NOVICE >> 2013

Poročilo o izvedbi programov in delovanja za leto 2013

Povezava do poročila (.pdf)

Zaključek leta z kulturno zabavnim programom
>>28.12.2013

Ko se začno prižigati prve lučke na smrekicah in naši domovi zaživijo v raznih svetlečih barvah že imamo v mislih najdaljšo noč. Tako smo se v društvu odločili, da bomo to skupno silvestrovanje naredili nekaj dni prej in prišel je ta dan, katerega smo vsi že težko čakali, saj so naša druženja nekaj posebnega, ker vsi skupaj kar zasvetimo, ko se dobimo. Tako smo se v soboto 28.12.2013 v popoldanskih urah odpeljali na Malkovec v Vinski dvor Deu, kjer so nam pripravili dobrodošlico v majhnih kozarčkih, kar nas je malo ogrelo in pripravilo dolgo noč. Komaj smo se malo umirili in posedli, že je bilo na mizi dobro in slastno kosilo, nato pa smo ob zvokih naših vrlih muzikantov nekateri takoj preizkusili tla in čevlje, če se dobro vrti in drsi. Naša prijateljica Ksenija je pripravila tudi nekaj iger, pri katerih smo se dodobra nasmejali, saj smo skoraj vsi aktivno sodelovali. Čas je bliskovito minil in že je bila večerja ob kateri smo se zavedli, da gremo že v drugo polovico našega druženja. Ker je tudi čas obdarovanja, nam ga je popestril dobri mož dedek mraz , kateri se je pripeljal iz daljnih krajev in nam razdelil darila, ki smo jih prinesli seboj, ob vsem tem pa je bilo veliko pričakovanja in smeha. Med nami so bili tudi nekateri predstavniki proizvajalcev in uvoznikov naših pripomočkov in enterostomalna sestra, s katerimi smo se lahko tudi kaj pogovorili. Pričarali smo si tudi pravi silvestrski » drink« in poljub s katerim smo si zaželeli zdravja, katerega najbolj potrebujemo, seveda pa tudi brez sreče ne gre. Tako je naše silvestrovanje počasi začelo iti proti koncu seveda za nekatere dolgo, za nekatere še vedno prekratko. Ansambel v katerem poje naša članica in prijateljica Meta je še kar igral in nas popeljal v svet zabave in utrujenosti. Tako smo se v zgodnjih jutranjih urah začeli počasi a z veliko priganjanja odpravljati proti avtobusom. V avtobusih smo nekaj časa še bili zelo zgovorni, nato pa je kar nekaj lepo utrujenih zaspalo, še prej pa smo se dogovorili, da že komaj čakamo naslednjega srečanja.

VELIKO ZDRAVJA IN SREČNO 2014

Načela zdrave prehrane in prehrana pri stomistih in predstavitev pripomočkov za nego stome
>>10.12.2013

Izteka se leto, ki je bilo za naše društvo uspešno in  smo že prispeli do veselega meseca Decembra. V lepem sončnem dnevu smo imeli 10.12.2013 predavanje o zdravi prehrani za osebe z stomo. Prvič nam je predavala naša prijateljica, ki ima tudi sama stomo, zato smo temu prisluhnili še z večjim veseljem in vnemo, bilo je zelo poučno in vsem nam v razmislek. Takšnih predavanj si še želimo, ker to so osebe, ki pripovedujejo svojo življenjsko zgodbo, zato hvala BARBARI JANAKOVIČ. Ni pa bilo samo predavanje imeli smo tudi štiri predstavnike proizvajalcev pripomočkov za nego stome: BBraun, Coloplast, Convatec in Dansac, ki so nam predstavili svoje pripomočke, oziroma kar je primerno, za našo kožo. Dobavitelji so imeli lepo razstavljene vse potrebne artikle, kateri nam stomistom veliko pomenijo za spodobno življenje in samo nego stome. Tako smo preživeli lepe torkove urice in veliko izvedeli, o za nas potrebnih stvareh. Po vsem tem polni novih idej ter lepih besed smo zaključili z dobro malico in nasmeškom na obrazu. Ni pa šlo brez tega, kdaj se zopet vidimo, tako smo si bili vsi enotni, da se dobimo na našem SILVESTROVANJU 28.12., juhuhu zopet bo lepo in skupna druženja so nam v veselje.

Delavnice ročnih spretnosti in merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka
>>28.11.2013

V četrtek 28.11.2013 smo na sedežu društva organizirali delavnice ročnih spretnosti. Po skupinah smo izdelovali adventne venčke in čestitke. Za izvedbo delavnic nam je pomagalo pet animatork. Istočasno pa so se v sosednjem prostoru (pisarni ) odvijale meritve holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, katere so izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristov dipl.m.s. iz ZD Šiška in opravile meritve vseh udeležencev. V zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu, so izpod naših rok nastali lični izdelki, kateri nam bodo praktično služili in še polepšali naše domove. Tako je čas našega druženja kar prehitro minil. Vsesplošno zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna in dobrodošla so naša srečanja in druženja.

