ILCO LJUBLJANA

NASVETI >> Oblačenje

Ko se boste počutili bolje, si vzemite nekaj časa za to, da pregledate svojo garderobo. Običajno stomisti zaradi stome nimajo posebnih težav pri oblačenju. Paziti morate le, da vam rob spodnjega perila in hlač oziroma krila ne drgne po stomi. Kupite si lahko posebno spodnje perilo, ki ima narejen žep za stomalno vrečko in hlače z višjim pasom, ženske pa si lahko pomagajo tudi z oblačili za nosečnice, saj imajo te obleke višji in raztegljiv pas. Skrbi, da ne boste izgledale ravno modno pa odpadejo, saj danes tudi oblačila za nosečnice prilagajajo modnim smernicam. Tudi pri oblačenju, tako kot pri prehrani in drugih aktivnostih, velja pravilo, da morate sami ugotoviti, kaj vam najbolj ustreza.
Verjetno vas je ob branju teh vrstic prešinila misel: kaj pa kopalke? Obstajajo take za stomiste, ki fiksirajo vrečko ob telo. Lahko si kupite take z višjim pasom, ženske pa lahko namesto dvodelnih nosite enodelne kopalke.

Naj vam izdamo še nekaj trikov, kako prilagoditi svoje obleke:

Ženske lahko na rob spodnjih hlač našijete široko elastično čipko in tako zvišate pas hlačk. Če imajo spodnjice elastiko ki vas moti, jo odrežite.

Pas na kavbojkah razparajte, odparajte tudi zadrgo, ki jo zamenjajte z daljšo (dolžina prejšnje + višina dodanega pasu), dodajte 10 do 15 centimetrski pas elastičnega jeansa podobne barve in nanj spet prišijte pas, ki ste ga prej odparali.

Na podoben način lahko prilagodite tudi krila na zadrgo, če pa ima krilo samo elastiko ali je narejeno iz raztegljivega materiala (npr. jearsey) na pas prišijte dodaten trak in tako zvišajte pas.

Še lažje je prilagajanje hlač za prosti čas (spodnji del trenerke), na pas prišijte 10 do 15 centimetrski pas iz raztegljivega materiala (npr. jearsey).