se odpeljali z vlečnico. Ob pogledu iz nje, nam je zastal dih in marsikdo med nami je pomislil na Petra Prevca in ostale naše orle. Koliko poguma morajo zbrati, da se na smučeh spustijo po hrbtišču letalnice in odletijo v dolino. Za nameček pa dosegajo še rekorde. Letos bomo zanje navijali še bolj goreče kot doslej.
Rahlo utrujeni in lačni smo se odpeljali v Rateče, kjer nas je čakalo okusno kosilo. Po kosilu pa: spet v avtobus in novim dogodivščinam naproti.
Ustavili smo se ob gozdu na poti proti Kranjski Gori. Skozi gozdiček smo se odpravili peš in prav kmalu se je pred nami odprl čudovit pogled na jezero Zelenci. Naredili smo še par korakov in že smo bili tik ob vodi. Pogled v njo pa nam je razkril čudovito zanimivost: vse polno malih vrelcev, ki dobesedno vrejo iz zemlje na gladini jezera. To je izvir Save Dolinke. Čudovit prizor!

Vseslovensko srečanje oseb s stomo na Otočcu
>>14.05.2016

Vseslovensko srečanje oseb s stomo  je namenjeno vsem, ki smo vključeni v razna ILCO društva po Sloveniji. Komaj smo čakali, da se bomo sestali s prijatelji od vsepovsod, s katermi se nismo videli in slišali že celo leto – od zadnjega srečanja v letu 2015! Zato smo se ob 8. uri z avtobusom iz Parmove ulice odpeljali na Otočec. Tu nas je pričakala dobrodošlica s kavo in piškoti. Ob prijetnem kramljanju smo počakali še ostale. Na srečanje smo prišli kar s petimi avtobusi in številnimi osebnimi avti, tako da se nas je zbralo skoraj štiristo.
Srečanje je za nas vse velikega pomena, ker se spet srečamo, spoznamo nove osebe s stomo in predvsem zato, da skupaj poiščemo odgovore na razna vprašanja, na katera si sami ne znamo odgovoriti.
Vsako leto pripravimo lep program skozi katerega nas je z lepo napovedjo in krasnimi besedami popeljala gospa Marjana Hočevar. Nastopili pa so Pevci in godci STUDENČEK iz Ivančne gorice in res super skupina NOBILE iz Gorenjske. Mladi glasovi, ki imajo pred sabo zelo lepo prihodnost!
Med programom so na svoj račun prišle ekipe, ki so na športnih igrah Zveze invalidskih društev ILCO Slovenije dosegle najboljše rezultate v eni izmed treh športnih disciplin (kegljanje, streljanje z zračno puško in pikado). Podelitev je vodil gospod Zoran Terglav, pokale pa sta mu pomagala podeliti gospa Irena Kalan in gospod Ivan Mrevlje.
Na srečanje so prišli tudi uvozniki in predstavniki proizvajalcev pripomočkov za nego in oskrbo stome: Coloplast, Convatec, Dansac in Eakin ter predstavnice in predstavniki podjetja Nega d.o.o. Vsi so nam predstavili svoje pripomočke za oskrbo in nego stome.
Seveda srečanja po uradnem programu še ni bilo konec. Za glasbo in razvedrilo sta poskrbela duo Ivan in Andrej iz ansambla Karošec.
V letošnjo organizacijo srečanja so veliko truda vložili: vodja programa za kulturo na Zvezi ILCO Sovenija gospa Irena Kalan (tudi predsednica ILCO društva  Gorenjska), vodja programa za šport na Zvezi  gospod Zoran Terglav (tudi predsednik ILCO društva Ljubljana) in predsednik Zveze ILCO Ivan Mrevlje (tudi predsednik ILCO društva Nova Gorica).  
Vsem se iskreno zahvaljujemo za pripravo programa in pogostitev!
Na lepo sončno soboto smo vsi uživali. Nekateri v pogovoru, drugi v plesu in glasbi nekaj pa se jih je odšlo tudi kopat. Bilo je poskrbljeno za vse.
Ostanite zdravi, se vidimo naslednje leto!

