Invalidsko društvo oseb s stomo
18. October 2018

Strokovno predavanje »Kako krepimo imunski sistem s pomočjo Ayurvede«, aktivno plavanje v Termah Laško in razgovori z stomisti in svojci

Čeprav je bilo letos tako imenovano babje leto, je vseeno prišla jesen, ki je naravo odela v zlato rjave tone in se pokazala v vsej svoji lepoti.

V četrtek, 18. oktobra, smo se zbrali na Parmovi 53, kjer je sedež enega najprijetnejših društev: našega Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Ob 8. uri smo se odpeljali proti že zelo znani destinaciji – Termam Laško. Med potjo smo se nekajkrat ustavili, da smo pobrali prijatelje, s katerimi smo bili dogovorjeni. Ustavili smo se tudi na kavici na Trojanah, nato pa smo pot nadaljevali proti Zasavju, kamor smo šli še po naše zasavske člane, ki so nas že nestrpno čakali. Tudi v termah so nas že pričakovali, zato smo se kar hitro odpravili v predavalnico, kjer smo imeli predavanje o Ayurvedi.

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, izvaja pa se tudi v drugih delih sveta kot oblika komplementarne in alternativne medicine zdravilstva. Beseda »ayurveda« je v sanskrtu sestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni življenje in »veda«, kar pomeni znanje ali znanost.
Človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

V dvorani sta nas pričakala dva nasmejana obraza, to je bil predavatelj doktor Ayurvede gospod Ajtih Chaprakani Somarjan iz Indije. Govoril je o uporabi raznih zelišč zakaj, kdaj in kako jih uporabljati, imunskem sistemu, fizični aktivnosti, prehrani in kako to vse skupaj povezano deluje na naš organizem in zdravje. Prevajal pa nam je Peter Reberšek vodja wellnessa, ki nam je vsako besedo zelo lepo prevedel in pojasnil, zakaj gre.

Po zanimivem in izčrpnem predavanju smo odšli na dobro kosilo, od tam pa na kopanje. Nekateri smo bili malo razočarani, saj tokrat zunanji bazen in savne niso obratovali. A triurno namakanje v termalni vodi, nam je vseeno dobro delo in kljub vsemu smo zadovoljno ugotavljali, da smo spet preživeli zanimiv dan.


GALERIJA