Invalidsko društvo oseb s stomo
14. September 2019

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano«

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se  v soboto, 14. septembra 2019, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Pod Prulskim mostom se nas je tokrat zbralo 28. Večina udeležencev se čistilne akcije udeležuje spomladi in jeseni, zato smo se srečanja starih prijateljev tudi tokrat zelo razveselili. Ker je bila ura šele 9.00, smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli po »razkužilu« za grlo, ki jih je tudi malo pogrelo.

Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili majice, rokavice in vrečke za smeti. Med pobiranjem odpadkov od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega, nas je sonce kar pošteno segrelo, saj se je temperatura dvignila skoraj do 25 stopinj Celzija.

V delovni  zagnanosti smo napolnili veliko vreč, vendar manj kot prejšnja leta. Veseli nas, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni, a žal to še ne pomeni, da čistilne akcije niso potrebne. Še vedno je bilo precej odvrženih plastenk, pločevink, plastičnih vrečk in ostale embalaže. Tokrat smo na veliko razočaranje spet našli že uporabljene medicinske igle in injekcije. Ob čistilnih akcijah, ki jih izvajamo spomladi in jeseni, vedno znova ugotovimo, da še dolgo ne bomo doživeli čistilne akcije, na kateri bi naše vreče za smeti ostale prazne.

Zbrane odpadke smo odvrgli v za to pripravljene zabojnike. Ob povratku smo si vzeli čas za skupinsko fotografiranje, nato pa smo se ustavili v Afrika lounge baru, kjer smo se odžejali in si malo odpočili.  

Ko smo si povrnili moči, smo se po Poljanski ulici vrnili pod Prulski most, kjer nam je ob 13.00 uri Turistično društvo Ljubljanica pripravilo odličen golaž. Za dobro voljo je tudi letos s kitaro in pesmijo poskrbel Bogdan Smrke. S poskočnim takti je v ples zavrtel nekaj plesalcev, nekateri pa so druženje nadaljevali na ladjici, ki jih je popeljala do mesta in nazaj.

Vedno znova ugotavljamo, da nam v prijetnem vzdušju ni težko pobirati odpadkov z bregov Ljubljanice. Poleg tega pa smo po čistilni akciji vedno zelo ponosni, zadovoljni in polni energije, saj vemo, da smo spet naredili nekaj dobrega zase in naše okolje.


GALERIJA