Invalidsko društvo oseb s stomo
30. August 2014

Pohod na Cerje v organizaciji Ilco zveze

Zveza ILCO Slovenije je za člane ILCO društev organizirala prijetni pohod na Cerje na krasu. Tako smo se v soboto 30.08.2014 zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in se vsi dobro razpoloženi odpeljali po avtocesti proti Krasu. S hitre ceste pri cestninski postaji Šempeter smo se odpeljali proti Mirnu in pot nadaljevali proti Opatjemu Selu. Najzahodnejši slovenski vrh, Cerje, bi komaj opazili, če ne bi bili pred nekaj leti na njej postavili ogromnega (obrambnega stolpa) - »POMNIKA BRANITELJEM SLOVENSKE ZEMLJE«.
Ustavili smo se na parkirišču, kjer smo se srečali še z drugimi člani društev iz: Dolenjske, Gorenjske, Maribora, Primorske, Prekmurja in Slovenj Gradca. Člani iz Goriškega društva so pripravili prigrizke, sladice vseh vrst, pa tudi dobre pijače ni manjkalo, tako smo se veliko lažje odpravili na pohod na Cerje.
Še pred odhodom pa nam je gospod Aldo Marušič povedal nekaj o zgodovini te poti, da so do Cerja že vsaj od začetka prve svetovne vojne vodile makadamske ceste (na teh hribih so se bile nekatere najbolj krvavih bitk soške fronte), kar smo z zanimanjem poslušali. Pešpot pred nami je potekala po sledeh bitke iz 1. svetovne vojne in nas vodila po neporaščenih pobočjih proti spomeniku Cerje. Ko smo končno dosegli vrh, nas je tam pričakala vodička, s katero smo si ogledali Borojevićev prestol in vsa nadstropja POMNIKA z zelo nazornim prikazom prve svetovne vojne. S Cerja je bil čudovit razgled na Vipavsko dolino, Goriško, Čaven in Sveto goro, v ozadju pa smo zaradi lepega vremena opazovali tudi Julijske Alpe. Spust do avtobusov je bil veliko manj naporen. Ko smo se vkrcali na avtobus, so nam že krulili želodčki. Odpeljali smo se do gostilne Tabor v Kostanjevico na Krasu, kjer so nas postregli z obilnim kosilom, v pokušino pa so nam dali še nekaj rezin kraškega pršuta. Pohod na Cerje je zaznamoval tudi podpis pogodbe, s katerim je Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije predala svoje prostore na Parmovi 53, invalidskemu društvu ILCO Ljubljana. Pogodbo sta podpisala gospod FRANC KAUČIČ, predsednik Zveze Invalidskih društev ILCO Slovenije in gospod ZORAN TERGLAV, predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Sedaj nas čaka le še postopek vpisa v zemljiško knjigo.
Druženje smo zaključili s skupno fotografijo, nato pa se odpeljali proti domu.
GALERIJA