Invalidsko društvo oseb s stomo
20. August 2020

POHOD OD RAKOVEGA ŠKOCJANA NA SLIVNICO

V četrtek, 20. avgusta 2020, smo v okviru posebnega socialnega programa na državni ravni organizirali enodnevni pohod na Slivnico. Pohoda se je udeležilo 42 pohodnikov. Ob 7.30 smo se zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in se z avtobusom odpeljali proti Cerknici. Spotoma smo pobrali še nekaj naših članov, na Uncu pa vodnika Igorja.

A tokrat nismo šli samo na pohod. Pod vodstvom Igorja smo si spotoma ogledali naravne znamenitosti Rakovega Škocjana, med drugim veliki in mali naravni most. Izvedeli smo veliko novih stvari, od zgodovine jam, vrtač, pokrajine, kako so ljudje v teh krajih živeli v preteklosti, o velikih in malih živalih, ki živijo na tem področju. Prvi del pohoda in ogledov je z malico trajal štiri ure.

Nato smo se z avtobusom odpravili čez Cerknico proti Slivnici. Nekateri so na vrh Slivnice podali že peš iz Cerknice, drugi pa je avtobus zapeljal bližje Slivnici.

Vrh Slivnice (1114 m) so dosegli vsi pohodniki, z malo pomoči celo članica Monika s hojco, saj čaka operacijo kolkov.

Z vrha smo se spustili do razgledne točke, kjer nam je vodnik Igor veliko povedal o Slivnici in Cerkniškem jezeru. Povedal nam je tudi nekaj zgodbic in seveda ni pozabil na cerkniško znamenitost – čarovnice, ki se po ljudskem izročilu zbirajo prav na Slivnici.  

Odpravili smo se v Planinski dom na Slivnici, kjer nam je osebje postreglo šilce kratkega, odličen ričet z mesom in sladico. Zelo smo uživali na čistem zraku in sončnih žarkih.

Na ploščadi pred domom smo organizirali tekmovanje, prvič na višini 1075 m, v balincanju (prstometu) in v žoganju. Na veliko presenečenje se je tekmovanja udeležila večina pohodnikov. Tekmovali so zelo zavzeto, borbeno, z dobro voljo in predvsem »fer«.

Čas pred in po kosilu smo izkoristili tudi za pogovore med stomisti, svojci in otroki. Pogovarjali smo se o naših izkušnjah.

V poznih popoldanskih urah smo se odpravili še na Bloško jezero, kjer smo se popolnoma sprostili in osvobodili misli ter se naužili zraka in čudovite pokrajine.

Sončen dan, čudovito vzdušje in enkraten program so nas spravili v dobro voljo, zato je bilo pozitivne energije za izvoz. Ob 19. uri smo se prijetno utrujeni, a zadovoljni z lepo preživetim dnevom, z avtobusom odpravili proti Ljubljani in nato vsak proti svojemu domu.

Vsi se zahvaljujemo Zoranu za čudovito organiziran dan.


GALERIJA