ILCO LJUBLJANA

NASVETI >> Spolnost

Stoma bo prav gotovo vplivala na vaše spolno življenje. Potrebovali boste nekaj časa, da se vam bo zacelil presredek in da se boste sprijaznili s spremembo na svojem telesu. Ne zapirajte se vase, ampak se o tem pogovarjajte s svojim partnerjem. Nikar ne mislite, da vas partner zaradi stome in vrečke ne bo imel več rad. Morda se samo boji, da bi vas ranil, zato mu pojasnite, da spolni odnos ne bo povzročil okvare stome.
Pri moških, ki so jim odstranili zadnji del črevesa, lahko pride do sprememb v delovanju spolovila. Prav je, da se o tem pogovorite s svojim enterostomalnim terapevtom, ki vam bo pojasnil, kakšne so te možne spremembe in kako se z njimi spopasti. Možno je, da pri prvem spolnem odnosu po operaciji ne boste doživeli orgazma ali boste imeli motnje erekcije oziroma prezgodnji izliv.
Ženske boste morda imele malce drugačen vaginalni občutek, čisto normalen pojav po operaciji pa je tudi vaginalna suhost. Zato je dobro, da se svojim ginekologom pogovorite o sredstvih za vlaženje nožnice. Prav tako pa se z njim pogovorite o ustrezni kontracepciji. Zaradi bolezni in operacije imate zdaj krajše črevo, kar pomeni, da se je zmanjšala tudi možnost vsrkavanja učinkovin (tablete so namreč narejene za ljudi, ki imajo normalno dolg prebavni trakt), zato morda jemanje kontracepcijskih tablet ni več popolnoma zanesljiva metoda za preprečevanje neželene nosečnosti.

Naj poudarimo še, da stoma ni primerna za penetracijo, saj lahko pride do poškodbe črevesa in krvavitev.

Za bolj sproščen občutek pred spolnim odnosom izpraznite ali zamenjajte vrečko in preverite, če je dobro pritrjena. Lahko ji spodvihate spodnji rob in si jo z obližem prilepite na trebuh, lahko pa jo spodvihate pod trebušni pas, če ga nosite ali uporabite manjšo vrečko. Če vam je ob pogledu partnerja na vrečko nelagodno, si lahko izdelate prevleko za vrečke, ženske pa si lahko okoli pasu namestite čipkast pas ali mehak korzet. S partnerjem se pogovarjajta o spolnosti in stomi ter preizkušajta, kaj vam ustreza. Nikakor pa se ne sramujte svoje stome.
V kolikor ste brez partnerja in vas je strah novemu izbrancu povedati, da imate na trebuhu nameščeno vrečko, se ne bojte, saj bo vsak pravi partner to novico dobro sprejel in bo še bolj pozoren do vas.