NOVICE >> 2018

Športne igre Zveze ILCO Slovenije
>>6 April 2018

Letos so Športne igre zveze ILCO Slovenije padle na petek, 6. aprila, zato smo bili vsi udeleženci ob 9-ih zjutraj na Malenškovi 1 v Ljubljani. Tudi tokrat smo tekmovali v različnih disciplinah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih ILCO društev. A preden smo pričeli s tekmovanji, je bilo potrebnih izpolniti še nekaj formalnosti, ki so na takem tekmovanju potrebne (sodniki, komisije in podobno).
Tudi letos smo igre vzeli zelo resno. Vsak član si je želel doseči najboljši rezultat, tako zase kot za ekipo, zato so bile tekme napete in zanimive. Sodniki so imeli kar naporno in odgovorno delo.
Zagrizene tekmovalce so s tribun spremljali še bolj zagrizeni navijači, za katere pa je treba reči, da so se lepo in športno obnašali. Po koncu tekmovanj smo se veseli in razigrani odpravili na kosilo, ki smo se ga že zelo veselili. Še bolj pa smo se veselili podelitve težko prisluženih medalj.
Vodja programa gospod Zoran Terglav je ob pomoči Renate Laznik, Dragice Gaberšček in Ksenije Oblak, ki je vse ulovila v fotografski objektiv, podelil medalje posameznikom. Povedal je tudi, da bodo ekipni pokali podeljeni na srečanju oseb s stomo Slovenije na Otočcu, ki bo 9. junija 2018.
Z obilico lepih spominov na športne igre smo se pričeli odpravljati proti domu. Bili smo enotnega mnenja, da nas take igre združujejo in prinašajo obilico dobre volje in sprostitve.

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in krvnega tlaka
>>28 Marec 2018

Tokratno ponedeljkovo dopoldne na sedežu Invalidskega društva ILCO je bilo zelo živahno, saj smo se zbrali na delavnicah ročnih spretnosti, ki jih vedno združimo s skrbjo za zdravje z meritvami krvnega tlaka in preverjanjem krvnega sladkorja, holesterola in trigliceridov.
Meritve so opravile medicinske sestre Zdravstvenega doma Šiska – Valerija, Zorica in Andreja. Zaradi njihove prijaznosti smo z veseljem vstopali v pisarno, v kateri so imele svoj delovni prostor. Iz pisarne pa smo prišli zamišljeni in celo malce zaskrbljeni, saj naši izvidi niso bili najboljši. Seveda se pozna, da smo letošnjo zimo preživeli tudi tako, da smo si privoščili kakšen grižljaj več in si privoščili celo sladkarije. No, zima je odšla, zato zdaj ne bo več izgovorov, da ne moremo na sprehod, ker je slabo vreme. V starejših številkah ILCOpisa imamo strokovne predloge za rekreacijo, ki nam bo pomagala stopiti kakšno maščobno blazinico, predvsem pa nam bo dala energijo za vse podvige, ki nas čakajo spomladi in poleti.
Razočaranje zaradi slabih rezultatov preiskav smo pregnali s pomočjo mentorice delavnice ročnih spretnosti gospe Nade, ki nam je pokazala, kako se naredijo mačice, ki izgledajo kot prave. Preizkusili smo se v tej spretnosti in si naredili vejico za popestritev domače namizne dekoracije, ki je letos, ko zaradi dolge zime spomlaanske cvetlice malce zamujajo, še kako dobrodošla.
Po parih urah druženja in izdelovanja pomladanske dekoracije, ki jo bomo lahko uporabili ob praznovanju Velike noči, smo si zaslužili dober obrok. Hrana nam je zelo teknila tudi zato, ker smo uživali v dobri družbi veselih in nasmejanih ljudi, članov Invalidskega društva ILCO Ljubljana.

