NOVICE >> 2011

Zaključek leta z zabavno kulturnim programom
>>22.12.2011

Ob 11. uri smo se z avtobusom odpeljali izpred Parmove v Ljubljani kjer smo imeli zborno mesto. Preko Domžal, Trojan, Trbovelj in Zagorja, kjer smo spotoma pobirali naše člane do končnega cilja kmečki turizem PŠENK Izlake, kamor smo prispeli ob 14. uri.

Sprejeli so nas z aperitivom. Nato pa smo začeli z programom. Ob glasbi so nekateri že takoj zaplesali. Postregli so nam z domačim kosilom ob katerem smo prijetno kramljali. Po kosilu se je program nadaljeval s skeči in plesom. Pozno popoldne pa nas je obiskal Božiček, ki je razdelil darila. Do večerje in po se je ples in sproščen pogovor z veliko veselja, plesa in dobre volje nadaljeval še pozno v večer. Ob odhodu pa smo lahko kupili domače koline in druge mesnine.

Kljub pozni uri je na poti domov bilo v avtobusu zelo prijetno vzdušje in nihče ni bil utrujen saj smo tudi zapeli.

Gibanje za zdravo življenje
>>02.12.2011

Člani Društva zbrali v naših prostorih na Parmovi 53, kjer smo imeli organizirano predavanje z naslovom Gibanje za zdravo življenje. Predavanje sta vodili dms Zorica Pristov in Beti Zafran mag. zn. iz Zdravstvenega doma Šiška, kjer skrbita za zdravstveno nego.

Diplomirana medicinska sestra Zorica Pristov je dala velik poudarek na pravilno prehrano Poudarila je, da je zajtrk med najpomembnejšimi dnevni obroki. Sodobna zdravstvena znanost je ugotovila, da je prevelik obseg pasu velik dejavnik tveganja. Zato smo udeleženci predavanja dobili pripravljeno mero za pas. Mera v pasu se razlikuje med žensko in moško. Velika večina prisotni ima preobširen obseg pasu. S tem tvegajo večjo obolelost, tako sladkorno bolezen tipa II in seveda možgansko kap ali srčni infarkt. V prehranjevalni verigi je poleg zajtrka in pomembna uravnotežena prehrana. Pri vnosu hrane v telo ne sme manjkati balastnih snovi, je poudarila v svojem predavanju.

Poleg pravilnega prehranjevanja pa je potrebno za telo poskrbeti tudi s pravilno telovadbo in rekreacijo v naravi. Preproste vaje, ki omogočajo večjo razgibanost telesa in večjo uravnoteženost telesa nam je pokazala Beti Zafran, magistra zdravstvene nege. Izvajali smo vaje za vrat, ramenski obroč in roke. S tem pridobimo večjo prekrvavljenost v glavi in nam bolje deluje center za ravnotežje. Za človeško telo, je zelo pomembna hoja, saj s hitro hojo dobivamo večjo mišično maso in s potenjem se iz telesa izločajo strupi.

V zadnjih letih je velik poudarek na tako imenovani nordijski hoji. Za hojo je potrebno imeti preprosta športna oblačila in udobne čevlje. Najpomembnejše so palice, ki so izdelane prav za namen nordijske hoje. Palice imajo oblikovan anatomski oprijem, prilagojen za levo in za desno roko. Velikost palice mora biti prilagojena velikosti pohodnika. Poleg pravilne izbire pohodnih palic je zelo pomembna drža telesa. Ob pravilni hoji delajo skoraj vse mišice v človeškem telesu. Krepimo si ramenski obroč, roke, kolke in noge. V kolikor je gibanje pravilno in redno izgubljamo tudi maščobne blazinice na trupu. Po obširni razlagi in demonstraciji vsega naštetega, smo udeleženci imeli tudi mnoga osebna vprašanju. Predavateljici sta z veseljem odgovarjali na zastavljena vprašanja.

Po predavanju smo se vsi skupaj malo okrepčali in se v prijetnem kramljanju družili do popoldanskih ur. Ob slovesu smo si obljubili, da si do spomladi kupimo palice za nordijsko hojo in se skupaj preizkusimo na pohodu.