Predavanje »zdravstvena nega pacienta s stomo in zapleti«, nato martinovanje z kulturno zabavnim programom
>>16.11.2013

V našo deželo je prišla jesen in prinesla malo krajše, mračne in turobne dni. Vse pa ni tako slabo, saj je med vsem tudi nekaj veselih uric in dni. Veselje je lepše in si ga lahko narediš sam, če pa smo še v krogu prijateljev, je to še toliko lepše! Tako je za trgatvijo prišel naš svetnik » Martin «, ki je iz mošta naredil vino, to pa ne pomeni, da je samo za močenje ustnic in grla, po pameti je tudi za naše zdravje. V soboto 16.11.2013 smo imeli na društvu najprej predavanje, katerega je vodila Dragica Tomc vms. ET iz onkološkega inštituta na temo » zdravstvena nega pacienta s stomo in zapleti «. Urice predavanja so bile zelo koristne za nas in od tega smo odnesli veliko stvari, katere tudi sami občutimo na svoji koži oziroma kako ravnamo s svojo stomo. Bilo je tudi veliko vmesnih vprašanj, saj so slike katere so bile predvajane o raznih vnetijh kože in drugih zapletih vezanih na stomo, zato smo se kar malo zamislili in vemo, da nam je stoma rešila življenje. Dragica nam je odgovarjala na vprašanja in vse lepo razložila. Po tem pa smo že kar malo neučakani pričakovali odhod avtobusa, da nas odpelje na veselo Martinovanje, gos in krst vina. Odpeljali smo se proti Dolenjski, kjer nas je sprejelo kar nekaj sončnih žarkov. Na obrobju Temenške doline so nas na turistični kmetiji » Fajdiga « pričakali prijazni gostitelji z aperitivom, pozdravom in nasmejanim obrazom. Dvorana je bila že pripravljena prostorna in vabljiva. Po namestitvi, naročanju pijače, po veselem nazdravljanju in klepetanju, so nam pričeli prinašati hrano, katero smo že kar čakali, saj je bilo že polovico aktivnega dne za nami. Med tem pa smo že imeli pogled na mladega »muzikanta«, ki je že pripravljal instrumente za naš veseli dogodek. Želodčki so se dobro napolnili in potrebno je bilo malo telovadbe, ki se je pričela z dobro glasbo in plesom, pa tudi iz našega osveženega grla se je slišala prešerna pesem. Vmes smo imeli dosti smeha, iger, krst vina, pa tudi vici so nam dobro deli, da smo razgibali naše obrazne mišice.
Tako smo kar nekaj ur uživali , do naslednje hrane (večerje), ki nam je zopet poživila naše želodce.
Po vsej okusni hrani in celodnevnem dogajanju smo postali že kar utrujeni, naše noge in telo je začelo zahtevati počitek.
Tako smo se po parih plesih počasi začeli odpravljati proti avtobusu in domu, naše celodnevno dogajanje se je zaključilo z dobro voljo in novim pričakovanjem da se druženje v zimskem času zopet nadaljuje.

Volitve predsednika in podpredsednika sekcije zasavje
>>14.11.2013

V četrtek, 14.11.2013 smo ob 12.00 uri v Zagorju v restavraciji Kum organizirali volilni zbor članov sekcije ILCO Zasavje, na katerem so člani izvolili novega predsednika in podpredsednika sekcije. Tako je novi predsednik sekcije Zasavje Andrej Korinšek, podpredsednik pa Silvo Šuštar. Po končanem sestanku ( volitvah ) se je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo raznih vprašanj in kovanja planov za letošnje in prihodnje leto. Druženje je potekalo v sproščeni diskusiji in izmenjavi izkušenj med člani.

Zdravilišče Laško rekreacija in plavanje, nato predavanje in praktičen del joga in šola proti bolečinam v križu.
>>29.10.2013