Plavanje v Bernardinu in pogovori
>>13 Marec 2018

Čeprav smo že zakorakali v meteorološko pomlad, je zima še kazala zobe. Ker pa smo bili že pošteno naveličani mraza, megle in zimskih oblačil, smo se odločili, da gremo pogledat na morje. Vremenska napoved sicer ni bila najboljša, a se v našem društvu, v katerem smo zbrani sami dobrovoljneži, tega nismo prestrašili, zato smo se ob 8.00 uri odpeljali iz Parmove ulice proti Bernardinu.
Na poti nas je spremljal dež, kar pa ni skalilo našega veselja ob druženju na avtobusu. Zgleda, da je naš zvonki smeh pregnal slabo vreme, saj se je pričelo jasniti.
V Laguni Bernardin nam je naš predsednik razdelil kartice za vstop v bazene. Eni so se šli takoj kopat, drugi pa so si najprej privoščili kavico, saj smo si jo po dobrem sendviču, ki smo ga pojedli na Ravbarkomandi, prav zaželeli. Potem smo se tudi mi odpravili na kopanje. Bazeni so bili prijetno topli in bilo je čudovito gledati skozi okno, kako se jasni in kako sta morje in obala obsijana s sončnimi žarki.
Še posebej so se tega razveselili tisti člani društva, ki se ne kopajo. Sonce je ozračje segrelo na prijetnih 15 stopinj, kar je bilo kar 10 več kot v Ljubljani, zato se je bilo užitek sprehoditi do Pirana ali Portoroža.
Ko je človeku lepo, čas hitreje teče. Čas namenjen plavanju in sprehodom je minil kot bi mignil in že smo hiteli na avtobus, ki nas je odpeljal v Gostilno Jasna, saj smo bili že kar lačni. Na srečo nas je tam že čakalo okusno kosilo ob spremljavi glasbe.
Po kosilu smo se najprej pogovorili o različnih stvareh v zvezi z našim življenjem s stomo, potem pa smo še malce zaplesali v ritmu žive glasbe.
Na poti do mrzle Ljubljane smo prijetno utrujeni razmišljali o tem, kako dobro smo izkoristili ta dan in si zaželeli, da bi bilo takih dni čim več.

Športne igre društva
>>9 Marec 2018

Marec ni samo mesec, v katerem se začne pomlad, ampak je tudi mesec športnih iger Invalidskega društva ILCO Ljubljana.
V petek, 9. 3. 2018, smo se zbrali na Malenškovi ulici v Ljubljani, kjer že vrsto let potekajo naše igre. Vsi zbrani smo kar pokali od športne vneme v pričakovanju začetka tekmovanja. Kot vedno je tudi tokrat vladalo prijetno športno vzdušje, čeprav ni bilo našega predsednika Zorana, ki mu je spet ponagajalo zdravje. Ker pa je korenina, se ni vdal v usodo in bo zagotovo tudi tokrat hitro okreval.
Športne igre so se začele s tekmovanjem v streljanju z zračno puško. V popolni tišini in skoncentriranosti so metki luknjali tarče čisto na sredini. BRAVO STRELCI!
Nadaljevali so kegljavci. Keglji so padali kot za stavo. Gotovo je bilo tako tudi zaradi razgretih navijačev.
Med tem so moči sivih celic merili tudi šahisti, ki so po končanem šahovskem turnirju, razmigali tudi svoje telo, saj so se pomerili v pikadu. To je bilo šele vroče. Tekmovalci so bili tako natančni, da so s svojo puščico iz tarče izbili puščice ostalih tekmovalcev tako, da je bilo na tleh več puščic kot v tarči. Odlično razpoloženi tekmovalci so prekašali sami sebe.
Sodniki posameznih panog so z budnim očesom spremljali tekmovalce in skrbno zapisovali vsako točko.
Zadovoljni z rezultati, smo se odpravili v gostišče Portal, kjer nas je čakalo okusno kosilo v prijetnem ambientu. Druženje smo nadaljevali z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo zasluženih medalj. Sledil je bučen aplavz in čestitke vsem prejemnikom odlikovanj in pa obvezna skupinska fotografija.
Nekatere med nami čakajo še zvezne igre, zato še vedno pridno in zavzeto treniramo.
Naše športne igre so dokaz, da osebe s stomo zmoremo in dosežemo marsikaj.

Izmenjave izkušenj in predstavitev Convatecovih pripomočkov za nego stome
>>1 Marec 2018

