Invalidsko društvo oseb s stomo
22. June 2017

Izmenjava izkušenj: Partnerji in predavanje o parastomalni kili

V četrtek, 22. junija, smo se ob 11. 30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju. Najprej smo se po naši stari navadi malce pomudili na terasi, si privoščili kavico in sproščen klepet začinjen z dobro voljo. A tudi tokrat se nismo zbrali le zaradi klepeta, prišli smo, da bi si z ostalimi izmenjali svoje izkušnje o življenju s stomo in da bi na predavanju izvedeli kaj novega.

Tokrat je predavanje o peristomalni kili za nas pripravila medicinska sestra gospa Zdenka Rajovic iz Oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Trbovlje. Pojasnila nam je je, da je operacija pri kateri naredijo stomo velik poseg v telo in zato do konca življenja ne smemo več dvigovati težkih bremen. Seveda pa se med nami vedno najde kdo, ki iz različnih razlogov ne posluša navodil kirurgov in enterostomalnih sester. Mogoče zato, ker se čuti dovolj močnega in se mu stvar, ki si jo želi prenesti ne zdi težka ali pa ker s svojimi prošnjami za pomoč ne želi biti v breme. Ne glede na to, ali prekrške ob dvigovanju težkih bremen delamo zavestno ali nevede, je rezultat takega početja peristomalna kila.
Če se dvigovanju bremen in drugim fizičnim naporom vseeno ne moremo izogniti, je priporočljivo, da nosimo kilni pas, ki abdominalnim mišicam daje oporo in tako ob zmernih obremenitvah preprečuje nastanek oziroma povečanje kile. Žal kilnega pasa ne moremo dobiti na naročilnico kot preventivo, pripada nam šele po nastanku kile.  Če ga hočemo uporabljati zato, da se izognemo nastanku kile, si ga moramo plačati sami.

Udeleženci predavanja so imeli veliko vprašanj, na katera je medicinska sestra gospa Zdenka Rajovic prijazno odgovorila.  

Po predavanju smo imeli razgovore med stomisti in njihovimi partnerji oziroma svojci, ki so potekali sproščeno in brez večjih zadržkov. Pogovarjali smo se o izkušnjah s stomo v vsakodnevnem življenju, o pripomočkih in negi, o zapletih s stomo in drugih situacijah. Pogovori so bili živahni in konstruktivni, zato so bili pomemben vir informacij za vse novo operirane, ki so se nam pridružili na tem srečanju.

Taka srečanja koristijo tako tistim, ki imamo stomo že dalj časa, saj na predavanjih izvemo vedno kaj novega kot tistim, ki se na življenje s stomo šele privajajo, zato že komaj čakamo na novo srečanje.


GALERIJA