Invalidsko društvo oseb s stomo
13. July 2019

Letovanje 2019: Moj mir – Savudrija, Bašanija

Čeprav med letom doživimo marsikaj lepega in se veliko družimo, nam pogled vseeno večkrat uide na koledar, na katerem preverjamo, koliko časa nas še loči do društvenega rehabilitacijskega letovanja v letovišču Moj mir.

Tokrat smo dopust preživljali skupaj že sedmo leto zapored. Tudi letos se nam je pridružilo nekaj članov iz ILCO Gorenjske in Koroške in Turističnega društva Ljubljanica.

Tako smo se 13. julija obsijani s soncem in polni pričakovanj odpravili na popotovanje do Savudrije.

Tokrat z nami ni bilo predsednika Zorana, saj je bil v bolnišnici. Vseeno pa je poskrbel, da sta njegovi namestnici Renata in Ksenija dobro vedeli, kaj morata narediti, zato sta takoj uredili prijave in prevzeli ključe. Med tem smo ostali zložili stvari iz avtobusa, nekateri pa so na kavici počakali, da so njihove bungalove počistili in jih pripravili zanje. Med čakanjem so se odpravili na sprehod, na katerem so med drugim preverili stanje plaže, bazena in morja. Spet so nas razveselilil z novico, da je morje še vedno mokro in slano. Tako smo prešerno nasmejani in razigrani zaplavali v brezskrbne dneve, ki so jih popestrili dobra hrana in skupne dejavnosti. Osebe s stomo res znamo uživati življenje. A letos je bil užitek pomešan z grenkobo, saj smo zelo pogrešali našega Zorana. Zato smo bili neizmerno veseli, ko se nam je tri dni kasneje pridružil ves nasmejan in dobre volje. Ugotovil je, da sta njegovi namestnici odlično opravili zadane naloge in se tudi sam preprustil brezskrbnemu uživanju.

Vmes je naša Renata praznovala rojstni dan in seveda ni šlo brez presenečenj, petja in veselih voščil. Pika na i je bilo tudi to, da smo imeli na isti dan naš tradicionalni ILCO-v piknik.

Nismo pa samo veseljačili in lenarili. Poskrbeli smo tudi za svoje zdravje, saj smo imeli organizirane različne dejavnosti: telovadbo, športne igre, merjenje krvnega tlaka in pa seveda športni ribolov. Prvič pa smo organizirali turnir v »balincanju« - prstometu. To so bila strastna tekmovanja s strogimi in natančnimi sodniki in zelo razgretimi navijači.

Seveda je sedem dni minilo prehitro in prva skupina letovalcev je morala domov.  20. julija je bila menjava. Prihod nove skupine smo pričakali z dobrodošlico in skupinskim slikanjem. Ni manjkalo objemov ter poizvedovanj, kako je doma v naših krajih in obratno, kako smo se imeli mi ...

Prva skupina se je odpeljala v Slovenijo, druga pa je dala »možgane na off« in začela uživati. Seveda tudi v tem tednu ni manjkalo različnih dejavnosti in aktivnosti, tako kot v prvi izmeni. Tudi v tej izmeni smo organizirali piknik in turnir v »balincanju« - prstometu in sicer v mešanih parih.

Prehitro je minil tudi drugi teden našega rehabilitacijskega letovanja. Po nas je prišel avtobus, nas spotoma odpeljal na kosilo v kmečki turizem Hudičevec, nato pa smo polni novih moči odšli domov.

Potrditev, da je naše letovanje res prijetno, je tudi dejstvo, da se je več kot polovica letošnjih dopustnikov že prijavila za rehabilitacijsko letovanje 2020. To nas izjemno veseli, veseli pa bomo tudi koga novega!

Vsi prisotni se zahvaljujemo našemu ZORANU za organizacijo idiličnega na dopusta. Zoran hvala in naslednje leto ponovi naš skupni dopust.


GALERIJA