Prvi četrtek v mesecu marcu smo izkoristili za ponovno druženje s člani zasavske sekcije našega društva. Od srečanja nas nista odvrnila niti hud mraz, še manj pa močno sneženje. Ob 11.30 uri smo namreč že klepetali ob skodelici kave na terasi Gostišča Kum v Zagorju. Hkrati smo opravili kratek sestanek sekcije Zasavje in izvolili novega predsednika. Zdaj sekcijo vodi gospod Uroš Vizovišek iz Hrastnika.
Po sestanku smo imeli predstavitev novosti proizvajalca pripomočkov za nego stome Convatec. Z njimi nas je seznanila njihova predstavnica gospa Aleksandra Oberstar. Predstavila nam je različne pripomočke za nego stome, opisala nekaj novosti in izboljšav ter nas seznanila z načinom uporabe. Podarila nam je nekaj vzorcev stomalnih vrečk in drugih pripomočkov za nego stome in peristomalne kože (robčki, spreji ...). Udeleženci so imeli spet veliko vprašanj, na katera je gospa Oberstar strokovno in prijazno odgovorila.
Po predstavitvi smo si vzeli čas še za medsebojne pogovore med osebami s stomo, ki imamo stomo že dalj časa in novo operiranimi ter njihovimi svojci. Pogovori so potekali zelo sproščeno in neprisiljeno, na kar kaže tudi to, da je bilo spet zelo veliko vprašanj, iz katerih se je razvila tudi živahna in konstruktivna diskusija.
Dotaknili smo se tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat zadovoljivo število različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za stomo. Osebe s stomo smo si med sabo zelo različne. Imamo različne navade in pričakovanja do svojih pripomočkov, saj jih različno pogosto menjamo. Poleg tega pa ima vsak drugačno peristomalno kožo, na katero pripomoček prilepimo. Naša koža na lepilo na pripomočku različno reagira. Nekaterim določen pripomoček zelo ustreza, drugim pa koža okrog stome pordi, jih srbi in se celo vname, zato je zelo pomembno, da imamo možnost menjave pripomočkov, da lahko najdemo takega, ki nam popolnoma ustreza. To nam daje občutek varnosti, saj vemo, da nam pripomoček ne bo povzročil nevšečnosti s kožo in da se ne bo odlepil ali kako drugače prepustil izločke. Že tako imamo težave s sprejemanjem svoje nove podobe in smo zaradi tega pogosto nesamozavestni, zadržani ali pa nas je celo strah, ker ne vemo, kako nas bodo ljudje sprejeli. Prav zato morajo biti pripomočki za oskrbo stome kvalitetni in tako rekoč brezhibni ter dostopni vsem osebam s stomo.
Dan smo zaključili s kosilom, ki smo ga začinili z dobro voljo in sproščenim klepetanjem v prijetni družbi.

Strokovno predavanje »Živimo zdravo«, meritve krvnega sladkorja, tlaka in aktivno plavanje v Termah Laško
>>1 Februar 2018

Staro leto se je izteklo in prav na hitro smo skočili v leto 2018. Vseeno pa se nam je zdelo, da je od našega zadnjega srečanja minila že cela večnost. In tako smo se 1. februarja odpravili proti Zdravilišču Laško. Vzdušje na avtobusu je bilo zelo živahno, polno objemanj, čestitk in dobrih želj. Zaželeli smo si predvsem zdravja, ki ga še kako potrebujemo. Na poti smo se ustavili na Trojanah, si privoščili sendvič, nekateri pa tudi krofe in kavico, potem pa smo nadaljevali pot do Zasavja, kjer so nas že nestrpno pričakovali naši zasavski člani in se skupaj odpeljali naprej proti Termam Laško.
V zdravilišču sta nas pričakali Barbara Ramšak in Jerneja Habe, diplomirani medicinski sestri, ki sta nam pripravili predavanje o zdravi prehrani, gibanju in rekreaciji. Vanj sta vključili tudi nas, tako da je bilo predavanje bolj voden pogovor, prilagojen našim potrebam in navadam.
Po predavanju sta nam izmerili še krvni sladkor in pritisk, nato pa smo odšli na kosilo.
Med kosilom nam je predsednik društva Zoran Terglav razdelil ure za bazene, potem pa smo uživali v plavanju. Nekateri so si privoščili tudi savno, tako da je bilo za vsakega nekaj.
Ta zdraviliška voda ima posebno moč. Vedno, ko gremo po kopanju domov imamo vsi, neverjeten elan, naši sklepi pa so bolj gibčni. Prijetno utrujeni in veseli zaradi lepo preživetega dneva v odlični družbi, smo se odpravili proti domu.

