ILCO LJUBLJANA

NASVETI >> Prehrana

stoma_hrana

Foto: Savit Keawtavee / FreeDigitalPhotos.net

Eneterostomalni terapevt vas bo že v bolnici podučil o ustrezni prehrani. Po šestih tednih lahko praviloma že uživate hrano, ki ste je bili vajeni pred operacijo oziroma pred boleznijo.
Pri kolostomi je prehrana lahko običajna, le vsrkavanje tekočine je odvisno od dolžine odstranjenega debelega črevesa. Na začetku je izloček bolj tekoč, pozneje pa se normalizira.
Pri ileostomi je pomembno, koliko tankega črevesa je ohranjenega. Več kot ga je ostalo, bolj normalna in raznolika je lahko vaša prehrana. Ker pa v procesu prebavljanja izgubljate veliko tekočine, je treba to tekočino nadomestiti, kar pomeni, da morate popiti vsaj dva litra tekočine na dan.
Tudi pri urostomi je pomembno, da veliko pijete, čeprav boste morali zaradi tega pogosteje izprazniti vrečko. Običajno naj bi urostoma izločala liter do liter in pol urina na dan. To pomeni, da morate popiti vsaj dva litra tekočine na dan, v vročih dneh, ko se bolj potite, pa še več. Če popijete manj tekočine, postane seč zgoščen, nastaja neprijeten vonj, poveča pa se tudi možnost okužbe sečil in nastanka ledvičnih kamnov.
Vsem stomistom pa priporočamo, d ste po operaciji bolj pozorni na to, kaj jeste. Zato je dobro, da vodite dnevnik prehrane, v katerega si zapišite, katera hrana vam povzroča težave, kakšne so te težave (napenjanje, plini, agresiven izloček) in podobno. Tako boste natančno vedeli, kako se prehranjevati, da se izognete neprijetnostim.