Pripomočki

Količina pripomočkov, ki jih potrebujete za oskrbovanje stome ni omejena – naročite jih, kolikor jih potrebujete, vendar si ne delajte prevelikih zalog. Prav tako ni treba, da naročate pripomočke vedno istega proizvajalca, če ste ugotovili, da vam ob različnih aktivnostih ustrezajo različni pripomočki. Svetujemo vam, da preizkusite izdelke različnih proizvajalcev ter tako ugotovite, kaj vam resnično ustreza.

Vsi pripomočki (podloge, vrečke, posipi, paste, komprese, pasovi, irigacijski seti) so brezplačni, čistilne robčke in ostalo kozmetiko za oskrbo peristomalne kože pa morate doplačati. Ker se nabor, omejitve in vrednosti pripomočkov za nego stome s standardom medicinsko tehničnih pripomočkov ZZZS spreminja, lahko tem spremembam redno sledite na spletni strani ZZZS.

V Sloveniji so dobavljivi pripomočki za nego stome naslednjih proizvajalcev: BBRAUNCOLOPLASTCONVATECDANSAC, EAKIN, SALTS in WELLAND.

Če želite, da bi bil v Sloveniji dobavljiv tudi kakšen drug pripomoček, nas o tem obvestite.

Za nego stome lahko uporabimo dve vrsti pripomočkov, ki se med seboj razlikujeta po tem ali je pripomoček sestavljen iz dveh delov (kožna podloga in stomalna vrečka) ali enega v (kožna podloga je del stomalne vrečke), zato ju imenujemo dvodelni oziroma enodelni sistem. Če pa imate ugreznjeno stomo, lahko pri obeh sistemih uporabite konveksno podlogo, ki bo preprečila, da bi vam izloček iztekal mimo vrečke.

Dvodelni sistem

Dvodelni sistem je sestavljen iz samolepilne kožne podloge, ki jo pritrdimo na trebuh. Na to podlogo potem pritrdimo še vrečko. Podloga dvodelnega sistema je debelejša, zato jo lahko imate na trebuhu tudi po več dni, vendar le, če vam izloček podloge ne poškoduje oziroma vam ne zateka okoli stome. Če opazite zatekanje pod podlogo, jo morate nemudoma odstraniti in oskrbeti kožo okoli stome, da se izognete poškodbam (rdečica, rane). Vrečke pa seveda menjate glede na pogostost izločanja.

Prednost dvodelnega sistema je v tem, da ob menjavi vrečke ni treba odstraniti tudi podloge. Dvodelni sistem je morda bolj priporočljiv za stomiste, ki imajo zelo občutljivo kožo, saj morate pri enodelnem sistemu vsakokrat odstraniti tudi podlogo, kar pa lahko občutljivo kožo še bolj poškoduje.

Pri dvodelnem sistemu poznamo različne načine spajanja vrečke in podloge: spajanje na zatič, zaklop, ali samolepilno. Nekatere podloge namenjene lepljenju imajo tudi nameščena vodila za lažje pozicioniranje vrečke na obroč podloge.

stoma sestavljanje 2 delni

Enodelni sistem

Enodelni sistem je sestavljen iz samolepljive kožne podloge in vrečke v enem kosu, zato ob vsaki menjavi vrečke odstranimo tudi podlogo.
Prednost enodelnega sistema je v tem, da je podloga tanjša in prožnejša kot pri dvodelnemu sistemu ter je zaradi tega manj vidna. A ker je podloga tanjša, jo moramo pogosteje menjati.

