NOVICE >> 2019

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano«
>>13 April 2019

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se v soboto, 13. aprila 2019, udeležili čistilne akcije, ki jo dvakrat letno organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Pod Prulskim mostom se nas je tokrat zbralo 28. Večina udeležencev se čistilne akcije udeležuje spomladi in jeseni, zato smo se srečanja tudi tokrat zelo razveselili. Ker je bila ura šele 9.00, smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli po »razkužilu« za grlo, ki jih je tudi malo pogrelo, saj je bilo tokrat kar hladno in oblačno.
Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili majice, rokavice, vrečke za smeti in naredili skupinsko sliko. Med pobiranjem odpadkov od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega, smo se kar pošteno segreli, nizkim temperaturam navkljub.
V delovni zagnanosti smo napolnili veliko vreč, a vseeno manj kot prejšnja leta. Veseli nas, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni, a žal to še ne pomeni, da čistilne akcije niso potrebne. Še vedno je bilo precej nemarno odvrženih plastenk, pločevink, plastičnih vrečk in ostale embalaže. Ob čiščenju vedno znova ugotavljamo, da naše vreče za smeti ob čistilnih akcijah žal še dolgo ne bojo ostale prazne.
Vse pobrane odpadke smo odvrgli v posebej pripravljene zabojnike. Ko smo se vračali pod Prulski most, smo se ustavili še v Afrika lounge baru, kjer smo si pogasili žejo in si malce odpočili po napornem delu. Ker je imel naš Zoran, predsednik našega društva, 11. aprila rojstni dan, smo mu zapeli in dali darilce.
Ko smo si povrnili moči, smo se po Poljanski ulici vrnili pod Prulski most, kjer nam je ob 12.30 uri Turistično društvo Ljubljanica pripravilo malico – odličen golaž. Siti in zadovoljni smo poklepetali s prijatelji, nekateri pa so druženje nadaljevali na ladjici, ki jih je popeljala do mesta in nazaj.
Vedno znova ugotavljamo, da nam v prijetni družbi ni težko pobirati odpadkov z bregov Ljubljanice. Poleg tega pa smo po čistilni akciji vedno zelo ponosni in polni elana, saj vemo, da smo spet naredili nekaj dobrega zase in naše okolje.

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka
>>9 April 2019

Tokratno torkovo dopoldne na sedežu Invalidskega društva ILCO je bilo zelo živahno, saj smo se zbrali na delavnicah ročnih spretnosti, ki jih vedno združimo s skrbjo za zdravje. Tokrat nismo imeli meritev sladkorja, holesterola in trigliceridov kot po navadi. Medicinske sestre Zdravstvenega doma Šiska – Valerija, Zorica in Andreja merile krvni tlak in telesno strukturo.
Zaradi njihove prijaznosti smo z veseljem vstopali v pisarno, v kateri so imele svoj delovni prostor. Iz pisarne pa smo prišli zamišljeni in celo malce zaskrbljeni, saj naši izvidi niso bili najboljši. Seveda se pozna, da smo letošnjo zimo preživeli tudi tako, da smo pojedli kakšen grižljaj več in si privoščili celo sladkarije. No, zima je odšla, zato zdaj ne bo več izgovorov, da ne moremo na sprehod, ker je slabo vreme. V starejših številkah ILCOpisa imamo strokovne predloge za rekreacijo, ki nam bo pomagala stopiti kakšno maščobno blazinico, predvsem pa nam bo dala energijo za vse podvige, ki nas čakajo spomladi in poleti.
Razočaranje zaradi slabih rezultatov preiskav smo pregnali s pomočjo mentorice delavnice ročnih spretnosti gospe Nade, ki nam je pokazala, kako se naredijo košarice iz papirja. Za izdelavo smo uporabili star papir, predvsem reklamne letake in kataloge.
Po parih urah druženja in izdelovanju košaric, ki jih bomo lahko uporabili ob praznovanju Velike noči, smo si zaslužili dober obrok. Hrana nam je zelo teknila tudi zato, ker smo uživali v dobri družbi veselih in nasmejanih ljudi, članov Invalidskega društva ILCO Ljubljana.

Razpoznavanje nujnih bolezenskih stanj
>>3 April 2019

V sredo, 3. marca, smo organizirali predavanje »Razpoznavanje nujnih bolezenskih stanj«, ki ga je vodila zdravnica Tonja Gomzi Hrabar. Predavanje je bilo še toliko bolj posebno, saj je s sabo pripeljala prav posebnega pomočnika – reševalnega psa.
Čeprav smo se pogovarjali o zahtvnih temah, je bilo vzdušje prijetno. Zdravnica nam je pojasnila simptome različnih bolezenskih stanj, ki prizadenejo različne notranje organe in dele telesa, od glave, ožilja, želodca, črevesja, krvnega tlaka, sladkorja, oči … Pri vsakem bolezenskem stanju nam je pojasnila, v katerih primerih je nujno poklicati reševalce na telefonsko številko 112, kdaj je dovolj, da sami odidemo na urgenco in kateri bolezenski znaki niso življenjsko ogrožajoči in lahko mirno počakamo ter kasneje obiščemo osebnega zdravnika.
Velikokrat ljudje hitijo na urgenco, ko to ni potrebno in se čudijo, zakaj morajo tako dolgo čakati. Prav tako pa nekateri ne vedo, kdaj je nujno, da pokličejo na številko 112.
Med predavanjem, ki je kar prehitro minilo, smo imeli seveda številna vprašanja, na katera smo dobili strokovna in jasna pojasnila, zato smo se spet veliko novega naučili.
Po predavanju smo se še malo pogovorili in se še posebej posvetili novim osebm s stomo, ki so pred kratkim stopile na pot življenja s stomo. Potem smo si privoščili malico in se zadovoljno odpravili domov.

