Stoma je velika sprememba na telesu, zato je čisto razumljivo, da se boste na začetku počutili drugačne, mogoče celo manjvredne v primerjavi z ostalimi. V takih trenutkih pomislite na življenje pred stomo. Za tiste, ki ste težko prenašali kemoterapijo ter obsevanja in tiste, ki ste izkusili kronična vnetja črevesja ter ste zaradi bolezni imeli hude težave z zadrževanjem blata (inkontinenca blata in urina) pomeni stoma vrnitev v normalno, čisto življenje brez neprijetnosti. Težje je stomo sprejeti tistim bolnikom, ki pred operacijo niste imeli posebnih težav – imejte v mislih, da vam je odstranitev poškodovanega dela črevesja rešila življenje.

Stoma je sprememba na vašem trebuhu, vendar pa ni treba, da se zaradi te spremembe spremeni tudi vaše življenje. Po obdobju okrevanja lahko namreč počnete vse, kar vam je bilo ljubo pred operacijo.

Spremenjena samopodoba

Stoma je velika sprememba na telesu, zato je čisto razumljivo, da se boste na začetku počutili drugačne, mogoče celo manjvredne v primerjavi z ostalimi. V takih trenutkih pomislite na življenje pred stomo. Za tiste, ki ste težko prenašali kemoterapijo ter obsevanja in tiste, ki ste izkusili kronična vnetja črevesja ter ste zaradi bolezni imeli hude težave z zadrževanjem blata (inkontinenca blata in urina) pomeni stoma vrnitev v normalno, čisto življenje brez neprijetnosti. Težje je stomo sprejeti tistim bolnikom, ki pred operacijo niste imeli posebnih težav – imejte v mislih, da vam je odstranitev poškodovanega dela črevesja rešila življenje.

Stoma je sprememba na vašem trebuhu, vendar pa ni treba, da se zaradi te spremembe spremeni tudi vaše življenje. Po obdobju okrevanja lahko namreč počnete vse, kar vam je bilo ljubo pred operacijo.

Prehrana

Prehrana

Eneterostomalni terapevt vas bo že v bolnici podučil o ustrezni prehrani. Po šestih tednih lahko praviloma že uživate hrano, ki ste je bili vajeni pred operacijo oziroma pred boleznijo.

Pri kolostomi je prehrana lahko običajna, le vsrkavanje tekočine je odvisno od dolžine odstranjenega debelega črevesa. Na začetku je izloček bolj tekoč, pozneje pa se normalizira.

Pri ileostomi je pomembno, koliko tankega črevesa je ohranjenega. Več kot ga je ostalo, bolj normalna in raznolika je lahko vaša prehrana. Ker pa v procesu prebavljanja izgubljate veliko tekočine, je treba to tekočino nadomestiti, kar pomeni, da morate popiti vsaj dva litra tekočine na dan.

Tudi pri urostomi je pomembno, da veliko pijete, čeprav boste morali zaradi tega pogosteje izprazniti vrečko. Običajno naj bi urostoma izločala liter do liter in pol urina na dan. To pomeni, da morate popiti vsaj dva litra tekočine na dan, v vročih dneh, ko se bolj potite, pa še več. Če popijete manj tekočine, postane seč zgoščen, nastaja neprijeten vonj, poveča pa se tudi možnost okužbe sečil in nastanka ledvičnih kamnov.

Vsem stomistom pa priporočamo, d ste po operaciji bolj pozorni na to, kaj jeste. Zato je dobro, da vodite dnevnik prehrane, v katerega si zapišite, katera hrana vam povzroča težave, kakšne so te težave (napenjanje, plini, agresiven izloček) in podobno. Tako boste natančno vedeli, kako se prehranjevati, da se izognete neprijetnostim.

Oblačenje

Ko se boste počutili bolje, si vzemite nekaj časa za to, da pregledate svojo garderobo. Običajno stomisti zaradi stome nimajo posebnih težav pri oblačenju. Paziti morate le, da vam rob spodnjega perila in hlač oziroma krila ne drgne po stomi. Kupite si lahko posebno spodnje perilo, ki ima narejen žep za stomalno vrečko in hlače z višjim pasom, ženske pa si lahko pomagajo tudi z oblačili za nosečnice, saj imajo te obleke višji in raztegljiv pas. Skrbi, da ne boste izgledale ravno modno pa odpadejo, saj danes tudi oblačila za nosečnice prilagajajo modnim smernicam. Tudi pri oblačenju, tako kot pri prehrani in drugih aktivnostih, velja pravilo, da morate sami ugotoviti, kaj vam najbolj ustreza.