Pohod ob žici okupirane Ljubljane
>>07.05.2016

Tudi letos smo se nekateri člani Društva ILCO udeležili pohoda Pot ob žici.  Ob 9.00 uri smo se zbrali na sedežu našega društva, kjer so se nam pridružili še nekateri člani Turističnega društva Ljubljanica. Vseh skupaj nas je bilo kar 39 in pogumno smo se odpravili do Koseškega bajerja, kjer se nam je pridružilo še nekaj članov. Skupaj smo se prijavili, dobili evidenčne liste, nato pa smo se odpravili po Poti spomina in tovarištva do Kongresnega trga. V lepem vremenu smo s krajšimi postanki in osvežitvami prehodili 11 kilometrov.
Na Kongresnem trgu smo prijetno utrujeni od hoje in spomladanskega sonca prisluhnili zaključni prireditvi, žigosali kartice udeležbe in dobili spominske značke letošnjega že 60. Pohoda ob žici okupirane Ljubljane.
Ker smo na poti porabili kar nekaj kalorij, se nam je kosilo, ki smo si ga privoščili na Nazorjevi ulici, zdelo pošteno zasluženo. Bili smo zelo dobro razpoloženi in nam je zelo teknilo. Ob dobri volji in hrani pa čas hitreje mineva, zato smo se razšli šele v poznih popoldanskih urah z obljubo, da se pohoda udeležimo tudi naslednje leto, če nam bo le zdravje dopuščalo

Izmenjave izkušenj med stomisti - partnerji in predstavitev pripomočkov za nego stome prizvajalca BBRAUN
>>05.05.2016

Za svoje člani iz Zagorja vsako leto pripravimo srečanje, na katerem si izmenjamo izkušnje in spoznamo nove pripomočke za nego stome. Tokrat smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum. Najprej smo se seveda malce podružili ob kavici na prijetni terasi, nato pa smo odšli v dvorano, kjer sta nas že čakali predstavnici BBrauna gospa Ana Zdešar, dipl. fiziot. in Manca Kolenc, dipl. biol., ki sta nam predstavili razne pripomočke za  nego stome in nam povedali nekaj novosti o njih, nam predstavili rokovanje z njimi in ponudili prijavo za vzorčke. Udeleženci so imeli seveda kar veliko vprašanj in predstavnici podjetja BBraun sta nanje prijazno odgovarjali.  
Po predstavitvi smo imeli izmenjavo izkušenj med stomisti, partnerji in svojci. Pogovori so potekali v sproščenem ozračju, ki je zagotovo veliko pomenil predvsem na novo operiranim, ki so se našim izmenjavam izkušenj pridružili prvič. V živahnih in konstruktivnih diskusijah so sodelovali tudi svojci oseb s stomo, na bolj zapletena in specifična vprašanja pa je odgovarjala tudi medicinska sestra gospa Zdenka Rajovic iz kirurškega oddelka bolnice Trbovlje.
Dotaknili smo se tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat kar nekaj različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za stomo, kar je zelo pozitivno, saj imamo različno občutljivo kožo, pripomoček pa mora biti na našo kožo prilepljen podnevi in ponoči do konca življenja, pa tudi uporabniki pripomočkov smo zelo različni, kar se tiče pogostosti menjave pripomočka. Zato je pomembno, da imamo na voljo raznovrstne in predvsem kakovostne pripomočke, da imamo čim manj zapletov in da se izognemo vnetjem peristomalne kože.  
Lepo in pomirjujoče je, da si lahko delimo izkušnje, še lepše pa nam je ob misli, da se bomo kmalu spet srečali in izvedeli kaj novega.

