Invalidsko društvo oseb s stomo
03. April 2019

Razpoznavanje nujnih bolezenskih stanj

V sredo, 3. marca, smo organizirali predavanje »Razpoznavanje nujnih bolezenskih stanj«, ki ga je vodila zdravnica Tonja Gomzi Hrabar. Predavanje je bilo še toliko bolj posebno, saj je s sabo pripeljala prav posebnega pomočnika – reševalnega psa.

Čeprav smo se pogovarjali o zahtvnih temah, je bilo vzdušje prijetno. Zdravnica nam je pojasnila simptome različnih bolezenskih stanj, ki prizadenejo različne notranje organe in dele telesa, od glave, ožilja, želodca, črevesja, krvnega tlaka, sladkorja, oči … Pri vsakem bolezenskem stanju nam je pojasnila, v katerih primerih je nujno poklicati reševalce na telefonsko številko 112, kdaj je dovolj, da sami odidemo na urgenco in kateri bolezenski znaki niso življenjsko ogrožajoči in lahko mirno počakamo ter kasneje obiščemo osebnega zdravnika.
Velikokrat ljudje hitijo na urgenco, ko to ni potrebno in se čudijo, zakaj morajo tako dolgo čakati. Prav tako pa nekateri ne vedo, kdaj je nujno, da pokličejo na številko 112.

Med predavanjem, ki je kar prehitro minilo, smo imeli seveda številna vprašanja, na katera smo dobili strokovna in jasna pojasnila, zato smo se spet veliko novega naučili.

Po predavanju smo se še malo pogovorili in se še posebej posvetili novim osebm s stomo, ki so pred kratkim stopile na pot življenja s stomo. Potem smo si privoščili malico in se zadovoljno odpravili domov.


GALERIJA