Invalidsko društvo oseb s stomo
15. September 2018

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano«

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se v soboto, 15. oktobra 2018, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Pod Prulskim mostom se nas je zbralo 28. Večina udeležencev se čistilne akcije udeležuje spomladi in jeseni, zato smo se srečanja starih prijateljev tudi tokrat zelo razveselili. Ker je bila ura šele 9.00, smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli po »razkužilu« za grlo, ki jih je tudi malo pogrelo.

Kot vsako leto nas je obiskal župan MOL, gospod Zoran Janković. Že njegov nasmeh je spodbuden, s svojim nagovorom pa nam je dal dodatno motivacijo za delo in občutek, da naše delo ni zaman. Vzel si je tudi nekaj časa za vse tiste, ki so se želeli fotografirati z njim.

Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili majice, rokavice in vrečke za smeti. Med pobiranjem odpadkov od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega, nas je sonce kar pošteno segrelo, saj se je temperatura dvignila skoraj do 25 stopinj Celzija.

V delovni zagnanosti smo napolnili veliko vreč, a vseeno manj kot prejšnja leta. Veseli nas, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni, a žal to še ne pomeni, da čistilne akcije niso potrebne. Še vedno je bilo precej nemarno odvrženih plastenk, pločevink, plastičnih vrečk in ostale embalaže. Ob čistilnih akcijah vedno znova ugotavljamo, da naše vreče za smeti po čiščenju žal še dolgo ne bodo ostale prazne.

Zbrane odpadke smo odvrgli v pripravljene zabojnike. Ob povratku je sledila skupinska fotografija, nato smo se ustavili v Afrika lounge baru, da se odžejamo in se odpočijemo.

Ko smo si povrnili moči, smo se po Poljanski ulici vrnili pod Prulski most, kjer nam je ob 13.00 uri Turistično društvo Ljubljanica pripravilo odličen golaž. Za dobro voljo je tudi letos s kitaro in pesmijo poskrbel Bogdan Smrke. Z veselimi takti je v ples zavrtel nekaj plesalcev, nekateri pa so druženje nadaljevali na ladjici, ki jih je popeljala do mesta in nazaj.

Vedno znova ugotavljamo, da nam v prijetnem vzdušju ni težko pobirati odpadkov z bregov Ljubljanice. Poleg tega pa smo po čistilni akciji vedno zelo ponosni, zadovoljni in polni energije, saj vemo, da smo spet naredili nekaj dobrega zase in naše okolje.


GALERIJA