ILCO LJUBLJANA

NASVETI >> Služba

stoma_služba

Foto: Luigi Diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Načeloma ni zadržkov, da se po operaciji ne bi mogli vrniti na svoje delovno mesto, saj lahko opravljate vse, razen težjih fizičnih del. Priporočamo, da se o svoji vrnitvi v službo čim prej pogovorite z delodajalcem in se z njim dogovorite o ureditvi vašega statusa, o skrajšanem delovniku in o morebitni prerazporeditvi na drugo, za vas primernejše delovno mesto. To vse so vaše invalidske pravice.
Vaš delovnik bo lahko ostal isti, le čas prehranjevanja in praznjenja vrečke boste morali bolj predvideti. Skrbi glede vetrov so odveč, saj ima večina vrečk učinkovit filter, ki preprečuje napihnjenost vrečke in širjenje neprijetnih vonjav. Če pa ste kljub temu zaskrbljeni, si lahko pomagate tudi tako, da pazite kaj jeste. Tudi pri tem vam lahko pomagajo izkušeni s stomisti s svojimi nasveti.
Od vas je tudi odvisno, komu od sodelavcev boste povedali, da imate stomo. Pomembno je, da vam pri pogovoru s sodelavci ni neprijetno. Vsekakor pa je dobro, da vsaj še kdo ve za vaše stanje, saj se boste v primeru težav lahko obrnili nanj. Pripomočke za oskrbo stome si zložite v toaletno torbico, da boste lahko nego v službenih toaletnih prostorih opravili čim bolj diskretno.
Vrnitev v službo je velik dosežek, zato je prav, da ste ponosni nase. Na začetku boste po delovniku najverjetneje utrujeni. Poslušajte svoje telo in ne pretiravajte z delovnimi obveznostmi.