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano« in predavanje »Zgodovina Ljubljanice in njenih bregov«
>>16.04.2016

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana je v soboto, 16. 4. 2016 skupaj s Turističnim društvom Ljubljanica, organiziralo čistilno akcijo ob Ljubljanici. Čeprav smo se pod prulskim mostom zbrali že ob 9. uri  zjutraj, smo ob prijetnem božanju sončnih žarkov hitro ugotovili, da nas čaka še en prekrasen dan. Najprej smo šli na jutranjo kavico, ki pa je bila malce drugačna kot po navadi. Nismo klepetali, ampak smo prisluhnili predavanju gospoda Toma Zupančiča »Zgodovina Ljubljanice in njenih bregov«.   
Čistilne akcije imamo dvakrat na leto in nekateri člani se jih redno udeležujemo, saj se veselimo srečanj z ostalimi udeleženci akcije. Z nekaterimi smo stkali prijateljske vezi in zato pogrešamo vsakega, ki se mu akcije ne uspe udeležiti.
Po predavanju smo dobili majico, rokavice in vrečko za smeti.  Odpravili smo se po znani trasi od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega. V delovnem, a veselem vzdušju smo napolnili veliko vreč za smeti. Tokrat jih je nekaj ostalo praznih, saj smo že med pobiranjem opazili, da je smeti manj kot po navadi. To dejstvo nas je res razveselilo, saj to pomeni, da so ljudje malce bolj ozaveščeni in skrbni.
Zbrane odpadke smo odvrgli v za to pripravljene smetiščne zabojnike in se odpravili nazaj proti zbirnemu mestu. V Bueno baru smo se okrepčali in posneli skupinsko fotografijo. Pot smo nadaljevali po Poljanski ulici do Turističnega društva Ljubljanica, kjer nas je pod prulskim mostom že čakala malica.
Malce smo še poklepetali, potem pa odhiteli novim dogodivščinam naproti, seveda ne brez obljube, da se naslednjič spet vidimo.

Športne igre Zveze ILCO Slovenije
>>15.04.2016

V petek, 15. aprila ob 9. uri  smo se zbrali  na Malenškovi 1 v Ljubljani, saj smo se tudi letos udeležili športnih iger Zveze ILCO Slovenije. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne, smo pričeli s posamičnimi tekmovanji v različnih športnih panogah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je šest ekip iz šestih ILCO društev.
Vsak član si je želel doseči kar najboljši rezultat, zato je na tekmovališčih pod budnim očesom sodnikov potekal pravi športni boj. Seveda tudi tokrat ni šlo brez glasnega navijanja, dobre volje in smeha. Po koncu tekmovanj smo se malce utrujeni, a zadovoljni, odpravili na kosilo. Po kosilu pa je vodja tekmovanja gospod Zoran ob pomoči gospe Albine Šetina podelil medalije. Ob tem nas je obvestil, da bodo ekipni pokali tudi letos podeljeni 14. maja 2016 na Otočcu, kjer bo tudi letos srečanje oseb s stomo Slovenije.
Navdušeni nad tekmovanjem in rezultati, ki nas vedno spravijo v dobro voljo, še bolj pa nad srečanjem na Otočcu, smo se odpravili domov.

Predavanje o kolo-, ileo- in urostomi, irigaciji in zapletih pri negi stome
>>05.04.2016