V torek 29. oktobra 2013 smo se ob 8:30 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali našemu cilju naproti. Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer je že kar obvezna postojanka za jutranjo kavico. Posladkali pa smo se s krofi, katere so nam prijazno podarili. Po okrepčilu in zaužitju svežega trojanskega zraka smo se odpeljali proti Zasavju, kjer so naš že nestrpno pričakovali naši stomisti iz Zasavja, nato pa odpeljali v Zdravilišče Laško.
Na blagajni bazena so nas čakale naročene vstopnice za bazen, v katerem smo tri ure plavali, se knaufali in dobro odmočili, zatem pa poskrbeli s kosilom za naše lačne želodčke in se malce odpočili. Nato je po nas prišla terapevtka, nas razdelila v dve skupini, ena skupina je šla na jogo, katero je vodil mojster joge iz Indije, druga skupina pa na šolo proti bolečinam v križu, katero je vodila fizioterapevtka, po končanem teoretičnem in praktičnem delu pa sta se skupini zamenjali. Vsi smo na obeh delavnicah aktivno sodelovali, tako da smo se rahlo utrujeni odpravili proti avtobusu.
Prijazni voznik nas je odpeljal v revirje, kjer smo odložili naše člane iz Zasavja , mi pa smo se vrnili na Trojane, kjer smo imeli zopet kratek postanek. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih urah. Čeprav malo utrujeni od dogodkov celega dne smo se vsi veseli in razigrani razšli, z željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj doživimo spet kakšen prijeten dogodek.

Predavanje ( predstavitev ) o dezinfekcijskem sredstvu powersept in delavnice na temo stoma
>>17.10.2013

V prostorih društva na Parmovi smo ob 10. uri organizirali predavanje in delavnice. Predavanje oz. predstavitev Powersepta, sredstva proti bakterijam,glivicam in virusom, katerega so nekateri naši člani že testirali, tudi za vnetje kože in ga pohvalili, je vodil direktor proizvajalca in dobavitelja Mediteranski inštitut za monitoring Robert Širnik. Poleg predstavitve se je tema v diskusiji razvila tudi na področja bakterij, alg… v pomivalnih in pralnih strojih, vodnih rezervoarjih, hotelih na potovanjih …. . Bilo je veliko vprašanj in odgovorov, tako da se je diskusija in individualna vprašanja zavlekla tudi med odmorom.
Po odmoru pa smo se razdelili v tri skupine ( delavnice) in imeli aktivne in sproščene razgovore o raznih situacijah vezanih na stomo, kožo, pripomočke in izmenjave izkušenj. Skupine so bile razdeljene po vrstah stom ILEO, COLO in URO. Diskusije o raznih situacijah so bile v vseh delavnicah izredno burne in konstruktivne. Aktivno pa so se vključili tudi novi stomisti, vsaka skupina je napisala tudi poročilo o svojih zaključkih. Vsi udeleženci delavnic so bili mnenja, da je potrebno take delavnice večkrat ponoviti in bi morale trajati več časa.
Po predavanju in delavnicah se je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo individualnih vprašanj.

Konferenca »skupaj za zdravje« na Brdu pri Kranju
>>07. in 08.10.2013

Na povabilo » SVITA « smo se udeležili konference »skupaj za zdravje« na Brdu pri Kranju, kjer smo na razstavnem prostoru predstavili stomo, društvo ILCO Ljubljana in zvezo invalidskih društev ILCO Slovenije. Program predavanj je bil kar natrpan, obenem pa zelo zanimiv in konstruktiven.
Udeležili smo se tudi dveh delavnic in sicer:
1. Vloga telesne dejavnosti in prehrane pri preventivi kroničnih nalezljivih bolezni, katero sta vodila Dr. Joao Breda iz svetovne zdravstvene organizacije in Dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš iz inštituta za varovanje zdravja RS.
2. Izkušnje patronažne medicinske sestre pri delu s socialno ogroženimi skupinami prebivalstva, katero sta vodili Martina Horvat zdravstveni dom Murska Sobota in Dr. Mojca Gabrijelčič iz inštituta za varovanje zdravja RS.
V delavnicah smo aktivno sodelovali in na koncu tudi zapisali naše zaključke.

Pohod Blejski vintgar in z ladjico po Bohinjskem jezeru
>>21.09.2013

Izteka se poletje in po lepih sončnih dneh se nam je stožilo po prijateljih in tako smo si zadnjo soboto v poletju pričarali pohodniško izletniški dan v Blejski vintgar in voden ogled Bohinjskega jezera z ladjo. Naš dan se je pričel z lepim sončkom, saj smo šli člani ILCO društva v novo raziskovanje, katero je bilo pred nami. Ob 9. uri smo se z avtobusom odpeljali proti Blejskemu vintgarju, po katerem so se nekateri podali prvič. Vzdušje med pohodom in ogledom tega bisera je bilo čudovito. Sama soteska, brzice, slap in brbotanje žuboreče vode vseh barv se ne da kar tako opisati, to je treba videti. Seveda je bila potrebna primerna obutev in oblačila. Po tem prijetnem «sprehodu« smo bili kar malce utrujeni in zaželeli smo si sončnih žarkov, katerih v soteski ni bilo, so nas pa zopet pričakali pri izhodu, kjer smo malo posedeli in se pogreli. Nato pa v avtobus in na zasluženo dobro kosilo, kjer nas je dodobra prijela utrujenost. Po okrepčilu smo se odpeljali v Bohinj, kjer nas je že čakala ladja. Vožnja je bila zelo prijetna kapetan Igor in vodička Vida sta nam veliko povedala o Bohinju, jezeru, okolici zgodovini in znamenitostih. Z ladjice je lep pogled na okoliške hribe, pa tudi postreženi smo bili z dobro zdravilno kapljico. Tako je vse kar prehitro minilo, dan se je prevesil v večer in tako tudi naš čas za odhod domov. Na Parmovo smo se vsi vrnili z lepimi vtisi in se dogovorili, da se zopet kmalu vidimo.

