Invalidsko društvo oseb s stomo
10. November 2017

Srečanje prostovoljcev ILCO Slovenije

Zveza ILCO Slovenje je v Šmarjeških toplicah organizirala tridnevno srečanje prostovoljcev vseh šestih ILCO društev. Ta srečanja so zelo pomembna, saj se prostovoljci med letom srečamo z veliko novo operiranimi in njihovimi svojci in seveda različnimi situacijami. Tako si lahko izmenjamo izkušnje in se posvetujemo s predavatelji.

Prvi dan smo imeli popoldne srečanje in intervizijo.

Drugi dan dopoldne in po kosilu je bilo predavanje na temo Integriteta in zdravo spoštovanje, ki sta nujna za zdrav odnos do sebe in drugih. Predavala nam je gospa Nevenka Črnko, univ. prof. razrednega pouka in mednarodna predavateljica na Inštitutu za družino. Popoldne je bilo namenjeno individualnim posvetovanjem s psihologinjo.
Zvečer smo se odpeljali v zidanico, kjer smo imeli večerjo z družabnim večerom.

Zadnji dan, v nedeljo, smo imeli predavanje in na temo Pravice do medicinskih pripomočkov za oskrbo stome, ki ga je vodila gospa Alenka Franko Hren, univ. dipl. upr. org. iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Predstavila je statistiko porabe pripomočkov v Sloveniji, pravilnik o minimalnih standardih, pravilnik za predpisovanju pripomočkov in še kar nekaj stvari o pripomočkih za nego stome, ki jih ureja ZZZS. Po predavanju se je razvila kar pestra diskusija, saj smo osebe s stomo zelo različne, imamo različne potrebe, predvsem pa različno reagiramo na pripomočke, ki jih imamo prilepljene na kožo 24 ur. Nekaterim pripomočki, ki so zagotovljeni in financirani s strani ZZZS ne ustrezajo in jim povzročajo težave s peristomalno kožo, kar je zelo neprijetno in boleče. Tisti, ki jim pripomočki predpisani s strani ZZZS ne ustrezajo, morajo pripomočke, ki jih uporabljajo plačati ali doplačati sami, kar je neke vrste diskriminacija in kršenje njihovih pravic, saj jim ni zagotovljena enaka oskrba kot drugim.

Po predavanju smo si vzeli še nekaj časa za analizo te tridnevne delavnice. Izkazalo se je, da nas večina meni, da bi morali imeti intervizije, supervizije in predavanja vsaj dvakrat letno, če hočemo biti še bolj učinkoviti in uspešni pri zastopanju pravic oseb s stomo in ostalih dejavnostih. Izpostavili smo tudi dejstvo, da bi morali čim prej organizirati izobraževanja za nove prostovoljce, žal pa je seveda vse odvisno od finančnih sredstev Zveze ILCO.

Po intenzivnem dnevu smo še malo poklepetali, se odpravili na kosilo in se odpeljali domov.


GALERIJA