Na pregledu pred operacijo se boste s kirurgom pogovorili o tem, kakšna vrsta stome je glede na vaše bolezensko stanje najboljša za vas. Povedal vam bo ali bo stoma začasna ali stalna. Razložil vam bo tudi potek operacije. Dan pred operacijo bosta z enterostomalnim terapevtom določila, kje na trebuhu boste imeli stomo. Enterostomalni terapevt vam bo pregledal trebuh in mišice na njem. Z vami se bo pogovoril tudi o vašem načinu življenja pred boleznijo: povprašal vas bo o službi, prostočasnih aktivnostih in podobno. Nato bo označil najprimernejše mesto na vašem trebuhu. Pomembno je, da stoma leži levo ali desno od popka in da ni nameščena na poškodovanem tkivu (brazgotine in druge kožne nepravilnosti). Zaradi vsakodnevne nege stome morate mesto, kjer bo stoma nameščena dobro določiti, njeno lego pa morate preveriti v stoječem, sedečem in ležečem položaju.

Običajno je na levem spodnjem delu trebuha nameščena kolostoma, na desnem pa ileostoma in urostoma. Včasih se zgodi, da vam kirurg med operacijo mesto stome premakne. To je naredil zato, ker je med operacijo ugotovil, da bo novo mesto primernejše, zato se nikar ne ustrašite, če boste imeli stomo drugje.

Vsaka operacija in priprava nanjo je za človeka velika in stresna preizkušnja, zato vam priporočamo, da svojega kirurga in eneterostomalnega terapevta vprašate o vsem, kar bi vas utegnilo zanimati. Že pred pregledom si zapisujte svoja vprašanja, da ne boste česa pozabili. Zapišite pa si tudi odgovore, ki vam bodo prišli še posebej prav, ko vas bodo obhajali dvomi o tem ali s svojo stomo ravnate pravilno. Ker vemo, da je včasih v množici vprašanj, strahov, dvomov težko izločiti pomembnejše, smo vam spodaj pripravili nekaj namigov.

  • Kje bom imel nameščeno stomo?
  • Kako bo stoma izgledala (kako velika bo odprtina, kakšne barve bo, ali me bo bolela)?
  • Kako bo stoma delovala (kako pogosto bom izločal, koliko bo izločka in kakšen bo)?
  • Ali bo stomo videti izpod oblek (ali bom moral nositi posebej prilagojene obleke)?
  • Kako izgleda stomalna vrečka (kakšne velikosti, vrste, barve vrečk obstajajo na tržišču)?
  • Kje dobim vse potrebne pripomočke za nego stome?
  • Koliko to stane (bo to zame dodaten strošek)?
  • Ali se bom moral zaradi stome držati kakšne posebne diete?
  • Bom potreboval mogoče posebno nego na domu?
  • Kako bo z aktivnostmi, ki sem jih opravljal do zdaj – prehranjevanje v restavracijah, rekreacija, plavanje, druženje s prijatelji, služba, intimni odnosi in spolnost?

Odgovore na nekatera zgornja vprašanja pa lahko poiščete tudi na naši spletni strani v rubrikah: NASVETI in NEGA.

Sicer pa brez skrbi, tako pred, še posebej pa po operaciji, bo z vami negovalec izpeljanega črevesa ali enterostomalni terapevt, ki bo vas in člana vaše družine naučil, kako je treba stomo negovati.
O vsem, kar vas skrbi in zanima pa se lahko pogovorite tudi s STOMISTI PROSTOVOLJCI, ki so člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Z njimi se lahko kadarkoli dogovorite na društvu, v bolnišnici ali na vašem domu.