Apiterapija
>>16 januar 2018

V torek, 16. januarja, smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predavanje na temo »Vse o apiterapiji na drugi način«, ki ga je za nas pripravil apiterapevt Silvester Resinovič, sodelovala je tudi apiterapevtka Nika Pengal.
Apiterapija pomeni krepitev zdravja in preprečevanje, lajšanje in zdravljenje zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih. Apiterapijo sestavlja 7 elementov: surovi med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji vosek, čebelji strup in mikroklima v čebelnjaku.
Silvester nam je podrobno razložil vsak element posebej.
Med
V prvi vrsti se uporablja kot idealno energijsko hranilo. Zaradi vsebnosti antioksidantov, baktericidnih, bakteriostatičnih in virostatičnih lastnosti pa ga uporabljamo pri prehladnih obolenjih, obolenjih dihal, prebavil in obolenjih ter poškodbah kože. Splošno znana je njegova vloga v lepotne namene, znano pa je tudi, da ugodno vpliva na celjenje opeklin, ran in odrgnin, omogoča pa tudi boljši spanec. Uporablja se samostojno ali v kombinaciji z drugimi čebeljimi pridelki in zelišči, lahko tudi v obliki injekcij in infuzij.
Propolis
je zmes smol, balzamov, eteričnih olj in cvetnega prahu. Zaradi različnih sestavin deluje proti mikrobom, virusom in vnetjem. Vsebuje pinocembrin in mešanico eteričnih olj, kar mu daje lastnosti lokalnega anestetika. Nekatere izmed sestavin mu omogočajo protitumorsko delovanje, zato v zadnjem času znanstveniki raziskujejo uspešnost propolisa pri zaviranju rakastih obolenj. Uporablja se tudi pri premagovanju prehladnih obolenj, preprečevanju in zdravljenju vnetij sluznice ustne votline, dlesni in žrela ter za pospeševanje celjenja ran in odrgnin.
Cvetni prah
Vsebuje 40 do 42 odstotkov beljakovin, aminokisline, nukleinske kisline, ogljikove hidrate, vitamine B-kompleksa, folno kislino, minerale in hormone. Vse te sestavine so uravnotežene v idealnem naravnem razmerju in kakovostno dopolnjujejo nezadostno prehrano. Cvetni prah kot naravni stimulator dviguje življenjsko močin spodbuja telesno aktivnost.
Matični mleček
ima izjemno bogato in raznovrstno sestavo, zaradi česar je izvrstno naravno in uravnoteženo prehransko dopolnilo ter zdravilo. Vsebuje beljakovine, lipide, sladkorje ter številne minerale in vitamine. Deluje protimikrobno in antioksidativno. Izboljšuje koncentracijo, povečuje življenjsko moč, odpornost organizma, zavira procese staranja ...
Čebelji vosek
se pri apiterapiji v glavnem uporablja kot strd (pomešan z medom) za žvečenje pri vnetjih ustne votline, grla in obolenjih požiralnika ter želodca. Je tudi sestavina medicinskih krem in različnih kozmetičnih preparatov (krem, emulzij, balzamov za ustnice).
Številne prestižne znamke sirov in drugih živil ovijajo izdelke v ovoj iz čebeljega voska.
Čebelji strup
vsebuje biološko zelo aktivne sestavine (melitin, peptid, apamin, hialuronidaze, dopamin in adolapin). Deluje protibolečinsko, razširja ožilje, deluje protivnetno, najnovejša znanstvena spoznanja pa potrjujejo njegov citostatični učinek (zaviralni učinek na rast rakastih tumorjev). Uporablja se v različnih pripravkih (mazila, kreme, injekcije) za zdravljenje različnih bolezni, kot so: kronična bolečina, multipla skleroza, spondilitis, vsi tipi artritisa, različna vnetja, težave s srcem, za odpravljanje brazgotin po zacelitvi ran. Čebelji strup se zadnje čase vse bolj aktivno uporablja v sodobni medicinski znanosti.
Mikroklima čebelnjaka
izjemno ugodno vpliva na človekovo psihofizično počutje. Nekaj ur v čebelnjaku, kjer vdihavamo aerosol (zrak, nasičen z eteričnimi vonji), in pozitivni energetski naboj v neposredni bližini čebelje družine krepita imunski sistem, ugodno vplivata na obolenja dihal, zmanjšujeta stresno simptomatiko in dvigujeta splošno počutje. Slovenci smo prednikom lahko hvaležni, da so ustvarili čebelnjak, ki ustrezno prilagojen predstavlja idealno lokacijo za izvajanje apiterapije.
Po tem res poučnem in izčrpnem predavanju nam je tudi Nika povedala veliko zanimivega o pripravah, učinkih, raznih mešanicah medu in o različnih kakovostih čebeljih pridelkov.
Po predavanjih smo imeli veliko vprašanj, na katera sta nam Silvester in Nika strokovno in konkretno odgovarjala. Nika je prinesla še nekaj svojih proizvodov, da so si lahko naši člani naredili zalogo čebeljih proizvodov, s pomočjo katerih, bodo lažje kljubovali boleznim in bodo zimo preživeli zdravi ter polni energije.
Ko sta predavatelja odšla, smo si udeleženci predavanj vzeli še nekaj časa za skupno premlevanje tega, kar smo izvedeli. Ugotovili smo, da veliko stvari nismo vedeli in da smo se spet naučili nečesa novega, zato si želimo še več takih strokovnih predavanj z različnih področij.