Invalidsko društvo oseb s stomo
12. November 2019

PREDSTAVITEV PRIPOMOČKOV ZA NEGO STOME – Bbraun, IZMENJAVE IZKUŠENJ MED STOMISTI

V torek, 12. 11. 2019, smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju, kjer smo sestali s člani zasavske sekcije našega društva.

Sledila je predstavitev novosti proizvajalca pripomočkov BBraun, ki nam jih je predstavila Ana Zdešar predstavnica podjetja Medis, ki je slovenski uvoznik teh pripomočkov. Predstavila nam je različne pripomočke za nego stome, nas seznanila z nekaterimi novostmi in nam pokazala, kako se z njimi rokuje. Seveda se je prijazno posvetila tudi vsem našim vprašanjem.

Po predstavitvi nam je eneterostomalna medicinska sestra Zdenka Rajovic s kirurškega oddelka Bolnišnice Trbovlje povedala katere pripomočke za oskrbo stome uporabljajo v bolnišnici. Predstavila nam je tudi, kako učijo novo operirane osebe, ki dobijo stomo.  

Nato smo še pogovarjali in si izmenjevali izkušnje  - osebe s stomo med sabo, marsikaj pa je zanimalo tudi naše partnerje in svojce, ki so se nam pridružili na srečanju. Posebno pozornost smo seveda namenili novo operiranim osebam s stomo, ki se šele privajajo na novo življenje. Razgovori so potekali sproščeno, z veliko vprašanji in zaključki. Diskusije so bile živahne in konstruktivne.

Dotaknili smo se tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat veliko različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za oskrbo stome, kar je zelo pozitivno. Sebe s stomo imamo različno občutljivo kožo, naš pripomoček pa je nanjo prilepljen cel dan. Naša koža na »lepilo« na pripomočku različno reagira. Nekaterim določen pripomoček zelo ustreza, drugim pa koža okrog stome pordi, jih srbi in se celo vname, zato je zelo pomembno, da imamo možnost menjave pripomočkov, da lahko najdemo takega, ki nam popolnoma ustreza. To nam daje občutek varnosti, saj vemo, da nam pripomoček ne bo povzročil nevšečnosti s kožo in da se ne bo odlepil ali kako drugače prepustil izločke. Že tako imamo težave s sprejemanjem svoje nove podobe in smo zaradi tega pogosto nesamozavestni, zadržani ali pa nas je celo strah, ker ne vemo, kako nas bodo ljudje sprejeli. Prav zato morajo biti pripomočki za oskrbo stome kvalitetni in tako rekoč brezhibni ter dostopni vsem osebam s stomo.  

Dan smo zaključili s kosilom, ki smo ga začinili z dobro voljo in sproščenim klepetanjem v prijetni družbi.

Z novimi informacijami smo se odpravili vsak na svoj dom.


GALERIJA