Invalidsko društvo oseb s stomo
14. November 2017

Temeljni postopki oživljanja in EAKIN pripomočki

V torek, 14. 11. 2017 smo ob 10.00 uri v prostorih društva na Parmovi organizirali delavnico temeljnih postopkov oživljanja in predstavitve novih pripomočkov za nego stome proizvajalca Eakin.

Predstavniki podjetja MiDS d.o.o. (iHelp), gospodje Andraž Ogorevc, Damir Madžarovič in Hristo Hristov so vodili delavnico – seminar, ki je namenjena izobraževanju ljudi, da postanejo prvi posredovalci pomoči do prihoda reševalcev.

V teoretičnem delu so opisali, kaj se zgodi ob infarktu, zastoju srca in drugih situacijah, ki tako ogrozijo človekovo življenje, da je za njegovo preživetje pomembna vsaka sekunda. Glede na to, da zaradi bolezni srca in ožilja na svetu vsakih 40 sekund umre ena oseba, je znanje, kako ukrepati, več kot potrebno. Prikazali so nam tudi delovanje mobilne aplikacije iHELP za SOS alarmiranje v primeru nujne medicinske pomoči in nam predstavili delovanje iHELP mreže defibrilatorjev (AED) v Sloveniji.

V praktičnem delu delavnice smo se učili ravnati z defibrilatorjem in izvajati masažo srca. Učili smo se, kako reagirati – mirno pristopiti k prizadetemu, preveriti, ali se odziva, ali diha, na glas zaklicati »Na pomoč!«, poklicati na številko 112 in dispečerju razložiti, v kakšnem stanju je oseba, ki potrebuje nujno medicinsko pomoč in natančno povedati, kako se do nje pride.

Namen delavnice je bil, da bi se znebili strahu in negotovosti v primeru, če bi se znašli v situaciji, ko bi morali koga oživljati. Hkrati smo na lutki lahko preizkusili in se naučili, kako je treba izvesti določene prijeme, koliko je treba pritisniti in pihniti, da je oživljanje res učinkovito. Možnost preizkušanja tega, kar smo se naučili v teoriji, je zlata vredna. Ob vajah pa so se nam porajala tudi nova vprašanja, na katera so nam izvajalci delavnice natančno odgovorili in nam prijeme tudi nazorno pokazali.

Po zelo kratki pavzi pa nam je gospod Boris Cerar iz podjetja Medistar, uvoznika za Eakin predstavil Eakinove nove pripomočke za nego stome. Predstavil je novosti in povedal, kako te novosti vplivajo na uporabo pripomočkov. Bilo je veliko vprašanj, na katera je gospod Cerar prijazno odgovoril, vzel pa si je tudi čas za individualno svetovanje posameznikom, ki so jih pripomočki Eakin še posebej zanimali.

Po delavnici in predstavitvi smo imeli malico, ob kateri smo se sproščeno pogovarjali o vsem, kar smo izvedeli in izkusili. Ugotovili pa smo tudi, da bi morali imeti takih delavnic, kjer se naučiš toliko koristnega, še več. Oboroženi z novim znanjem smo se zadovoljno odpravili domov.


GALERIJA