Zagotovo že veste, da je naš ILCOpis namenjen osebam s stomo na izločalih in njihovim svojcem. Poslanstvo našega društva ni samo preživljanje prostega časa, saj organiziramo različna predavanja, posvete in predstavitve na katerih se tudi izobražujemo. Tokrat smo na sedežu društva organizirali predavanje o različnih vrstah stome, irigaciji in predvsem zapletih pri negi stome. Predavanje so vodile diplomirane medicinske sestre Bernarda Turk, Karmen Jazbinšek in Tanja Križan iz podjetja NEGA d.o.o.
Za vse, ki ne veste, kaj je stoma smo tokrat pripravili nekaj splošnih informacij.
V medicini z izrazom stoma imenujemo s kirurškim posegom narejen izhod iz telesa, ki ima lahko različne funkcije. Poznamo: hranilne, dihalne in izločalne stome. Njihov namen je zagotoviti hranjenje, dihanje in izločanje blata ali urina v primeru, ko to zaradi bolezni ali poškodbe po naravni poti ni več mogoče.
Ker imamo v telesu več izločal (urinski in prebavni trakt s tankim in debelim črevesom), poznamo več vrst stom, ki so dobile imena po izločalu, iz katerega so izpeljane:
- ileostoma je izpeljava tankega črevesa na trebušno steno,
- kolostoma je izpeljava debelega črevesa na trebušno steno,
- urostoma je kirurško narejena odprtina na trebušni steni, skozi katero je potegnjen del tankega črevesa, v katerega sta pripeljana oba sečevoda.
Med ileostomami in kolostomami pa so razlike tudi glede na mesto, kjer je stoma izpeljana. Posebnost med kolostomami sta sigmoidna in descendentna kolostoma, ki osebam s tako stomo omogočata, da se lahko irigirajo. Irigacija je postopek izpiranja črevesja, ki ga lahko opravlja oseba s sigmoidno ali descendentno kolostomo in se tako izogne uporabi stomalne vrečke. Seveda lahko irigacijo izvaja samo po predhodnem posvetu pregledu kirurga, ki samoklistiranje odobri glede na bolnikovo zdravstveno stanje. Pravilne irigiracije vas nauči enterostomalna medicinska sestra. Osebe s sigmoidno ali descendentno kolostomo irigacijo opravljajo vsak dan ob isti uri (z možnostjo odstopanja do dve uri), lahko pa se kasneje odločijo, da jo opustijo in namesto tega uporabljajo stomalne pripomočke (vrečko).
Predavanje je bilo zelo poučno tudi zato, ker so predavateljice prinesle veliko fotografij različnih stom, ki so jih fotografirale pri delu na terenu. Na fotografijah smo videli lepo in zdravo stomo, ki smo jo lahko primerjali s fotografijami stom vnetih zaradi nepravilne uporabe pripomočkov ter drugih zapletov, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov.
Zaplete delimo na zgodnje (neprimerno mesto stome, vgreznjena stoma, vnetje šivov ob stomi, nekroza) in pozne (stenoza oz. zožitev stome, prolaps: zdrs črevesa iz stome, parastomalna kila, zapora črevesa in vnetje peristomalne kože).
Pri zapletih izloček pogosto zateka pod podlogo stomalnega pripomočka, zaradi tega ta več ne tesni dobro in lahko se zgodi, da nam izloček začne uhajati iz pripomočka, kar seveda neugodno vpliva na naš občutek varnosti. Da bi se puščanju pripomočka izognili, moramo poiskati vzrok zanj, ga odpraviti in poiskati ustrezen pripomoček, ki bo zanesljiv in varen.
V Sloveniji imamo zastopstva različnih proizvajalcev stomalnih pripomočkov, zato je priporočljivo, da oseba s stomo preizkusi več različnih znamk in vrst pripomočkov ter tako najde tisti pripomoček, ki ji najbolj ustreza. Vsi pripomočki so brezplačni in jih dobite na napotnico.
Seveda pa je treba veliko pozornosti nameniti tudi negi peristomalne kože (kože okoli stome), na katero prilepimo stomalni pripomoček.  Nekaterim težavam pa se lahko izognemo tudi z uravnoteženo prehrano, pitjem dovolj tekočin in skrbjo za redno prebavo. Na tokratnem predavanju so se predavateljice posvetile prav vsem vrstam stom. Odgovarjale pa so tudi na vprašanja o naših stomah in si vzele čas za nasvet vsakemu, ki ga je kaj zanimalo.  
Po predavanju smo se še malo podružili ob hrani in pijači, nato pa smo se poslovili in domov odšli opremljeni z novim znanjem o naši odprtini na trebuhu.