Konveksne podloge

Te podloge imajo oblikovano konveksno izboklino, ki se prilagodi ugreznjeni stomi in tako preprečuje zatekanje izločka pod podlogo. Prednost konveksne podloge je v njeni praktičnosti in hitri namestitvi, saj nam večinoma prostora med kožo in podlogo ni več treba zapolnjevati s pasto, da bi se izognili zatekanju pod navadno ravno podlogo.

stoma konveksna

Novosti pri pripomočkih (vrečkah in podlogah)

Proizvajalci medicinsko tehničnih pripomočkov namenjenih stomistom se trudijo, da bi uporabnikom čim bolj olajšali oskrbovanje stome. Zato naj naštejemo nekaj zanimivih novosti. Če vas ti novi izdelki zanimajo, vam priporočamo, da telefonirate na Invalidsko društvo ILCO in se domenite za obisk na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer si lahko ogledate pripomočke vseh proizvajalcev. Če bi radi katerega tudi preizkusili, vam bodo na društvu pomagali stopiti v stik z zastopniki.

Oblikovalna kožna podloga (želvji vrat)

Oblikovalna kožna podloga je narejena tako, da ima že izrezano odprtino v podlogi, vendar je ta odprtina obdana z mehko želatino, ki jo s svalkanjem prilagodimo velikosti svoje stome. Želatino s prsti preprosto odvihamo tako, da povečamo odprtino, podlogo namestimo na stomo in prilepimo na kožo. Potem pa želatino podloge s prsti spet prisvaljkamo k stomi in tako zadelamo praznino med podlogo in stomo, kar popolnoma onemogoči zatekanje izločka pod podlogo. Z uporabo te podloge se izognemo merjenju stome, zarisovanju odprtine in rezanju podloge. Želatina pa se popolnoma prilagaja stomi in se z njo tudi širi in krči.

Razgradljive vrečke

Verjetno vas je že kdaj zaskrbelo, kam boste odložili vrečko z izločkom, ko boste na obisku, v službi, v restavraciji in podobno. V takšnih situacijah lahko uporabite vrečke, ki so razgradljive v vodi. Te vrečke so narejene iz notranjega razgradljivega dela, ki ga preprosto odvržete v toaletno školjko in zunanjega nerazgradljivega dela, ki ga čistega odvržete v koš za smeti.
Vendar pozor: v toaletno školjko lahko odvržete samo vrečko, na kateri je posebej označeno, da je razgradljiva v vodi! Ostale vrečke morate še vedno odvreči v koš za smeti, v nasprotnem primeru se vam lahko zamaši odtok.

Spreji za preprečevanje neprijetnega vonja

Seveda pri menjavi vrečke nastanejo neprijetni vonji, ki nastanejo tudi pri izločanju ljudi brez stome. Če vam ti vonji povzročajo nelagoden občutek sramu, vam svetujemo uporabo priročnih sprejev za toaletne prostore, ki v trenutku preprečijo neprijeten vonj. Obstajajo nevtralni spreji, ki vonj samo nevtralizirajo in pa taki, ki zrak še odišavijo, tako nihče ne bo vedel, da ste si ravno zamenjali vrečko.

Zaporni čepi

Tisti, ki imajo kolostomo descendentnega (navzdoljnega) kolona ali pa sigmoidno kolostomo in si vsak dan irigirajo črevo, lahko namesto vrečke uporabljajo poseben zaporni čep, s katerim si zamašijo stomo.

Filtri

Večinoma imajo vse novejše vrečke že tovarniško vgrajene filtre. Če pa uporabljate starejši tip vrečk in podlog pa ga lahko namestite posebej. Filtri, ki so večinoma na bazi oglja, so narejeni v obliki ploščice, ki jo preprosto nalepimo na zbiralno vrečko. Njihova funkcija je, da prečistijo pline neprijetnega vonja, ki se zbirajo v vrečki in omogočijo, da se ti prečiščeni plini iztisnejo iz vrečke, ne da bi jo bilo potrebno sneti ali zamenjati.