Verjetno vas je ob branju teh vrstic prešinila misel: kaj pa kopalke? Obstajajo take za stomiste, ki fiksirajo vrečko ob telo. Lahko si kupite take z višjim pasom (kopalne hlače), ženske pa lahko namesto dvodelnih nosite enodelne kopalke.

Naj vam izdamo še nekaj trikov, kako prilagoditi svoje obleke:

Ženske lahko na rob spodnjih hlač našijete široko elastično čipko in tako zvišate pas hlačk. Če imajo spodnjice elastiko ki vas moti, jo odrežite.

stoma_obleke
stoma_obleke

Pas na kavbojkah razparajte, odparajte tudi zadrgo, ki jo zamenjajte z daljšo (dolžina prejšnje + višina dodanega pasu), dodajte 10 do 15 centimetrski pas elastičnega jeansa podobne barve in nanj spet prišijte pas, ki ste ga prej odparali.

stoma_obleke
stoma_obleke
stoma_obleke

Na podoben način lahko prilagodite tudi krila na zadrgo, če pa ima krilo samo elastiko ali je narejeno iz raztegljivega materiala (npr. jearsey) na pas prišijte dodaten trak in tako zvišajte pas.

stoma_obleke

Še lažje je prilagajanje hlač za prosti čas (spodnji del trenerke), na pas prišijte 10 do 15 centimetrski pas iz raztegljivega materiala (npr. jearsey).

Telesna aktivnost

Po obdobju okrevanja, je dobro, da s telesnimi aktivnostmi okrepite svoje telo. Na začetku se lotite česa lažjega, na primer hoje. Ko se boste telesno okrepili, lahko začnete z večjimi obremenitvami telesa. Paziti morate le, da preveč ne obremenjujete trebušnih mišic, saj se vam lahko ob prevelikih obremenitvah pojavi kila. Zato je med vadbo in večjim fizičnim naporom priporočljivo nositi poseben pas, ki ga lahko dobite v specializiranih trgovinah. Najbolje je, da se o telesni vadbi posvetujete s svojim zdravnikom, fizioterapevtom in člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana.

Spolnost in nosečnost

Stoma bo prav gotovo vplivala na vaše spolno življenje. Potrebovali boste nekaj časa, da se vam bo zacelil presredek in da se boste sprijaznili s spremembo na svojem telesu. Ne zapirajte se vase, ampak se o tem pogovarjajte s svojim partnerjem. Nikar ne mislite, da vas partner zaradi stome in vrečke ne bo imel več rad. Morda se samo boji, da bi vas ranil, zato mu pojasnite, da spolni odnos ne bo povzročil okvare stome.

Pri moških, ki so jim odstranili zadnji del črevesa, lahko pride do sprememb v delovanju spolovila. Prav je, da se o tem pogovorite s svojim enterostomalnim terapevtom, ki vam bo pojasnil, kakšne so te možne spremembe in kako se z njimi spopasti. Možno je, da pri prvem spolnem odnosu po operaciji ne boste doživeli orgazma ali boste imeli motnje erekcije oziroma prezgodnji izliv.

Ženske boste morda imele malce drugačen vaginalni občutek, čisto normalen pojav po operaciji pa je tudi vaginalna suhost. Zato je dobro, da se svojim ginekologom pogovorite o sredstvih za vlaženje nožnice. Prav tako pa se z njim pogovorite o ustrezni kontracepciji. Zaradi bolezni in operacije imate zdaj krajše črevo, kar pomeni, da se je zmanjšala tudi možnost vsrkavanja učinkovin (tablete so namreč narejene za ljudi, ki imajo normalno dolg prebavni trakt), zato morda jemanje kontracepcijskih tablet ni več popolnoma zanesljiva metoda za preprečevanje neželene nosečnosti.

Naj poudarimo še, da stoma ni primerna za penetracijo, saj lahko pride do poškodbe črevesa in krvavitev.

