Invalidsko društvo oseb s stomo
04. December 2018

Izmenjave izkušenj ter predstavitev pripomočkov za nego stome

V torek, 04. 12. 2018, smo ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju. Dobro razpoloženi smo na terasi poklepetali ob kavi, potem pa smo se odpravili v gostišče, kjer nas je že čakala Klavdija Ronchi, predstavnica podjetja Thomy F. E., ki zastopa podjetje Welland Medical.

Welland Medical je nov ponudnik pripomočkov za stomo. Njegova posebnost je inovativna linija Aurum. Prednost te linije izdelkov je, da je podloga, s katero pritrdimo pripomoček na območje okoli stome, prekrita z manuka medom. Ker osebe s stomo nosimo stomalno vrečko vsak dan in skoraj cel dan (če pa uporabljamo dvodelni komplet, pri katerem lahko zamenjamo samo vrečko, podlogo pa pustimo zalepljeno na peristomalni koži, jo lahko nosimo tudi nepretrgoma več dni), se koža okoli stome lahko vname in nam povzroča veliko bolečih preglavic. Izdelki iz linije Aurum naj bi to preprečili, saj manuka med deluje protimikrobno in protivnetno.

Manuka med je proizvod čebel, ki so se hranile na drevesu manuka na Novi Zelandiji. Že navaden med ima številne zdravilne učinke in ga že tisočletja uporabljajo tudi za zdravljenje ran in vnetij, a manuka med, ki ga čebele nabirajo le v času cvetenja dreves manuka – 4 do 6 tednov na leto, deluje protimikrobno na kar 60 vrst bakterij, virusov in gliv, tudi na tako imenovane »super bakterije«, ki so odporne na večino antibiotikov. V manuka medu je tudi veliko antioksidantov in celo naravno nastali vodikov peroksid, ki ga uporabljamo tudi za razkuževanje.

Gospa Klavdija Ronchi nam je izčrpno predstavila prednosti njihovih izdelkov ter nam razložila, kako se jih uporablja. Seveda je prijazno odgovorila na vsa naša vprašanja.
Po predstavitvi smo nekaj časa namenili medsebojnim pogovorom in izmenjavi izkušenj, saj so se srečanja udeležili tudi novo operirani in njihovi svojci, ki so jim naše izkušnje neprecenljiv informacij.
Pogovarjali smo se o dostopnosti in dobavi pripomočkov. Zadovoljno smo ugotovili, da imamo v Sloveniji veliko dobaviteljev različnih proizvajalcev pripomočkov za oskrbo stome, ki se jim je pridružil še Welland Medical, zato smo prepričani, da vsak med nami lahko najde pripomoček, ki mu najbolj ustreza. Novo operiranim osebam s stomo priporočamo, da preizkusijo več pripomočkov in tako najdejo takega, ki jim popolnoma ustreza. Le tako se bojo izognili neprijetnostim, ki jih prinaša razdražena in vneta peristomalna koža.

Privoščili smo si tudi kosilo, na katerem smo nadaljevali pogovore. Lepo je deliti izkušnje, še lepše je, ko pomislimo, da se kmalu spet vidimo na katerem izmed naših dogodkov.


GALERIJA