Pripomočki za vrsto stome

Za vse tri stome je spodnji del vrečk drugače oblikovan. Za kolostomo je vrečka spodaj zaprta, za ileo in za urostomo pa z različnimi izpusti, prilagojenimi glede na izloček.

stoma vrecke

Kolostoma dvodelni sistem:

 • vrečka na zaklop zaprtega tipa s filtrom ali brez v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • samolepilna vrečka zaprtega tipa s filtrom ali brez v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • kožna podloga na zaklop, različnih predizrezov, možen tudi samoizrez
 • mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov, možen tudi samoizrez
 • konveksna kožna podloga na zaklop različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • konveksna mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov in možnost samoizreza
 • oblikovalna podloga (želvji vrat), predizrezana, samoizrez ni potreben zaradi oblikovalne želatine na izrezu

Kolostoma enodelni sistem:

vrečke s pritrjeno samolepilno podlogo zaprtega tipa s filtrom ali brez v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza pritrjene podloge vrečke s pritrjeno samolepilno konveksno podlogo zaprtega tipa s filtrom ali brez v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza pritrjene podloge

Kolostoma irigacija

 • irigatorji
 • rezervni izpiralni rokavnik

Ileostoma dvodelni sistem:

 • vrečka na zaklop z odprtim izpustom s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • samolepilna vrečka z odprtim izpustom s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • kožna podloga na zaklop, različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • konveksna kožna podloga na zaklop različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • konveksna mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • Ileostoma enodelni sistem:

vrečke s pritrjeno samolepilno podlogo z odprtim izpustom, s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza pritrjene podloge vrečke s pritrjeno samolepilno konveksno podlogo z odprtim izpustom, s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza pritrjene podloge

Urostoma dvodelni sistem:

 • vrečka na zaklop z odprtim izpustom s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • samolepilna vrečka z odprtim izpustom s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka)
 • kožna podloga na zaklop, različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • konveksna kožna podloga na zaklop različnih predizrezov, možnost samoizreza
 • konveksna mehka kožna podloga za samolepilno vrečko, različnih predizrezov, možnost samoizreza

Urostoma enodelni sistem:

vrečke s pritrjeno samolepilno podlogo z odprtim izpustom, s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza podloge vrečke s pritrjeno samolepilno konveksno podlogo z odprtim izpustom, s filtrom ali brez, v kožni, beli ali prozorni barvi (pooperativna vrečka), možnost različnih predizrezov in samoizreza podloge

Drugi pripomočki za vse tri stome:

 • Pas
 • Nesterilne komprese

Menjava pripomočka

Priprava prostora za menjavo vrečke

Okoli umivalnika ali kjer si boste pripomoček menjali pripravite vse potrebno za menjavo. Potrebovali boste stomalno vrečko in podlogo, šablono, pisalo, škarjice, nesterilne komprese, sredstva za nego peristomalne kože (če jih uporabljate), vrečko za smeti, v katero boste odvrgli staro stomalno vrečko. Če ne uporabljate predizrezane podloge, si na podlogo narišite obliko svoje stome, ki jo boste izrezali. Seveda to naredite s pomočjo šablone. Podlogo pa si lahko pripravite že prej, da jo boste imeli v toaletnih prostorih že pri roki. Razmik med stomo in izrezanim robom podloge ne sme biti večji od 1 do 2 milimetra, da bi najbolje zaščitili peristomalno kožo.

Odstranjevanje podloge

Odstranjevanje podloge je zelo enostavno, saj jo je treba le nežno odlepiti iz trebuha in kožo očistiti z mlačno vodo. Če se podloga težko odlepi s trebuha, lahko vodi dodate malo nevtralnega mila ali sredstva za čiščenje peristomalne kože. Včasih se zgodi, da podloge ne morete v celoti odstraniti in vam je nekaj ostane na koži. V tem primeru teh ostankov ne smete odstranjevati z grobim trganjem, praskanjem z nohti ali drgnjenjem, saj boste tako poškodovali kožo, kar pa lahko povzroči neprijetno vnetje. Ostanke lepila raje večkrat namočite z mlačno vodo in sredstvi za čiščenje peristomalne kože ter ga nežno odstranite z gazo (kompreso). Predlagamo tudi, da si kupite posebne čistilne robčke in odstranjevalne spreje, še zlasti, če imate pogoste težave z odstranjevanjem podloge. Še enkrat pa poudarjamo, da podloge ne smete trgati s trebuha, ker boste tako poškodovali peristomalno kožo!