Za bolj sproščen občutek pred spolnim odnosom izpraznite ali zamenjajte vrečko in preverite, če je dobro pritrjena. Lahko ji spodvihate spodnji rob in si jo z obližem prilepite na trebuh, lahko pa jo spodvihate pod trebušni pas, če ga nosite ali uporabite manjšo vrečko. Če vam je ob pogledu partnerja na vrečko nelagodno, si lahko izdelate prevleko za vrečke, ženske pa si lahko okoli pasu namestite čipkast pas ali mehak korzet. S partnerjem se pogovarjajta o spolnosti in stomi ter preizkušajta, kaj vam ustreza. Nikakor pa se ne sramujte svoje stome.

V kolikor ste brez partnerja in vas je strah novemu izbrancu povedati, da imate na trebuhu nameščeno vrečko, se ne bojte, saj bo vsak pravi partner to novico dobro sprejel in bo še bolj pozoren do vas.

Potovanja

Stoma ni ovira za potovanja. Vse, kar morate narediti, je da vzamete s sabo dovolj vrečk in ostalih pripomočkov oziroma se pozanimate, kje jih boste lahko na potovanju kupili. Praviloma naj bi na potovanje vzeli enkrat več pripomočkov (vrečk, podlog, čistilnih robčkov in podobno), kot bi jih porabili doma. Če vam pripomočkov na potovanju zmanjka, jih boste morali plačati sami, vendar vam bo ZZZS denar vrnil na podlagi vloge, ki jo boste vložili. Zato je zelo pomembno, da shranite originalen račun. Vendar pa morate biti pozorni na vrednosti pripomočkov, ki so določene pri nas. Če ste za pripomočke plačali več, kot bi plačali v Sloveniji, vam bodo na ZZZS povrnili le znesek, ki bi ga plačali pri nas. Več o vrednostih medicinsko tehničnih pripomočkov pri nas si lahko preberete v šifrantu (Excelova datoteka na dnu strani), ki si ga lahko na svoj računalnik naložite na spletni povezavi ZZZS

Prav tako se vam na potovanju ni treba držati posebnih diet. Poskrbite za čisto pitno vodo, ki naj bo v originalno zaprtih steklenicah oziroma plastenkah, izogibajte se ledu v pijačah, pazljivo operite sadje in zelenjavo z ustekleničeno neoporečno vodo, jejte sadje, ki se ga lahko olupi in si pogosto umivajte roke. Če potujete po deželah s slabšimi higienskimi razmerami, jejte vedno samo dobro prekuhano hrano in pijte pijače, ki so ustekleničene ter originalno zaprte.

Ne pozabite, da morate tudi na potovanjih veliko piti, še posebej, če potujete poleti!

Služba

Načeloma ni zadržkov, da se po operaciji ne bi mogli vrniti na svoje delovno mesto, saj lahko opravljate vse, razen težjih fizičnih del. Priporočamo, da se o svoji vrnitvi v službo čim prej pogovorite z delodajalcem in se z njim dogovorite o ureditvi vašega statusa, o skrajšanem delovniku in o morebitni prerazporeditvi na drugo, za vas primernejše delovno mesto. To vse so vaše invalidske pravice.

Vaš delovnik bo lahko ostal isti, le čas prehranjevanja in praznjenja vrečke boste morali bolj predvideti. Skrbi glede vetrov so odveč, saj ima večina vrečk učinkovit filter, ki preprečuje napihnjenost vrečke in širjenje neprijetnih vonjav. Če pa ste kljub temu zaskrbljeni, si lahko pomagate tudi tako, da pazite kaj jeste. Tudi pri tem vam lahko pomagajo izkušeni s stomisti s svojimi nasveti.

Od vas je tudi odvisno, komu od sodelavcev boste povedali, da imate stomo. Pomembno je, da vam pri pogovoru s sodelavci ni neprijetno. Vsekakor pa je dobro, da vsaj še kdo ve za vaše stanje, saj se boste v primeru težav lahko obrnili nanj. Pripomočke za oskrbo stome si zložite v toaletno torbico, da boste lahko nego v službenih toaletnih prostorih opravili čim bolj diskretno.

Vrnitev v službo je velik dosežek, zato je prav, da ste ponosni nase. Na začetku boste po delovniku najverjetneje utrujeni. Poslušajte svoje telo in ne pretiravajte z delovnimi obveznostmi.