Čistilna akcija » za lepšo ljubljano « In predstavitev ( predavanje) o rastlini ambrosia, njeno odstranjevanje in njen vpliv na zdravje ljudi
>>07.09.2013

V soboto smo se z organizatorjem Turističnim društvom Ljubljanica udeležili čistilne akcije » za lepšo Ljubljano «. Ob 9.00 smo se zbrali pod Prulskim mostom, kjer smo se prijavili in spili kavico. Tokrat smo imeli pred odhodom tudi predstavitev ( predavanje) o »škodljivih rastlinah iz rodu AMBROSIJA, njihovo odstranjevanje in vpliv na zdravje ljudi«, katerega je vodila ga. Zala Strojin Božič iz MOL-a oddelek za varstvo okolja. Pozdravil pa nas je tudi župan Zoran Janković. Nato smo dobili majice, vreče za odpadke in rokavice, ter se odpravili na določeno zdaj nam že poznano traso- rajon od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega katerega vodja je bil nam že poznan g. Golobič Jože. Ob veselem in delavnem vzdušju smo pobrali kar nekaj vreč odpadkov, videli, da je obrežje še umazano in odvrženih veliko odpadkov: steklenice, plastenke, celo »medicinske igle« … , katere nikakor ne spadajo v naravo oz. obrežje. Odpadke smo sproti ločevali in jih na koncu odvrgli v zato namenjene zabojnike (kontejnerje). Opazili smo tudi, da po celi trasi raste veliko ambrosie, celo v neposredni bližini stanovanjskih blokov. Na zborno mesto smo se vrnili ob 13.00, kjer so nam pod Prulskim mostom organizatorji postregli z malico, nato pa se ob ulični glasbi družili do popoldanskih ur. Iz društva nas je sodelovalo 30 članov.

Letovanje Pinesta - Novigrad
>>16.07 - 23.07.2013

Poletje je brezskrbni čas dopustov in zato smo se člani Društva ILCO Ljubljana odločili, da ga en del preživimo skupaj. Lansko leto smo se odločili, da gremo v Pinesto pri Novemgradu, v hrvaški Istri. Sredi meseca julija je prijavljene avtobus iz Ljubljane popeljal počitnicam naproti. Že sama pot je potekala v prijetnem vzdušju, polna klepetov in smeha. Na cilju so nas pričakale lične hišice v borovem gozdu s pogledom na morje. Po nastanitvi, so naše jezične brbončice uživale v odlično pripravljenem raznovrstnem kosilu. Kulinarika nas je razvajala cel teden, trikrat na dan. Nikar ne mislite, da smo samo jedli, malo smo tudi plavali in kdor si je želel, se čez dan tudi športno udejstvoval v različnih igrah. Veliko časa pa smo porabili za medsebojno druženje. Vsakdanji obred je bila skupna jutranja kavica in večerni obiski in sprehodi ob sončnem zahodu. Ker smo hoteli postati vsi »fit« smo imeli tudi vsak jutro organizirano športno vadbo z mladim trenerjem. V času našega letovanja smo imeli tudi nekaj slavljencev, s katerimi smo praznovali rojstne dneve. Naš skupni teden je kar prehitro minil, zato smo se odločili, da gremo drugo leto vsi letošnji dopustniki skupaj na dopust. Vsi, ki se niste odločili, da bi letos dopustovali z nami, ste prisrčno vabljeni, da se nam pridružite. Vsi prisotni se zahvaljujemo našemu ZORANU za organizacijo idiličnega na dopusta. Zoran hvala in drugo leto ponovi naš skupni dopust.

Gledališka predstava - grad Rojine
>>05.07.2013

Pred zasluženim odhodom na letni dopust smo se člani Društva ILCO Ljubljana odločili, da si ogledamo gledališko predstavo v letnem gledališču. Vedoželjne in v veselem pričakovanju nas je avtobus popeljal do gostilne Obrščak na Muljavi, kjer smo imeli večerjo. Vsi v strahu smo pogledovali v nebo, ali bo vreme zdržalo ali ne. Kljub kapljam dežja smo se v mraku odpravili do gledališča. Gledališče pa ni bilo vsakdanje, ob gozdu v dolinici so bile postavljene kulise, klopi pa so bile postavljene na drugi breg in so nam nudile lep pogled na prizorišče. Malo čez napovedano uro je z nagovorom o dogajanju na gradu Rojine leta 1584 pričel predstavo devetdeset letni pranečak pisatelja Josipa Jurčiča. Domačini, sami amaterski igralci, pa so v odigrani igri Grad Rojine pokazali svoj igralski talent. Naravni oder in sama predstava sta nas duhovno obogatila. Čas je hitro minil in tudi vreme nam je kljub nekaj kapljam dežja dobro služilo. V veselem razpoloženju smo se odpravili do našega avtobusa, ki nas je odpeljal proti domu.

