Invalidsko društvo oseb s stomo
13. December 2018

Delavnice ročnih spretnosti in predstavitev pripomočkov za nego stome

Zima je že pokazala zobe: zavel je mraz in dobili smo že prvo pošiljko snega. Začel pa se je tudi bolj prijeten del tega letnega časa – adventni čas. Zato smo se v ljubljanskem društvu ILCO odločili, da je spet čas, da preverimo svoje zdravstveno stanje, razmigamo okorele prste in smisel za estetiko ter se seznanimo z novostmi, ki jih ponujajo različni proizvajalci pripomočkov za oskrbo stome. Kot vedno nas je naš predsednik Zoran toplo sprejel in nam zaželel čim boljše izvide, veliko navdiha in koristnih informacij.
Mentorici delavnice ročnih spretnosti, Nada in Marija, sta s sabo prinesli veliko materiala. Tokrat smo izdelovali božične zvezde iz papirja in v delovni vnemi smo porabili vse do zadnjega koščka materiala. Ko smo si po opravljenem delu ogledovali naše izdelke, smo bili očarani nad lepoto in mojstrsko izdelavo. Skorajda nismo mogli verjeti, da so izdelki res plod dela naših rok, ne pa kakšnega aranžerskega profesionalca.

V dvorani so bili tudi naši uvozniki z materialom za nego stome: BBraun, Coloplast, Convatec, Dansac in novi Welland medical. Predstavili so nekatere novosti in nam pojasnili podrobnosti o uporabi, s katerimi še nismo bili seznanjeni.

Ta dan je bil poseben tudi zato, ker so med nas prišle nove stomistke, ki smo se jih resnično razveselili. Predstavili smo jim naše društvo, jim pripovedovali o naših druženjih in o novi življenjski poti, na katero nas je pripeljala bolezen in operacija. Dejstvo je, da bi najbrž živeli popolnoma drugače, če ne bi zboleli, a hkrati ne bi spoznali toliko zanimivih in prijaznih ljudi, s katerimi lažje prebrodimo tegobe življenja s stomo – bolezen nas je zbližala.

Nato smo poprijeli za vilice in z dobrim tekom pojedli malico. Nekateri smo si privoščili še kozarček vina in se predali dobremu vzdušju, sproščenim pogovorom in dobri volji.

Ko smo se naklepetali, smo pospravili smo dvorano in se s svojimi izdelki veselo odpravili proti domu.


GALERIJA