Invalidsko društvo oseb s stomo
11. October 2017

Na 30. Obletnici ILCO POLJSKE

Na povabilo Poljskega tovarištva stomistov POL ILKO smo se v imenu Zveze ILCO Slovenije, ILCO Ljubljane in ILCO Gorenjske štirje člani udeležili slavnostne prireditve ob 30. obletnici, ki je trajala od 13. do 15. oktobra 2017. Obletnica je bila v mestu Poznan, kjer je bilo društvo ILKO na Poljskem ustanovljeno in začelo s svojim delovanjem.

Slovenski predstavniki Irena, Renata, Nataša in Zoran smo se na dolgo pot proti Poljski odpravili v sredo, 11. 10. ob 7-ih zjutraj, v Poznan pa smo prispeli šele ob 22.30 uri. Utrujeni in lačni smo najprej znosili prtljago v hotelske sobe in se odpravili iskat kaj za pod zob. Na srečo smo našli lokal, ki je še delal in kjer smo si lahko privoščili pizzo in pomfri. Zjutraj smo malo dlje počivali, po zajtrku pa smo se odpravili na ogled mesta, ki se je zavlekel do poznega popoldneva.

V petek, 13.10., se je po kosilu pričela svečana slovesnost s kulturnim programom. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki iz Avstrije, Češke, Slovaške, Bosne, Srbije in novi predsednik EOA iz Islandije. Tu so bili tudi kirurgi, predstavniki proizvajalcev pripomočkov in drugi.

POL ILKO ima kar 20 kantonov – društev in iz vsakega je prišlo nekaj predstavnikov, tako da nas je bilo kar precej čez 100.

Slavnostni govor je imel predsednik Andrzej Piwowarski, ki je povzel 30 let uspešnega delovanja. Govorili so tudi kirurgi in člani, ki so sodelovali pri ustanovitvi. Podelili so priznanja in plakete članom za uspešno delo. Gostje smo dali darila in nagovorili člane. Zvečer pa smo imeli gala večerjo, ob kateri smo se pogovarjali o delovanjih društev po drugih državah in Poljski, seveda se pa tudi pozabavali in zaplesali.

Naslednji dan, v soboto, so nam gostitelji takoj po zajtrku organizirali ogled dvorca in gradu. Res je bilo lepo veliko zgodovine in zanimivosti v tem kratkem dnevu. Zvečer ob večerji smo imeli prijetne sproščene pogovore. Rahlo utrujeni smo odšli spat, saj so nam za naslednji dan pripravili ogled Poznana.

V nedeljo smo se takoj po zajtrku  odpravili s tramvajem v mesto, ker smo se želeli izogniti prometnim zastojem, saj je bil v Poznanu ravno ta dan maraton.

Mesto Poznan je eno najstarejših in največjih mest na Poljskem in je glavno mesto Velikopoljskega vojvodstva z okoli 600 000 prebivalcev. Leži ob reki Varta in ima bogato zgodovino, veliko cerkva, spomenikov in gradov. Ogledali smo si grad, z grajskega stolpa pa smo imeli razgled nad celim mestom. Občudovali smo stare ulice, trg z mestno hišo (Ratusz) in katedralo. Pozno popoldne smo se vrnili v hotel na pozno kosilo. Poslovili smo se od gostiteljev, ki so odšli vsak na svoj dom, mi pa k počitku, saj nas je naslednji dan čakala dolga pot. Po zajtrku smo znosili prtljago v kombi in se odpeljali proti domu. Po kar naporni vožnji smo ob 2.15 uri srečno prispeli na Parmovo 53 v Ljubljano, kjer je sedež Invalidskega društva ILCO Ljubljana.


GALERIJA