Invalidsko društvo oseb s stomo
28. November 2017

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka, predstavitev pripomočkov za nego stome

Zima že kaže zobe, sneg je pobelil ljubljanske ulice, ni nam več toliko do sprehodov, zato smo še bolj veseli druženj s prijatelji iz društva ILCO Ljubljana. Ker prihaja adventni čas, je bila organizirana delavnica kot nalašč za izdelovanje adventnih venčkov. Tudi tokrat smo preverjamje naših ročnih spretnosti združili s preverjanjem zdravja in novosti na področju pripomočkov za nego stome. Pred začetkom je vse zbrane pozdravil predsednik društva, gospod Zoran Terglav, in nam zaželel prijeten ustvarjalen dan.
Mentorici delavnice ročnih spretnosti, gospe Nada in Marija, sta seboj prinesli, veliko materiala, mi pa smo si zamislili, kako bomo ta material uporabili za svoj venček. Pustili smo domišljiji prosto pot in nastali so prekrasni venčki, ki se jih ne bi branili niti profesionalci.

V dvorani so bili tudi uvozniki pripomočkov za nego stome BBraun, Coloplast in Convatec, ki jih osebe s stomo uporabljamo. Predstavili so nam novosti in nam postregli z informacijami, ki so nam še manjkale v zvezi s posameznimi pripomočki in njihovo uporabo.

Te informacije so bile najbrž še posebej dobrodošle za nove stomistke, ki smo jih člani lepo pozdravili, jim predstavili društvo in jim povedali, da nas je bolezen zbližala in nam kljub vsemu odprla vrata v nepozabne dogodivščine in vesela druženja.

V sosednjem prostoru pa so medicinske sestre iz ZD Šiška izmerile krvni tlak, sladkor, trigliceride, holesterol. Rezultati meritev so pokazali, da bo treba kakšen grižljajček sladkega manj, pa tudi porcije bo treba zmanjšati. Sicer to ni ravno dobra popotnica v veseli december, a zdravje je na prvem mestu.

Ker pa ni zdravo, da izpuščamo obroke in zdravniki celo priporočajo, da si občasno privoščimo kak kozarček rujnega, smo z veseljem pojedli malico, nekateri pa smo nazdravili tudi z žlahtno kapljico.


GALERIJA