Ekskurzija, pohod, zgodovinske znamenitosti, hrvaška Istra
>>22.06.2013

V soboto, 22.06.2013 smo se ob 7.00 uri iz Parmove z avtobusom odpeljali proti Hrvaški. V Kopru se nam je pridružil vodič Zlatko, kateri nas je cel dan vodil po dogovorjenem programu. Po kratkem postanku v Šmarjah za kavo in ostale potrebe smo pot nadaljevali po vijugasti cesti z lepim razgledom okoli sebe, na kraje , katere nismo že dolgo videli ali pa jih sploh ne poznamo in prispeli v Grožnjan. Vodič nam je razložil zgodovino in razkazal znamenitosti mesteca, nato pa smo se okrepčali z pravo Istrsko » marendo«. Tu se nam pridružil predsednik ILCO Pula in nekaj njihovih članov, kateri so z nami nadaljevali pot. Pot smo nadaljevali po dolini Mirne ( dolini tartufov) , si ogledali nekaj izrednih razglednih točk, vodič nam je celo pot razlagal o zanimivih in znamenitih vasicah, katere so bile ob poti. Tako da se sploh nismo zavedali, da smo že prispeli v Pazin, Kjer smo imeli v bližnji vasici Dušani na kmečkem turizmu pravu Istrsko kosilo ( z »fuži«) in se seveda tudi zavrteli ob zvokih harmonike in pevke. Dobre volje in okrepčani smo se odpravili v avtobus in se odpeljali proti zadnjemu cilju. Pot nas je peljala mimo starih Istrskih vasic, o katerih nam je vodič imel kar precej za povedati. Z našim avtobusom smo se pripeljali do vznožja Motovuna, kjer smo se presedli na lokalni avtobus, kateri nas je odpeljal v mestece. Vodič nas je popeljal po mestu, nam razložil zgodovino zgradb in samega Motovuna, presenečeni smo bili tudi nad razgledom, kateri je bil zaradi lepega vremena čudovit. Prijetno utrujeni smo se z lokalnim avtobusom odpeljali do našega avtobusa, nato pa nazaj do Grožnjana, kjer smo odložili naše prijatelje iz ILCO Pule in se odpeljali nazaj v Ljubljano, kamor smo prispeli polni novih vtisov ob pol noči.

Predavanje o zdravi prehrani, aktivno plavanje, ogled botaničnega vrta, čebelarstva in mlinarstva
>>25.05.2013

V soboto 25. maja 2013 smo se ob 07.30 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in odpeljali proti Šmarješkim toplicam. Ob prihodu so nas prijazno sprejeli z prigrizkom in predstavitvijo term, nato pa se odpeljali z vlakcem na ogled okoliških znamenitosti, med drugim tudi do naravnega izvira termalne vode. Po vrnitvi v terme smo odšli v dvorano, kjer nam je gospa Janja Strašek tehnologinja prehrane in nutricionistka predavala o zdravi in uravnoteženi prehrani. Z velikim zanimanjem smo spremljali predavanje in imeli marsikatero vprašanje. Tako smo z polnimi glavami znanja o zdravi prehrani odšli na plavanje in relaksacijo v bazene z termalno vodo, seveda je bilo poskrbljeno tudi za ostale, kateri niso odšli v bazene z organiziranim sprehodom po okoliških sprehajalnih poteh. Ob 15. uri smo se zbrali in odšli na kosilo katero nam je zelo teknilo saj smo bili od sprehoda, plavanja in vode kar utrujeni in lačni.

Po kosilu smo malo posedeli na terasi nato pa odšli na voden ogled botaničnega vrta. Spoznali smo kar nekaj novih dreves in drugih rastlin, med drugim tudi lotos. Po končanem ogledu smo se z avtobusom odpeljali do čebelarja, kateri nam je predstavil orodja za čebelarstvo in pridelavo medu, poizkusili pa smo nekaj različnih vrst medu. Sledil je še obisk mlina, kjer smo si ogledali proizvodnjo moke in okušali različne vrste kruha, katerega so nam spekli v mlinu. Polni lepih vtisov in malo utrujeni od dogodkov celega dne smo se odpeljali proti Ljubljani, kjer se vsi polni energije razšli, z željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj doživimo spet kakšen tak čudovit in prijeten dogodek.

