Invalidsko društvo oseb s stomo
09. June 2018

Vseslovensko srečanje oseb s stomo na Otočcu

Vseslovensko srečanje oseb s stomo je namenjeno vsem, ki smo vključeni v različna ILCO društva po Sloveniji. Komaj smo čakali, da se bomo spet sestali s prijatelji od vsepovsod, s katerimi se nismo videli in slišali že celo leto – od svečanega dogodka ob obletnici Zveze ILCO. Zato smo se ob 8. uri z avtobusom s Parmove ulice odpeljali na Otočec. Tu nas je pričakala dobrodošlica s kavo in piškoti. Ob prijetnem kramljanju smo počakali še ostale. Na srečanje smo prišli s kar petimi avtobusi in številnimi osebnimi avtomobili, tako da se nas je zbralo kar precej čez tristo.

Srečanje je zelo pomembno, ker se spet srečamo, spoznamo nove osebe s stomo in predvsem zato, da skupaj poiščemo odgovore na razna vprašanja, na katera si sami ne znamo odgovoriti.

Vsako leto uživamo v pestrem in zanimivem programu. Najprej nas je vse lepo pozdravil predsednik Zveze ILCO Ivan Mrevlje. V pozdravnem govoru se je dotaknil tudi pripomočkov za oskrbo stome, ZZZS-ja, financiranja s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki za zdaj še zagotavlja stabilno, trajno in avtonomno financiranje iz namenskih javnih sredstev. Zaželel nam lep program in prijetno druženje.

Na koncu govora je povabil voditeljico kulture pri Zvezi ILCO Slovenije, Ireno Kalan, ki nam je predstavila program in izvajalce.

Ansambel Kerlci v zasedbi Matej, Grega, Marko, Mitja, Tomaž, David in Manca so nam uprizorili glasbeno predstavo »Mamina zgodba«, ki so jo sestavili sami, in to v gorenjskem narečju. Predstava se začne, ko se mladi Janez z dežele poda v Ljubljano na lov za dekletom. Spozna mlado dekle, pričneta hoditi, se poročita in dobita otroka. Skozi celotno zgodbo pa Janez poskrbi za veliko zabavnih prigod in smeha, ki ga popestrijo ansambla Avsenik, znane slovenske popevke, pop in jazz stvaritve tako slovenskih kot tujih avtorjev.

Predstava je bila profesionalno speljana in odigrana. pošteno smo se nasmejali in bili smo iskreno navdušeni, zato aplavz na koncu predstave ni in ni ponehal.

Po kratki pavzi je vodja športa pri Zvezi ILCO Slovenije, Zoran Terglav, podelil pokale za kegljanje, streljanje z zračno puško in pikado skupinsko, pomagala pa sta mu Irena Kalan in Ivan Mrevlje. Za zaključek podelitve so najprej športniki nazdravili s penino, pridružili pa so se jim tudi ostali člani.
Sledilo je kosilo, nato pa so člani ansambla Kerlci poskrbeli za glasbo, ob kateri smo vsi zaplesali in se družili do poznih popoldanskih ur.

Prireditev je še en lep kamenček, ki smo ga dodali v mozaik našega življenja, tako smo na lepo sončno soboto vsi uživali v predstavi, pogovoru, plesu in glasbi.


GALERIJA