NOVICE >> 2010

Druženje ob zaključku leta
>> 22. 12. 2010

Letošnjo praznično zabavo smo pripravili v Beli dvorani ljubljanskega Hotela Union, kjer so nam pripravili slavnostno večerjo. Po druženju ob hrani smo še zaplesali ob prijetni glasbi glasbenice Sonje. Ob slovesu smo si zaželeli vse lepo v novem letu in od Invalidskega društva ILCO Ljubljana prejeli darilo. Letošnje zabave se je udeležilo 33 naših članov in 4 gostje.

stoma novo leto

Merjenje holesterola, trigliceridov in krvnega sladkorja ter predstavitev pripomočkov za nego stome
>> 10. 12. 2010

V petek 10.12.2010 smo na sedežu Invalidskega društva ILCO društva organizirali merjenje holesterola, trigliceridov in krvnega sladkorja v krvi. Meritve so opravile medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Center, ki so kri vzele in brezplačno pregledale vsem 36 udeležencem. Da bi nam čas, ko smo čakali na rezultate meritev hitreje minil, smo pripravli tudi predstavitev nekaterih pripomočkov (vrečk, podlog in ostalega). Našemu povabilu sta se odzvali podjetji Coloplast in Convatec, ki sta nam predstavili tako stare, kot novejše pripomočke. Stomisti smo si ob ogledovanju pripomočkov izmenjali nekaj mnenj in izkušenj. Nekateri pa so se odločili, da bodo predstavljene novosti tudi preizkusili.

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana na Festivalu za tretje življenjsko obdobje
>> 29. 9. do 1. 10. 2010

Prostovoljci Invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se udeležili Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki poteka vsako leto v Cankarjevem domu. Že pred festivalom smo oblikovali plakate in predstavitvene brošure o našem društvu. Povezali smo se tudi z različnimi ponudniki medicinsko tehničnih pripomočkov pri nas (vrečk in podlog za stomiste) in na stojnici, ki smo jo pripravili za festival, predstavili pripomočke za nego stome, ki so dobavljivi v Sloveniji. Vse dni festivala smo predstavljali društvo in obiskovalce seznanjali z življenjem s stomo, aktivnostmi društva ter z njimi delili naše izkušnje. Z veseljem smo odgovorili na številna vprašanja o stomi, ki so nam jih zastavili obiskovalci festivala in ostali udeleženci. V posebno čast pa si štejemo, da je nas je na zadnji dan festivala s svojim obiskom počastil tudi predsednik republike Slovenije gospod Danilo Türk.

Predavanje Pomoč svojcem po operaciji
>> 25. 9. 2010

Operacija izpeljave črevesa je zelo težka. Tako za bolnika, ki dobi stomo in se mora nanjo privaditi, kot za njegove bližnje, ki največkrat ne vejo, kako bi mu pomagali. V bolnici dobi novi stomist vso telesno oskrbo, ki jo potrebuje, za psihično pomoč pa morajo največkrat poskrbeti kar svojci, ki jim pri tem lahko pomagajo tudi stomisti prostovoljci iz Invalidskega društva ILCO. Zato smo v soboto, 25.09. 2010 na sedežu društva gostili psihologinjo Alenko Milič, ki je za nas pripravila predavanje o ustrezni psihični podpori stomistu in njegovim svojcem po operaciji. Predavanja se je udeležilo šestindvajset članov Invalidskega društva ILCO Ljubljana, ki so tudi aktivno sodelovali. Po zaključku predavanja smo člani, ki smo operacijo izpeljanega že prestali in smo zato navajeni na življenje s stomo, svoje zgodbe delili s tistimi, ki so bili operirani pred kratkim. Po predavanju smo še dolgo kramljali v prijetnem vzdušju ob prigrizkih in pijači.

Predavanje o zdravi prehrani
>>27. 5. 2010

Ker se na društvu zavedamo, kako pomembna je prehrana za dobro počutje in zdravje, smo v prostorih Invalidskega društva ILCO Ljubljana na Parmovi 53, pripravili predavanje na to temo. V goste smo povabili predavateljico gospo Ico Krebar, ki je pred tridesetimi leti zbolela za hudo obliko kožnega raka. Po dolgotrajnem in bolečem zdravljenju, se je odločila, da bo poizkusila z alternativno medicino. Začela se je zdraviti z zeliščnimi pripravki, dokončno pa je ozdravela s pomočjo makrobiotične prehrane. Na svoji težki poti do zdravja je preučila vse skrivnosti makrobiotične prehrane in se naučila, da naše zdravje izhaja predvsem iz zdrave hrane, zato je pred leti izdala Kuharico za telo in dušo. Gospa Krebar nam je najprej predavala o zdravi prehrani, potem pa nam je pripravila različne vitaminske napitke in hrano, ki smo jih z veseljem preizkušali, tako da je nekaterih stvari prav kmalu zmanjkalo.
Ker neustrezna prehrana in predvsem pomanjkanje vitaminov povzročata, da naši notranji organi ne delujejo več tako, kot bi morali, smo na predavanje povabili tudi gospo Eriko Fišer Pajk, diplomirano biologinjo in izkušeno zeliščarko. Ta je dvaindvajsetim članom in petim gostom, ki so se udeležili predavanja, izmerila delovanje notranjih organov oziroma opravila kontrolo vitaminov in mineralov v tkivih.
Obe predavateljici sta z veseljem odgovarjali na številna vprašanja udeležencev predavanja, ki se je zato zavleklo vse do 15. ure.