Pohod ob žici Ljubljane
>>11.05.2013

V soboto 11.05.2013 smo se ob 9.00 zbrali na sedežu društva Parmova 53 Ljubljana, od koder je bil start z našega pohoda. Pridružil se nam tudi predsednik turističnega društva Ljubljanica in dva člana Zveze prevoznikov po celinskih vodah Slovenije. Pot nas je ob rahlem dežju vodila do Koseškega bajerja, kjer smo se prijavili, nato pa z postanki in osvežitvami do Kongresnega trga, kjer je bila zaključna slovesnost in tudi cilj našega pohoda cca 10 km. Tu smo malo spočili, žigosali kartice udeležencev in dobili spominske značke 57. pohoda ob žici Ljubljane. Nato smo se odpravili do gostilne Pomf na Trubarjevi ulici, kjer so nam priredili domače kosilo, nekateri pa so zaplesali ob glasbi. Vzdušje na pohodu je bilo zelo veselo in se je nadaljevalo pri kosilu in po njem, do poznih popoldanskih ur. Udeleženci pohoda smo se dogovorili,da se ga bomo udeležili vsako leto dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Športne igre ilco zveze slovenije
>>10.05.2013

Ob 9. uri smo se ekipe društev zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo začeli z športnimi borbami v: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo nas je 5 ekip iz šestih ILCO društev. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili vsi športno razpoloženi in si želeli čim boljših rezultatov.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo, kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Pred kosilom so razglasili najboljše ekipe društev in posameznike. Po kosilu pa je vodja programa za šport pri zvezi ILCO Slovenije Ivan Mrevlje podelil medalje in pokale. Popoldne smo se počasi odpravili proti domu, saj so nekateri imeli še nekaj ur vožnje pred seboj in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.

Mednarodno srečanje na povabilo nacionalne invalidske zveze ilco Srbije ob 11. Obletnic
>>23.04.2012

Na povabilo Zveze ILCO Srbije, smo se od 23.04.2012 do 30.04.2012 udeležili slovesnosti in srečanja ob 11. obletnici ustanovitve. Na srečanju, slovesnostih in ostalih aktivnostih so bili tudi predstavniki ILCO iz več držav poleg gostiteljice ILCO Srbije predsednica Snežana Cmiljanić-Milojević še predsedniki: Astom Rusije in Moskve, ILCO BIH Republike Srbske, ILCO društva Pula in ILCO društva Ljubljana. V Beogradu smo imeli razna predavanja in srečanja, med drugim tudi v mestni hiši, vodstvom zdravstvenega doma v Beogradu, vodstvom kliničnega centra v Smederevu… . Gostitelji so nam kolikor je dopuščal čas razkazali Beograd. Ogledali smo si tudi Zlatibor, kjer smo tudi prespali, Eko mesto in še kar nekaj zanimivih mest in lokacij. V večernih urah, pa smo si vzeli čas za sproščene pogovore in druženje. V času ko smo bili skupaj smo razpravljali o težavah stomistov po državah, pripomočkih, zdravstvenih standardih, organiziranju in delovanju ILCO po drugih državah, financiranju ILCO s strani posameznih držav, projektih, kongresih… . Dnevi, katere smo preživeli skupaj so minili v zelo dobrem sodelovanju, odnosu in dobri volji. Spletla so se nova prijateljstva in dogovorili smo se, dobimo tudi v drugih državah, z drugimi temami katere pestijo nas osebe s stomo.

Sestanek sekcije zasavje, predavanje o stomi, negi stome in zapletih pri stomi
>>17.04.2013

V sredo 17.04.2013 smo ob 14.00 uri v Trbovljah v restavraciji Lazarevac organizirali kratek sestanek sekcije ILCO Zasavje. Po sestanku pa predavanje o stomi, negi stome in raznih zapletih. Predavanje sta vodili dr.med. Maruša Kos Grašič spec. kirurg in Zdenka Rajovic s.m.s. na kirurgiji. Razvila se je prosta debata, saj je tema zelo interesantna za nas in vedno se kaj novega izve, obenem, pa smo si izmenjali marsikatero izkušnjo. Po končanem predavanju in razpravi je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo individualnih vprašanj. Druženje je potekalo v sproščeni diskusiji in izmenjavi izkušen z novimi člani. Druženje pa je poživil Janez z harmoniko.

