Invalidsko društvo oseb s stomo
06. May 2017

Pohod ob žici okupirane Ljubljane

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se  v soboto, 22. aprila 2017, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Tokrat se nas je pod Prulskim mostom zbralo malo manj kot prejšnje leto ampak vseeno nas je bilo 25 iz ILCO društva. Večina se akcije udeleži vsakič, ko poteka: spomladi in jeseni, zato so se med nami stkale že prave prijateljske vezi in zelo pogrešamo vsakega, ki se mu čistilne akcije ne uspe udeležiti. Ker je bila ura šele 9., smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli tudi po »razkužilu« za grlo, ki jih je malo pogrelo.

Letos smo pred čistilno akcijo prisluhnili predavanju gospoda Toma Zupančiča »Kulturna dediščina ob Ljubljanici«. Po zanimivem predavanju smo z veseljem pričakali župana Zorana Jankoviča, ki  nas je z nasmehom pozdravil in nam povedal par spodbudnih besed. Vzel pa si je tudi toliko časa, da se je fotografiral s tistimi, ki so si to želeli.
Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili majice, rokavice in vrečke za smeti. Med pobiranjem smeti od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega se je že pokazalo sonce, ki nas je kar pošteno ogrelo.

V delovni  zagnanosti smo napolnili kar veliko vreč, a vseeno manj kot prejšnja leta. Veseli nas, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni, a žal to še ne pomeni, da čistilne akcije niso potrebne. Še vedno je bilo veliko nemarno odvrženih plastenk, pločevink, plastičnih vrečk in ostale embalaže, našli pa smo celo posteljne vzmetnice in avtomobilske gume. Žal se bojimo, da naše vreče za smeti ob čistilnih akcijah še dolgo ne bojo ostale prazne.

Zbrane odpadke smo odvrgli v zato pripravljene smetiščne zabojnike. Ob povratku je sledila skupinska fotografija, nato smo  se ustavili, da se malo odpočijemo in poplaknemo žejna usta v  lokalu Bueno bar.

Po Poljanski ulici smo se ob 12.50 uri  vrnili k Turističnem društvu Ljubljanica pod Prulski most, kjer nas je pričakala malica. Za dobro voljo je tudi letos s kitaro in pesmijo poskrbel Bogdan Smrke, ki je v ples ponesel nekaj zagretih plesalcev. Kdor je želel pa se je lahko z ladjico odpeljal do mesta in nazaj.

Ob prijetnem vzdušju smo se dobre volje, da smo naredili nekaj dobrega zase in za okolje, poslovili in odšli v lep sončen dan novim dogodivščinam naproti.


GALERIJA