Tudi pri sredstvih za čiščenje peristomalne kože velja, da preizkusite sredstvo različnih proizvajalcev, če s tem, ki ga uporabljate niste zadovoljni. Čistilna sredstva različnih proizvajalcev se po sestavinah razlikujejo in prav je, da najdete sredstvo primerno za vašo kožo.

stoma odstranjevanje lepilo

Nepravilno odstranjevanje
- trganje podloge s trebuha

stoma odstranjevanje lepilo

Ostanek lepila

Poraščenost

Če ste po trebuhu močneje poraščeni, si morate pobriti kožo okoli stome. Lahko pa dlake tudi samo delno postrižete z zaobljenimi škarjicami. Pri tem morate biti pazljivi, da z britvico ali škarjicami ne poškodujete stome. Še najlažje boste stomo zaščitili tako, da nanjo namestite tulec od toaletnega papirja, kožo namažete z brivsko peno in jo pobrijete ali pa dlake odstranite z depilacijsko kremo. Pred uporabo depilacijske kreme na mehkem notranjem delu nadlahti roke preverite, če morda niste alergični na njene sestavine! Kremo morate preveriti pred vsakokratno uporabo.

Priprava peristomalne kože

Preden si namestite novo podlogo, morate kožo popolnoma osušiti z mehko gazo oziroma mehkejšim toaletnim papirjem. Okoli stome lahko rob očistite in osušite tudi z vatirano palčko.

Če imate na peristomalni koži vnetja, razjede, ali celo rane jo ustrezno oskrbite preden namestite novo podlogo in vrečko. Za oskrbovanje kože lahko uporabite posipe (te dobite na naročilnico), zaščitne spreje in robčke (za doplačilo).

Če imate nepravilnosti na trebuhu (brazgotine, bradavice, gube) uporabite pasto v tubi, trakovih ali obročih. V primeru ugreznjene stome lahko uporabite tudi konveksno podlogo konveksno podlogo.

Ko imate peristomalno kožo pripravljeno, lahko prilepite podlogo s pravilno izrezano odprtino za stomo.

Lepljenje nove podloge

Pri dvodelnem sistemu najprej prilepite podlogo, s prstom še dodatno nežno gladite rob podloge ob stomi, da bi se ta čim bolj prilepil na kožo – s tem preprečite morebitno zatekanje izločka pod podlogo. Ko je podloga dobro prilepljena nanjo pričvrstite še vrečko.

Pri enodelnem sistemu roba izreza, ki poteka ob stomi ne vidite, ker je vrečka že nameščena na podlogo. Zato podlogo na polovici zapognite po širini (vodoravno), da boste lažje videli, kako jo namestiti okoli stome. Ko izrez namestite tako, da se popolnoma prilagaja stomi, najprej zalepite spodnji del podloge, nato pa celotno podlogo zalepite tako, da jo zgladite v smeri od spodaj proti vrhu podloge. Na koncu nežno kar čez vrečko večkrat pogladite rob izreza ob stomi, da bi se ta čim prej in čim bolje prilepil na kožo, ker boste tako preprečili morebitno zatekanje izločka po podlogo.