Športne igre Zveze ILCO Slovenije
>>23 marec 2019

Letos so bile Športne igre zveze ILCO Slovenije v petek, 29. marca, zato smo se takrat vsi udeleženci zbrali ob 9-ih zjutraj na Malenškovi 1 v Ljubljani. Tudi tokrat smo tekmovali v različnih disciplinah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih ILCO društev. A preden smo pričeli s tekmovanji, smo morali izpolniti še nekaj formalnosti, ki so na takem tekmovanju neizogibne (sodniki, komisije in podobno).
Vsak član si je želel doseči najboljši rezultat, tako zase kot za ekipo, zato so bile tekme napete in zanimive. Sodniki so imeli kar naporno in odgovorno delo.
Zagrizene tekmovalce so spremljali navijači, za katere pa je treba reči, da so se lepo in športno obnašali. Po koncu tekmovanj smo se veseli in razigrani odpravili na kosilo, ki smo se ga že zelo veselili. Še bolj pa smo se veselili podelitve težko prisluženih medalj.
Vodja programa gospod Zoran Terglav je ob pomoči Ane Koren podelil medalje posameznikom. Povedal je tudi, da bodo ekipni pokali podeljeni na srečanju oseb s stomo Slovenije na Otočcu, ki bo 8. junija 2019.
Tudi s tem druženjem smo člani poskrbeli za obilico lepih spominov na športne igre, ki jih bomo lahko obujali, ko nas bo dajalo malodušje. Vsi smo bili enotnega mnenja, da nas take igre združujejo in prinašajo obilico dobre volje in sprostitve, zato smo na poti domov že razmišljali o naših novih srečanjih.

Aktivno plavanje v laguni bernardin in pogovori med stomisti
>>19 marec 2019

Ker smo bili že pošteno naveličani mraza, megle in zimskih oblačil, smo se odločili, da gremo pogledat na morje. Vremenska napoved sicer ni bila najboljša, a se v našem društvu, v katerem smo zbrani sami dobrovoljneži, tega nismo prestrašili, zato smo se ob 8.00 uri odpeljali iz Parmove ulice proti Bernardinu.
Na poti sta nas spremljala sneg in burja, a to ni skalilo našega veselja ob druženju na avtobusu.
V Laguni Bernardin nam je naš predsednik razdelil kartice za vstop v bazene. Eni so se šli takoj kopat, drugi pa so si najprej privoščili kavico, saj smo si jo po dobrem sendviču, ki smo ga pojedli v močni burji in snegu na avtocestnem postajališču Ravbarkomanda, prav zaželeli.
Po kavici pa smo se tudi mi hitro preoblekli v kopalke in se prepustili prijetno topli bazenski vodi. Med plavanjem smo presunjeni opazovali, kako se jasni in kako sta morje in obala obsijana s sončnimi žarki.
Še posebej so se tega razveselili tisti člani društva, ki se ne kopajo. Sonce je ozračje segrelo na prijetnih 13 stopinj, kar je bilo kar precej več kot v Ljubljani, zato je bil sprehod do Pirana ali Portoroža prijeten in poživljajoč.
Ko je človeku lepo, čas hitreje teče. Čas namenjen plavanju in sprehodom je minil kot bi mignil in že smo hiteli na avtobus, ki nas je odpeljal v Gostilno Jasna, saj smo bili že kar lačni. Na srečo nas je tam že čakalo okusno kosilo.
Po kosilu smo se najprej pogovorili o različnih stvareh v zvezi z našim življenjem s stomo, potem pa na poti do mrzle Ljubljane prijetno utrujeni razmišljali o tem, kako dobro smo izkoristili dan in si zaželeli, da bi bilo takih dni čim več.

Športne igre društva
>>22 Februar 2019

V petek, 22. 2. 2019, smo se zbrali na Malenškovi ulici v Ljubljani, kje že vrsto let potekajo športne igre invalidskega društva ILCO Ljubljana.
Vsi zbrani smo bili polni športne vneme in smo že komaj čakali na tekmovanje. Kot vedno, je tudi tokrat vladalo prijetno športno vzdušje.
Po opravljenih formalnostih smo pod budnim očesom vodij pričeli s posamičnimi boji za uvrstitev v ekipe naslednjih športnih disciplin: kegljanje, šah, streljanje z zračno puško in pikado. Ekipe nas bodo zastopale na tekmovanju Zveze društev ILCO Slovenije, ki bo 29. marca 2019.
Razgreti tekmovalci so s svojo športno vnemo in rezultati prekašali sami sebe. Navijači pa so bučno navijali za tekmovalce in ker, na srečo, nismo profesionalni športniki, smo se ob tem zelo zabavali in nasmejali.
Sodniki posameznih panog so z budnim očesom spremljali tekmovalce in skrbno zapisovali vsako točko.
Zadovoljni z doseženimi rezultati smo se odpravili v gostišče Portal, kjer nas je čakalo okusno kosilo v prijetnem ambientu. Druženje smo nadaljevali z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo zasluženih medalj. Sledil je bučen aplavz in čestitke vsem prejemnikom odlikovanj. Na koncu seveda ne sme manjkati še skupinska fotografija za spomin.
Nekatere med nami čakajo zvezne igre, zato gremo trenirat!!!
Športne igre so tudi dokaz, da osebe s stomo marsikaj zmoremo in dosežemo.