Aktivno plavanje v laguni Bernardin
>>23.03.2016

Zime je končno konec, vsaj po koledarju. Naveličani toplih oblačil, smo se odločili, da jo tokrat mahnemo proti morju. Dobili smo se ob 8-ih in se odpeljali proti Bernardinu. Na poti smo seveda klepetali, se šalili in zabavali, kot to počnemo vsakič, ko gremo na izlet z društvom ILCO. Vreme nam sicer ni bilo najbolj naklonjeno, saj se je ljubljanski veter na poti spremenil v pravo primorsko burjo, a to ni bil razlog za slabo voljo.
Po prihodu v Bernardin, smo si privočili kavico, ki se je res prilegla po sendviču, ki smo si ga privoščili v avtobusu. Predsednik društva nam je ob tem razdelili vstopnice za bazen. Na kavici bi z veseljem še malo posedeli, če nas burja ne bi prepihala do kosti, zato smo vsi odhiteli na toplo – eni na kopanje, drugi, ki so se odločili, da se ne bodo kopali, pa so zbrali pogum in se odpravili na sprehod.
Kopalci se kar nismo mogli nagledati prelepega vzvalovanega morja, ki smo ga opazovali skozi okna kopališča, ko smo plavali v toplem bazenu z morsko vodo. Čisti užitek!
Vse lepo hitro mine in tako smo se spet odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal do gostilne Jasna, kjer nas je čakalo dobro kosilo in glasba. Poskočnim vižam se seveda nismo mogli upreti in smo z veseljem zaplesali.
Tako je minil še en dan s člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana, vsi pa komaj čakamo na nove dogodivščine.

Delavnice ročnih spretnosti in dan namenjen našemu zdravju
>>15.03.2016

V torek, 15. marca 2016 je bilo na sedežu Društva ILCO Ljubljana spet živahno. Na delavnico ročnih spretnosti, ki jo je vodila mentorica Marija Perdih, prof. lik. ped. spec. Pzu., je prišlo trideset oseb s stomo in njihovih svojcev.
Tokrat smo se naučili, kako barvamo mandale. Mandale, ki smo jih barvali so bile zelo različnih oblik, med njimi so se našle tudi take z motivom živali in velikonočnih pirhov. Bilo je tako zanimivo, da se nekateri kar niso mogli odmakniti od barvanja, med katerim so razmišljali o tem, kako jim bodo ti izdelki krasili dom.
Dogodek smo posvetili tudi našemu zdravju, zato smo k sodelovanju povabili Zdravstveni dom Ljubljana – Šiška, ki nam je omogočil merjenje krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in krvnega tlaka. Meritve so izvajale diplomirane medicinske sestre: Valerija Palkovič, Andreja Semulič Valič  in Zorica Pristav, ki so krvne preiskave in meritve krvnega tlaka opravile vsem udeležencem. Eni so bili svojih izvidov veseli, drugi pa malo manj.
V dvorani društva pa se je študentka dietetike Urša Kogovšek individualno pogovarjala s člani, jim svetovala o prehrani in za marsikoga našla uporaben nasvet.
Veliko število udeležencev na našem dogodku je še en dokaz, kako pomembna so naša srečanja in druženja.

Srečanje prostovoljcev invalidskega društva ILCO Ljubljana
>>09.03.2016

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana smo združene tudi osebe s stomo – prostovoljci, ki že leta zadovoljno živimo s stomo in smo opravili posebno izobraževanje za prostovoljce. Svoje poslanstvo v društvu smo našli prav v svetovanju vsem, ki čakajo na operacijo ali pa so bili pravkar operirani. Na voljo pa smo tudi njihovim svojcem.
V sredo, 9. marca smo v dvorani na Parmovi ulici 53 v Ljubljani organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana.
Zbrali smo se tudi zato, ker je konec leta 2014  potekalo izobraževanje za nove prostovoljce v Šmarjeških toplicah. Izobraževanje je organizirala Zveza invalidskih društev ILCO Slovenija, izvajale pa so ga enterostomalne medicinske sestre, kirurgi in psihologi. V letu 2015 smo imeli tudi dve izobraževanji za prostovoljce na UKC Ljubljana.
V preteklem letu smo obiskali več kot trideset novo operiranih oseb s stomo na UKC Ljubljana, Onkološkem inštitutu in na domu in jim iz izkušenj predstavili življenje s stomo, razložili, da lahko normalno živijo dalje, se ukvarjajo s športom, plavajo, kolesarijo, predvsem pa, da morajo čim prej začeti z vsakodnevnimi aktivnostmi, se družiti in živeti, kot so živeli pred operacijo.
V preteklem letu so dežurstva prostovoljcev za novo operirane in njihove svojce potekala vsak drugi  in četrti ponedeljek v mesecu od 10.00 do 12.00 ter od 15.00 do 17.00 ure na sedežu društva.
Na tokratnem srečanju smo obnovili znanje in naredili nekaj praktičnih vaj. Predvsem pa smo dodelali načrt delovanja naše prostovoljske mreže. Sklenili smo, da se moramo še bolj posvetiti sodelovanju z bolnišnicami in patronažnimi službami, saj so naše izkušnje za nove osebe s stomo zelo dragocene, še posebej zdaj, ko imamo med prostovoljci osebe z vsemi vrstami stome (kolo, ileo in uro).