Podloga postane s segrevanjem bolj lepljiva, zato lahko predvsem podloge dvodelnega sistema (ki so debelejše od enodelnih podlog), nekaj časa segrevate v rokah preden jo nalepite. Drugi način, da dosežete boljšo lepljivost podloge je, da na že zalepljeno podlogo z nameščeno vrečko položite dlani in tako podlogo nekaj časa segrevate.

stoma odstranjevanje
Odstranjevanje vrečke

Odstranitev stare vrečke

Staro vrečko, umazane gaze (komprese), vatirane palčke in ostalo odvržete v malo vrečko za smeti, iz nje iztisnete zrak, jo zavežete in odvržete v koš za smeti.

Irigacija

Sigmoidno kolostomo in kolostomo navzdoljnega (descendentnega) kolona lahko vsak dan čistimo s postopkom irigacije – z izpiranjem oziroma samoklistiranjem. Irigacija nam omogoča, da si sami izbiramo čas izločanja črevesa. Priporoča pa se, da irigacijo opravljamo vsak dan ob isti uri z odstopanjem od ene do dveh ur, saj s tem črevo navajamo na red. Ker ni vsaka kolostoma primerna za irigacijo, se je potrebno o možnosti irigiranja najprej posvetovati in pridobiti odobritev od zdravnika oziroma enterostomalnega terapevta. Ovire za irigiranje so starost, fizične težave ali spremljajoča bolezen.

Na Invalidskem društvu ILCO Ljubljana organiziramo predavanje z videom irigacije, kjer se lahko naučite, kako pravilno opraviti irigacijo. Na vašo željo pa vam uredimo srečanje z enterostomalnim terapevtom, ki vas bo postopka irigacije naučil pri vas doma.

V knjigi Živeti sproščeno pa je dr. Pavle Košorok postopek irigacije tudi natančno opisal.

Peristomalna koža

Brezplačna sredstva:

Tesnilne paste različne lepilne jakosti in oblik
Po navadi tesnilno pasto nanesemo na izrezano odprtino kožne podloge, ki jo nato pritisnemo ob stomo in tako skušamo čim bolj zatesniti odprtino med stomo in podlogo ter obvarovati kožo pred iztekajočim blatom.

Posipi
Uporabo posipa priporočamo na koži, nagnjeni k potenju in vlažnosti. Zapomniti si je treba, da lepila ne bodo prijela na posip, zato morate po uporabi odvečen posip z gazo (kompreso) nežno odstraniti in si šele nato namestiti podlogo.

Sredstva za doplačilo:

 • Kožni gel
 • Čistilna sredstva in čistini robčki
 • Zaščitna sredstva in zaščitni robčki
 • Osnovna zaščitna sredstva za kožo so namenjena zaščiti kože okrog stome. Dobimo jih v obliki sprejev, vlažnih robčkov ali gela. Lahko jih
 • uporabljamo za vezanje posipa ali zdravil na kožo okoli stome.
 • Farmakološko aktivni posipi (steroidni, antimikotični)
 • Tablete za dezodoriranje
 • Tablete za zgoščevanje izločka
 • Tesnilni obroč za montažo vrečk
 • Kreme za boljšo kondicijo peristomalne kože