Ekskurzija- zgodovina rudarstva v Trbovljah in kopanju v Zdravilišču Laško
>>24.11.2011

četrtek, 24. novembra 2011 ob 8.00 uri smo se zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odšli proti našemu cilju naproti.
Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer je že kar obvezna postojanka za jutranjo kavico. Posladkali pa smo se s krofom, katerega so nam prijazno podarili. Po okrepčilu in zaužitju svežega trojanskega zraka smo se odpravili proti Zasavju, kjer so naš že nestrpno pričakovali naši stomisti iz Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. V Trbovljah smo si pod strokovnim vodstvo ogledali muzejska rudarska stanovanja in Delavski dom. Vsi smo z zanimanje opazovali prostore in z veseljem smo prisluhnili razlagi o načinih preživljanja rudarskih družin. Ogledali smo si tudi znameniti mozaik. Dan je bil mrzel, zato smo bili že kar malo podhlajeni. Vsi veseli smo vstopili v naš topel avtobus, ki nas je nato odpeljal proti Zdravilišču Laško. Prvo smo poskrbeli s kosilom za naše lačne želodčke. Po kosilu smo dvignili naročene vstopnice za bazen. Naše prijetno druženje in veselje se je tako nadaljevalo v toplem objemu vode. Po treh urah plavanja in bazenske telovadbe smo prijetno utrujeni pohiteli v naš avtobus. Prijazni voznik nas je odpeljal v revirje, kjer smo prvo odložili naše prijatelje, mi pa smo se vrnili na Trojane, kjer smo imeli zopet kratek postanek. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah. Čeprav malo utrujeni od dogodkov celega dne smo se vsi veseli in razigrani razšli, z željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj doživimo spet kakšen prijeten dogodek.

Ročne spretnosti – z ladjico po ljubljanici
>>21.05.2011

V soboto 21.05. 2011 smo na sedežu društva organizirali predavanje o izdelavi voščilnic in izpeljali delavnico ročnih spretnosti. Predavanje in delavnico je vodila ga. Irena GORŠIČ,ki nam je povedala vse o izdelavi voščilnic. Delavnice se je udeležilo 31 članov društva. Po predavanju smo ob prikazu predavateljice kako se izdeluje voščilnica, začeli tudi sami z izdelavo. Ob prijetnem kramljanju je vsak izdelal svojo voščilnico, nekateri so jih naredili več. Vsak si je svojo voščilnico odnesel domov. Ob 11. uri smo zaključili delavnico in se razpoloženi z avtobusom odpravili proti Ljubljanici, kjer nas je čakala ladjica s katero smo se ob kosilu,ki je bilo organizirano na ladjici zapeljali po Ljubljanici. Ob glasbi in veselem razpoloženju smo 4. ure križarili po Ljubljanici. Ob 16. uri smo se izkrcali pri filharmoniji, kjer so se eni odpravili v mesto drugi pa domov.

Ob žici okupirane ljubljane
>>07.05.2011

V soboto 07.05.2011 smo se ob 8,30 uri zbrali na sedežu društva. Po posvetu katero traso bomo prehodili smo se odločili za standardno od Kosez do Prešernovega trga. Z štirimi avtomobili smo se odpeljali do Kosez,kjer je bil start. Na pohod se je odpravilo 12 pohodnikov. Po pohodu smo se odpeljali na kosilo proti Sostrem. Vzdušje na pohodu je bilo zelo veselo in se je nadaljevalo pri kosilu in po njem, do poznih popoldanskih ur. Udeleženci pohoda smo se dogovorili,da se ga bomo udeležili vsako leto dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Športne igre društva
>>20.04.2011

20.04.2011 smo se prijavljeni člani zbrali ob 9. uri na Malenškovi 1. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne so člani začeli z borbami za uvrstitev v ekipe: kegljanja,šaha,streljanja in pikada,ki nas bodo zastopale 13.05.2011 na zveznem tekmovanju ZVEZE ILCO Slovenije. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili rezultati zelo izenačeni.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo,kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Pred kosilom smo razglasili tudi ekipe in vsem udeležencem podelili zaslužene medalje. Ob 15. uri smo se počasi odpravili proti domu in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.