Invalidsko društvo oseb s stomo
19. June 2020

STROKOVNO PREDAVANJE, ŠPORT in PIKNIK

V petek, 19. junija, smo organizirali predavanje »Srečno in zdravo življenje«, ki ga je vodila Tonja Gomzi Hrabar, dr. med..

Zdravnica nam je razložila evolucijo zob in prebavil od pradavnine do danes. Predstavila nam je tudi človekova prehranjevalne navade in poudarila, da smo ljudje že od pradavnine vsejedi. Povedala je, da moramo jesti raznoliko hrano, več obrokov na dan. Podarila je, da je danes hrana slabše kakovosti, v njej ni toliko hranil, kot je bilo to v asu naših prednikov. Dotaknila se je tudi naše odpornosti – ste vedeli, da je prav od zdravja našega črevesja odvisno, kako zdravi bomo? Mikrobiota predstavlja več kot 80 % našega imunskega sistema. Zato je tudi od tega odvisno, kako odporni smo na bolezni. Zdravnica nam je predstavila epidemije različnih nalezljivih bolezni v preteklosti ter se s tem navezala na trenutni Covid-19.

Seveda smo imeli precej vprašanj, tako v zvezi s prehrano, kot s Covid-19. Dobili smo strokovna in jasna pojasnila, zato smo se spet veliko novega naučili. Po predavanju je bilo kar nekaj individualnih vprašanj, za kar si je zdravnica tudi vzela čas.

Po predavanju smo izvajali tudi meritve krvnega tlaka, imeli razgovore med osebami s stomo, svojci in prostovoljci.

Prostovoljci smo si izmenjali izkušnje o delu, obiskih na domu in v bolnišnicah. Ugotovili smo, da je bilo v času karantene veliko klicev, predvsem psihološkega značaja, saj je karantena za marsikoga predstavljala izziv in žal tudi izvor različnih stisk.

Organizirali smo tudi nekaj rekreativnih športnih dejavnosti: balinanje (prstomet), petanko, badminton, tako da smo poskrbeli tudi za športni duh.

Na dogodku se nam je pridružilo nekaj članov invalidskega športnega društva Ditra.

Ksenija je organizirala rekreativno zabavno igrico, z žara, za katerega je skrbel Jovo pa je že pošteno dišalo. Ko smo poskrbeli za želodčke, pa so člani pripravili presenečenje za predsednika Zorana, ki je imel aprila med karanteno 60. rojstni dan. Prinesli so veliko čokoladno torto (po njegovem okusu) in prečudovito čestitko, seveda pa so mu tudi zapeli.

Naše druženje se je nadaljevalo do poznega popoldneva. Ni ga prekinila niti 20-minutna nevihta. Premaknili smo se na teraso pod streho, pobrisali klopi in mize in nadaljevali z druženjem.

Bil je res čudovit, aktiven, prelep dan.


GALERIJA