Invalidsko društvo oseb s stomo
16. January 2018

Apiterapija

V torek, 16. januarja, smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predavanje na temo »Vse o apiterapiji na drugi način«, ki ga je za nas pripravil apiterapevt Silvester Resinovič, sodelovala je tudi apiterapevtka Nika Pengal.

Apiterapija pomeni krepitev zdravja in preprečevanje, lajšanje in zdravljenje zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih. Apiterapijo sestavlja 7 elementov: surovi med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji vosek, čebelji strup in mikroklima v čebelnjaku.

Silvester nam je podrobno razložil vsak element posebej.

Med

V prvi vrsti se uporablja kot idealno energijsko hranilo. Zaradi vsebnosti antioksidantov, baktericidnih, bakteriostatičnih in virostatičnih lastnosti pa ga uporabljamo pri prehladnih obolenjih, obolenjih dihal, prebavil in obolenjih ter poškodbah kože. Splošno znana je njegova vloga v lepotne namene, znano pa je tudi, da ugodno vpliva na celjenje opeklin, ran in odrgnin, omogoča pa tudi boljši spanec. Uporablja se samostojno ali v kombinaciji z drugimi čebeljimi pridelki in zelišči, lahko tudi v obliki injekcij in infuzij.

Propolis

je zmes smol, balzamov, eteričnih olj in cvetnega prahu. Zaradi različnih sestavin deluje proti mikrobom, virusom in vnetjem. Vsebuje pinocembrin in mešanico eteričnih olj, kar mu daje lastnosti lokalnega anestetika. Nekatere izmed sestavin mu omogočajo protitumorsko delovanje, zato v zadnjem času znanstveniki raziskujejo uspešnost propolisa pri zaviranju rakastih obolenj. Uporablja se tudi pri premagovanju prehladnih obolenj, preprečevanju in zdravljenju vnetij sluznice ustne votline, dlesni in žrela ter za pospeševanje celjenja ran in odrgnin.

Cvetni prah

Vsebuje 40 do 42 odstotkov beljakovin, aminokisline, nukleinske kisline, ogljikove hidrate, vitamine B-kompleksa, folno kislino, minerale in hormone. Vse te sestavine so uravnotežene v idealnem naravnem razmerju in kakovostno dopolnjujejo nezadostno prehrano. Cvetni prah kot naravni stimulator dviguje življenjsko močin spodbuja telesno aktivnost.

Matični mleček

ima izjemno bogato in raznovrstno sestavo, zaradi česar je izvrstno naravno in uravnoteženo prehransko dopolnilo ter zdravilo. Vsebuje beljakovine, lipide, sladkorje ter številne minerale in vitamine. Deluje protimikrobno in antioksidativno. Izboljšuje koncentracijo, povečuje življenjsko moč, odpornost organizma, zavira procese staranja ...

Čebelji vosek

se pri apiterapiji v glavnem uporablja kot strd (pomešan z medom) za žvečenje pri vnetjih ustne votline, grla in obolenjih požiralnika ter želodca. Je tudi sestavina medicinskih krem in različnih kozmetičnih preparatov (krem, emulzij, balzamov za ustnice).

Številne prestižne znamke sirov in drugih živil ovijajo izdelke v ovoj iz čebeljega voska.

Čebelji strup

vsebuje biološko zelo aktivne sestavine (melitin, peptid, apamin, hialuronidaze, dopamin in adolapin). Deluje protibolečinsko, razširja ožilje, deluje protivnetno, najnovejša znanstvena spoznanja pa potrjujejo njegov citostatični učinek (zaviralni učinek na rast rakastih tumorjev). Uporablja se v različnih pripravkih (mazila, kreme, injekcije) za zdravljenje različnih bolezni, kot so: kronična bolečina, multipla skleroza, spondilitis, vsi tipi artritisa, različna vnetja, težave s srcem, za odpravljanje brazgotin po zacelitvi ran. Čebelji strup se zadnje čase vse bolj aktivno uporablja v sodobni medicinski znanosti.

Mikroklima čebelnjaka

izjemno ugodno vpliva na človekovo psihofizično počutje. Nekaj ur v čebelnjaku, kjer vdihavamo aerosol (zrak, nasičen z eteričnimi vonji), in pozitivni energetski naboj v neposredni bližini čebelje družine krepita imunski sistem, ugodno vplivata na obolenja dihal, zmanjšujeta stresno simptomatiko in dvigujeta splošno počutje. Slovenci smo prednikom lahko hvaležni, da so ustvarili čebelnjak, ki ustrezno prilagojen predstavlja idealno lokacijo za izvajanje apiterapije.

Po tem res poučnem in izčrpnem predavanju nam je tudi Nika povedala veliko zanimivega o pripravah, učinkih, raznih mešanicah medu in o različnih kakovostih čebeljih pridelkov.

Po predavanjih smo imeli veliko vprašanj, na katera sta nam Silvester in Nika strokovno in konkretno odgovarjala. Nika je prinesla še nekaj svojih proizvodov, da so si lahko naši člani naredili zalogo čebeljih proizvodov, s pomočjo katerih, bodo lažje kljubovali boleznim in bodo zimo preživeli zdravi ter polni energije.
Ko sta predavatelja odšla, smo si udeleženci predavanj vzeli še nekaj časa za skupno premlevanje tega, kar smo izvedeli. Ugotovili smo, da veliko stvari nismo vedeli in da smo se spet naučili nečesa novega, zato si želimo še več takih strokovnih predavanj z različnih področij.


GALERIJA