Športne igre društva
>>2.03.2016

V sredo, 2. marca ob 9-ih, smo se spet zbrali, na Malenškovi ulici 1 v Ljubljani, saj se bliža športno tekmovanje Zveze ILCO Slovenija, ki bo letos 15. aprila.  
Po opravljenih formalnostih smo pod budnim očesom vodij posameznih disciplin pričeli s tekmovanji za uvrstitev v ekipe, ki se bodo na zvezni tekmi pomerile v kegljanju, šahu, streljanju z zračno puško in pikadu.Na vseh prizoriščih so se tudi letos odvijali ogorčeni boji. Tekmovalci so bili zelo dobro pripravljeni, zato so bili rezultati dokaj izenačeni. To je v dobro voljo spravilo tudi tiste, ki so prišli navijat. Uradno sicer nismo imeli tekmovanja za najboljšega navijača, a se je zdelo, da tudi ti tekmujejo v športnem navijanju, dobri volji in smehu.
Po tekmovanju smo se odpravili na zasluženo kosilo, ki smo ga izkoristili tudi za podelitev medalj najboljšim trem tekmovalcem v vsaki disciplini. Seveda smo razglasili tudi ekipe, ki bojo Društvo ILCO Ljubljana zastopale na tekmi Zveze društev ILCO Slovenije.

Dihalne vaje in aktivno plavanje v Zdravilišču Laško
>>11 Januar 2016

Staro leto se je spet prehitro izteklo, pred nami je torej leto 2016 z novimi izzivi, druženji in srečevanji. Zdelo se nam je, da je od zadnjega srečanja minila že cela večnost, zato smo pohiteli in se v ponedeljek, 11. 1. 2016, odpravili proti Zdravilišču Laško. Seveda je na avtobusu kar odmevalo od čestitk in dobrih želja. Na ta sončen dan smo si še raje privoščili kavico in krofe na Trojanah.  Potem pa smo se hitro odpravili proti Zasavju, kjer so nas že nestrpno pričakovali naši člani iz Zagorja, ki so se z nami odpeljli v Laško.
V zdravilišču nas je pozdravila gospa Valerija Kufnerl, predstavnica Term Laško, ki nam je zaželela srečno in zdravo Novo leto 2016. Nato smo se udeležili strokovnega predavanja o dihanju, ki ga je za nas pripravil gospod Janko Novak, dipl. fizioterapevt. Razložil in pokazal nam je, kako je treba pravilno dihati, nato pa smo opravili nekaj praktičnih vaj pravilnega dihanja v mirovanju in v gibanju. Gospod Novak nam je razložil, kako pomembno je predihati in s tem prečistiti pljuča. Tudi predihavanje smo preizkusili in se zraven trudili, da bi si vaje čim bolje zapomnili, da jih bomo lahko izvajali tudi doma, kajti ura, ki smo jo namenili spoznavanju pravilnega dihanja, je minila kot blisk.
Pošteno predihani in dobre volje smo odšli na dobro kosilo, po kosilu pa seveda – kopanje. Zdraviliška voda ima posebno moč. Da nam novega elana, naše telo pa je po kopanju čudežno gibčno, čeprav tudi malo utrujeno. Zato je vožnja domov marsikoga zazibala v spanec.