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano«
>>20.04.2013

V soboto smo se z organizatorjem Turističnim društvom Ljubljanica udeležili čistilne akcije » za lepšo Ljubljano «. Ob 9.00 smo se zbrali pod Prulskim mostom, kjer smo se prijavili in spili kavico. Dobili smo majice, vreče za odpadke in rokavice, ter se odpravili na določeno zdaj nam že poznano traso- rajon od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega katerega vodja je bil zopet g. Golobič Jože. Ob veselem in delavnem vzdušju smo pobrali kar nekaj vreč odpadkov, videli, da je obrežje še umazano in odvrženih veliko odpadkov: steklenice, plastenke… , katere nikakor ne spadajo v naravo oz. obrežje. Odpadke smo sproti ločevali in jih na koncu odvrgli v zato namenjene zabojnike (kontejnerje). Na zborno mesto smo se vrnili ob 13.00, kjer so nam pod Prulskim mostom organizatorji postregli z malico, nato pa se ob ulični glasbi družili do popoldanskih ur.

Iz našega društva nas je sodelovalo 29 članov.

Izbirne športne igre društva 2013
>>10.04.2013

V sredo 10.04.2013 smo se ob 9.00. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo pod budnim očesom vodij posameznih aktivnosti pričeli z borbami za uvrstitev v ekipe: kegljanja, šaha, streljanja z zračno puško in pikada, katere nas bodo zastopale 10.05.2013 na tekmovanju ZVEZE ILCO Slovenije. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili rezultati zelo izenačeni.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo, kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Po kosilu smo razglasili najboljše tri v vsaki športni panogi katerim smo podelili zlato, srebrno in bronasto medaljo. Vsem ostalim udeležencem pa spominske medalje. Ob 16. uri smo se počasi odpravili proti domu in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.

Delavnice ročnih spretnosti in merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka
>>04.04.2013

V četrtek 04.04.2013 smo na sedežu društva organizirali delavnice ročnih spretnosti. Po skupinah smo izdelovali okrasne odlagalne lončke ( posodice) za svinčnike, očala in ostale drobne stvari. Istočasno pa v sosednjem prostoru (pisarni ) merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, katere so izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristov dipl.m.s. iz ZD Šiška in opravile meritve vseh udeležencev.
V zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu, so izpod naših rok nastali lični izdelki, kateri nam bodo praktično služili in še polepšali naše domove. Tako je čas našega druženja kar prehitro minil.

Vsesplošno zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna in dobrodošla so naša srečanja in druženja.

Telovadba v bazenu, aktivno plavanje, prosto plavanje v laguni Bernardin
(Portorož), proste dejavnosti.
>>26.03.2013

V torek 26. januarja 2013 smo se ob 08.00 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in v sneženju z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali proti Primorski. Zasnežena pot nas je vodila do prvega postanka v Divači za jutranjo kavico, katero smo še z večjim užitkom popili, saj je prenehalo snežiti in oblaki so se trgali. Pot smo nadaljevali in ob prihodu v Bernardin nas je sprejelo toplo sonce in kar nismo mogli verjeti, da v Ljubljani še sneži. V Laguni Bernardin smo kupili štiri urne karte za bazene z morsko vodo, se v garderobah preoblekli in odšli v bazen, kjer smo najprej imeli pod vodstvom 30 minutno telovadbo. Po odmoru pa še 30 min. aktivnega plavanja, nato pa prosto plavanje oz. kakor je kdo želel. Nekaj članov neplavalcev oz. kateri ne smejo v vodo pa so imeli organiziran sprehod v Piran ali Portorož. Po tem ko smo se natelovadili in naplavali smo odšli na sprehod po s soncem obsijani obali in se tudi usedli na toplem soncu. Ob 15. uri smo se zbrali in odpeljali na kosilo v gostišče Jasna nad Izolo. Kosilo nam je zelo teknilo saj smo bili od telovadbe, plavanja in vode kar utrujeni in lačni. Ob kosilu in po kosilu se je naše prijetno druženje in veselje nadaljevalo tako v gostišču, kakor na vrtu ob prijetnih sončnih žarkih do odhoda ob18. uri. Ob prihodu v Ljubljano pa nas je zopet sprejelo sneženje in namesto trave kot na obali je bil tu sneg in najprej je bilo potrebno očistiti avtomobile. In čeprav malo utrujeni od dogodkov celega dne smo se vsi veseli in razigrani in polni energije razšli, z željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj doživimo spet kakšen tak čudovit in prijeten dogodek.

Obravnava in nega stome za 3. Letnik srednje Zdravstvene šole Postojna
>>15.03.2013

V petek 15.03.2013 smo v dvorani društva organizirali predavanje o stomi, negi stome in življenje s stomo za tretji letnik srednje zdravstvene šole Postojna. Prvi del predavanja je vodila Renata Batas dipl.m.s. ET.. Predavanje je zajemalo področje strokovne nege in oskrbe stome pred oz. ob pripravi na operacijo, po operaciji in kasneje ob raznih zapletih na terenu. Drugi del sva imela prostovoljca Renata in Zoran na temo življenje s stomo, kjer sva predstavila svoje in izkušnje drugih članov društva o življenju s stomo in razne druge situacije, katere se kot osebi s stomo dogajajo. V obeh delih je bilo kar precej vprašanj, na katera pa smo z veseljem odgovarjali. Slušatelji pa kar niso mogli verjeti, da smo navkljub bolezni tako razpoloženi in dobre volje.

