Invalidsko društvo oseb s stomo
31. January 2017

»Urostoma, spolnost in spolni odnosi« - asist. Bojan Štrus, dr.med.

V torek, 31. januarja, smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predavanje na temo  »Urostoma, spolnost in spolni odnosi«, ki ga je za nas pripravil asist. Bojan Štrus, dr.med. predstojnik KO za urologijo UKC Ljubljana.

Najprej nam je nazorno predstavil, kako poteka operacija in izpeljava urostome, kako so sečevodi in del tankega črevesa speljani na trebušno steno in odprtino v njej – stomo in kakšne komplikacije se lahko pojavijo. Na kratko nam je razložil tudi o cistoplastikah in rezervoarjih za urin.

Govoril je tudi o posledicah cistektomije, ki se kažejo v motnjah elektrolitov, motnjah erekcije pri moškem, težave s spolnostjo pri ženski (kratka in/ali ozka vagina), občutki partnerjevega nesprejemanja, psihološki zadržki v spolnosti (strah, manjši seksualni užitek). Predstavil nam je terapije ob teh težavah: PDE 5 inhibitorji, vakumska črpalka, intrakavernozne injekcije, implantacija penis proteze, edukacija in psihološka podpora. Povedal nam je tudi, da se je število operacij, pri katerih naredijo urostomo občutno povečalo.
Po tem res poučnem predavanju smo imeli veliko vprašanj, na katera nam je dr. Štrus dal konkretne odgovore. Veliko vprašanj pa je ostalo neodgovorjenih, saj nas je moral dr. Štrus zaradi drugih obveznosti zapustiti. Mi pa smo še kar nekaj časa premlevali stvari, ki nam jih je povedal in ugotovili, da veliko stvari nismo vedeli in da smo se spet veliko novega naučili, zato si želimo še več takih strokovnih predavanj z različnih področij.


GALERIJA