Nasveti stomistov

Uporabni nasveti izkušenih stomistov

 • Ko se mi podloga tako močno prilepi na kožo, da je ne morem dobro odlepiti, grem pod tuš in pustim, da mi mlačna voda izpod tuša teče na delno odlepljeno podlogo toliko časa, da podloga postopoma popusti.
 • Ko imam gosto blato v izpust ileo vrečke natočim malo mlačne vode, tako blato razredčim in lažje izpraznim vrečko.
 • Po vsakem praznjenju ileo vrečke skozi izpust nalijem malo mlačne vode in vrečko perem toliko časa, da iz nje priteče čista voda. Tako se počutim bolj čisto.
 • Ko nisem doma za čiščenje vrečke uporabim malo plastenko za vodo, ki jo napolnim preden grem na stranišče. Tako preprečim madeže, ki bi drugače ostali na perilu, pa še manj toaletnega papirja za čiščenje izpusta porabim.
 • Ileo vrečko lažje izpraznim tako, da se na toaletno školjko usedem z obrazom obrnjenim proti steni (ravno obratno kot po navadi), nogi pa imam ob strani školjke (kot bi jahal konja). Tako imam večji pregled nad praznjenjem.
 • Oblačila si najpogosteje kupujem v trgovini za nosečnice, da me ne stiska pas.
 • Včasih me robovi vrečke tiščijo ali praskajo, zato problematične robove vrečke zapognem in čez oblečem spodnjice.
 • Moti me, ko se blato nabira v zgornjem delu vrečke, zato nosim vrečko tako, da mi visi preko roba spodnjic (da elastika vrečke ne deli na pol).
 • Da vrečka ne bi šumela med aktivnostmi, jo nosim pod visokimi spodnjicami.
 • Ker spim brez pižame in ne želim, da bi mi vrečka med spanjem opletala, si okoli trebuha namestim mehak bombažen pas. Pas si naredim tako, da odrežem spodnji del ozke bombažne majice.
 • Uporabljam dvodelni sistem. Ko grem spat, si namestim veliko kolo vrečko, da mi je ponoči ni treba menjati.
 • Na plaži in na bazenu nosim tankini kopalke, ki so narejene iz spodnjega dela in nedrčka podaljšanega v majico. Tako je vrečka skrita pod majčko, ko pa jo po plavanju želim posušiti, samo dvignem majčko do višine nedrčka in dam vrečko čez spodnji del kopalk.
 • Ker rad nosim široke boksarice, mi je šivilja všila poseben žep za vrečko, da mi ta ne bi opletala med hojo. Isto mi je naredila tudi pri kopalkah.
 • Pri spolnem odnosu vrečko zvijem in si jo diskretno zalepim na podlogo in trebuh, da me med odnosom ne bi motila.
 • Ker me motijo vonjave pri menjavi vrečke, si kanem kapljico eteričnega olja preden pričvrstim novo vrečko.
 • Ko imam pri zunanjem robu podloge vneto kožo, ga tam, kjer bi prekrival kožo odrežem stran, seveda pri tem pazim, da ne zarežem v vrečko. Tako kožo izpostavim zraku, kar pospeši njeno celjenje.
 • Vsak dan se tuširam brez vrečke in podloge, da je koža dlje na zraku. S tem vzdržujem dobro kondicijo kože in tudi počutim se bolj čisto.
 • Ko sem na morju, si snamem vrečko in podlogo ter plavam brez pripomočka. Ko pridem iz vode pa še nekaj časa ostanem brez vrečke in podloge, da je koža čim dlje izpostavljena zraku. Vendar to počnem, kadar ni močnega sonca, da se ne bi nežna peristomalna koža vnela. Čez kolostomo pa takrat položim gazico.
 • Ko oblečem ozko obleko ali ozke hlače, si namestim enodelni sistem, ker ima tanjšo podlogo in se manj vidi.
 • Uporabljam dvodelni sistem in ko grem na plažo si namestim malo vrečko.
 • Če imam bradavice na koži okoli stome, si jih namažem z zaščitno tekočino, da se ne bi trgale pri odstranjevanju podloge.
 • Na nizke spodnjice sem si prišila široko čipko in tako lahko nosim spodnjice preko vrečke.
 • Pas pri ozkih kavbojkah sem si odrezala in vmes dodala elastičen del, da me ne bi vezalo okoli stome.
 • Včasih se mi blato zadržuje na zgornjem delu vrečke in ne spolzi na dno. Takrat v vrečko kanem par kapljic navadnega olja in jo med dlanmi podrgnem, tako da se z notranje strani naolji. Tako blato lažje spolzi na dno vrečke.
 • Kadar me koža srbi potem, ko sem že namestil podlogo in vrečko nanjo, navlažim gazo z razredčenim domačim kisom in na hitro obrišem okoli stome. Zelo peče, vendar pomaga.