Predstavitev pripomočkov dansac in telesne aktivnosti za osebe s stomo
>>12.03.2013

V torek smo ob 10 uri na sedežu društva ILCO Ljubljana organizirali predstavitev novosti na slovenskem trgu tokrat proizvajalca izdelkov za oskrbo stome DANSAC. Predstavnica Barbara Petrič iz HARTMANN-a, kateri so uvozniki pripomočkov, nam je po kratkem filmu iz proizvodnje DANSAC-a predstavila novosti in prednosti njihovih pripomočkov. Razložila je tudi, kako različne pripomočke in ostale materiale za nego stome uporabljati. Predstavitev je trajala skoraj eno uro, potem pa smo postavljali razna vprašanja na katera nam je predstavnica HARTMANN-a prijazno odgovarjala. Razvila se je prosta debata, ki je trajala še cca. pol ure. Predstavitev smo zaključili ob 11.15 uri in zadovoljni ugotovili, da nam take predstavitve odpirajo nove možnosti odločitve za kateri pripomoček se bomo odločili obenem, pa smo si izmenjali marsikatero izkušnjo.

Po kratki pavzi smo ob 11.30 nadaljevali z predavanjem, katerega je vodil Daniel Capponi dipl. terapevt na temo o telesnih aktivnostih za osebe s stomo takoj po operaciji in kasneje, nato pa smo nekaj vaj tudi praktično izvedli. Po razgibavanju se je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo individualnih vprašanj. Druženje je potekalo v sproščeni diskusiji in izmenjavi izkušen z novimi člani.

Predstavitev, pojasnila in razprava o novem pokojninsko invalidskem zakonu
>>20.02.2013

20. februarja smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predstavitev novega pokojninskega in invalidskega zakona. Zakon nam je predstavila gospa Anka Tominšek, članica in predsednica skupščine Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Predstavila nam je nekaj razlik med PIZ1 in PIZ2, spremembe na področju invalidnin, malusih in bonusih pri upokojevanju, delovni dobi, starostni dobi… . V razpravi je bilo veliko vprašanj in odgovorov, tako da vsi sploh nismo uspeli zastaviti vseh želenih vprašanj. Nekateri so imeli tudi individualna vprašanja, katera so se nadaljevala po uradnem terminu. Smo pa vsi veliko novega in obrazloženega zvedeli o novem pokojninskem in invalidskem zakonu. Po predavanju smo imeli druženje, na katerem se je še nadaljevalo z diskusijami o današnji temi. Še enkrat bi se zahvalili gospe Anki Tominšek za predstavitev, obrazložitev zakona in odgovore na dana vprašanja.

Zdravilišče Laško predavanje o medsebojnih odnosih, komunikaciji in kontaktni kulturi, nato rekreacija in plavanje.
>>15.01.2013

V torek 15. januarja 2013 smo se ob 9.00 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali našemu cilju naproti. Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer je že kar obvezna postojanka za jutranjo kavico. Posladkali pa smo se s krofi, katere so nam prijazno podarili. Po okrepčilu in zaužitju svežega trojanskega zraka smo se po zasneženi cesti odpeljali proti Zasavju, kjer so naš že nestrpno pričakovali naši stomisti iz Zasavja, nato pa odpeljali v Zdravilišče Laško.

Tu nas je že čakala pripravljena dvorana in predavateljica Jacinta Doberšek Mlakar prof. zdr. vzg.. Predavanje medsebojnih odnosih, komunikaciji in kontaktni kulturi, tako v družini, po težkih operacijah in splošno v življenju je bilo zelo zanimivo, saj smo tako v diskusiji, kakor v nekaj primerih ugotovili, da marsikdaj nepravilno oz. nestrpno reagiramo na določene in ob določenih situacijah. Po predavanju smo poskrbeli s kosilom za naše lačne želodčke, nato pa dvignili naročene vstopnice za bazen. Naše prijetno druženje in veselje se je tako nadaljevalo v toplem objemu vode, in zasneženi okolici. Po treh urah plavanja in bazenske telovadbe, (nekateri so se tudi v kopalkah ulegli na zasnežene ležalnike ob bazenu), smo prijetno utrujeni pohiteli v naš avtobus. Prijazni voznik nas je odpeljal v revirje, kjer smo odložili naše člane iz Zasavja , mi pa smo se vrnili na Trojane, kjer smo imeli zopet kratek postanek. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah. Čeprav malo utrujeni od dogodkov celega dne smo se vsi veseli in razigrani razšli, z željo, da se zopet kmalu snidemo in skupaj doživimo spet kakšen prijeten dogodek.