Invalidsko društvo oseb s stomo
18. July 2020

Rehabilitacijsko letovanje 2020 v Umagu

Letos nam je med izolacijo zaradi epidemije koronavirusa pogled še večkrat zašel na poletne mesece na koledarju, saj smo pogrešali družbo vedno nasmejanih članov našega društva.  Na koledar pa smo pogledovali tudi zaradi skrbi, saj nas je bilo strah, da bo naše vsakoletno letovanje odpadlo. A na srečo ni. Tako smo letos letovali že osmo leto zapored.

Na Hrvaškem manj gostov in nekatera letovišča sploh niso odprla svojih vrat. Tako je bilo tudi z letoviščem Moj mir, zato smo letos letovali v Stelli Maris.

  1. julija smo se odpeljali iz oblačne in hladne Ljubljane in se polni pričakovanj odpravili na popotovanje do Umaga. Zoran in Janez sta se na pot odpravila malo prej, da sta preverila, kje bomo nastanjeni. Med urejanjem še zadnjih formalnosti so nekateri že zlagali stvari iz avtobusa, drugi pa so na kavici počakali, da so njihove apartmaje počistili in pripravili zanje. Seveda pa niso pozabili preveriti, kakšna sta plaža in bazen. Najbolj pa so nas razveselili z novico, da je morje tudi letos mokro in slano.

Vreme je bilo za razliko od Ljubljane sončno in temperatura zraka je že dosegla 29 stopinj.

Tako smo zaplavali v brezskrbne dneve, ki so jih popestrili dobra hrana in skupne dejavnosti.

Nismo pa samo lenarili. Poskrbeli smo tudi za svoje zdravje, saj smo imeli organizirane različne dejavnosti: jutranjo telovadbo, športne igre, merjenje krvnega tlaka, predavanje in pa seveda športni ribolov.

Naši ribiči z nalovljenimi ribami letos niso mogli popestriti počitniškega jedilnika, saj ulov ni bil preveč uspešen.

Imeli smo tudi predavanje oziroma okroglo mizo o stomi in pripomočkih v vročih poletnih dneh. Predavanje in razgovore je vodila Dragica Tomc, vms., ET., ki se ji ob tej priložnosti tudi zahvaljujemo za predavanje in vse odgovore na naša vprašanja.

Organizirali smo tudi Razgovore med stomisti, partnerji in otroki.

Sedem dni je minilo prehitro in prva skupina letovalcev je morala domov. Prihod nove skupine, 20. smo pričakali z dobrodošlico in skupinskim slikanjem.  Stari letoviščarji smo radovedno poizvedovali, kako je doma, novi letoviščarji pa so spraševali o našem dopustu. Prva skupina se je odpeljala v Slovenijo, druga pa je dala »možgane na off« in začela uživati. Tudi v tem tednu smo imeli veliko različnih dejavnosti in aktivnosti, tako kot v prvi izmeni. Organizirali smo piknik in turnir v »balincanju« - prstometu v mešanih parih. Izvedli smo meritve krvnega tlaka, organizirali razgovore, na žalost pa nismo mogli izvesti predavanja, saj Dragica ni mogla priti zaradi obveznosti v službi

Tudi drugi teden našega rehabilitacijskega letovanja je minil prehitro. Po nas je prišel avtobus, nas spotoma odpeljal na kosilo v kmečki turizem Hudičevec, nato pa smo polni novih moči odšli domov.

Potrditev, da je naše letovanje res prijetno, je tudi dejstvo, da se je več kot polovica letošnjih dopustnikov že prijavila za rehabilitacijsko letovanje 2021, ki ga bomo organizirali, če nam bodo koronavirusne razmere in ukrepi dopuščali.   

Vsi se že veselimo 9. letovanja in se najlepše zahvaljujemo našemu predsedniku Zoranu za organizacijo idiličnega in brezskrbnega dopusta.

 


GALERIJA