Invalidsko društvo oseb s stomo
19. September 2020

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano«

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se  v soboto, 19. septembra 2020, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Spomladanska akcija, ki bi jo morali izvesti aprila je zaradi karantene ob epidemiji koronavirusne bolezni odpadla. Upoštevanje ukrepov za preprečevanje virusa in pazljivost, saj smo rizična skupina, sta bila glavna vzroka, da se nas je tokrat pod Prulskim mostom zbralo samo 14.  Seveda smo se držali priporočil in navodil NIJZ. Ker je bila ura šele 9.00, smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli po »razkužilu« za grlo, ki jih je tudi malo pogrelo.

Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili rokavice in vrečke za smeti. Med pobiranjem odpadkov od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega, nas je sonce kar pošteno segrelo.

Žal se karantena in omejitev gibanja na količini nemarno odvrženih odpadkov sploh ne pozna. Že ustaljenim plastenkam, pločevinkam in nakupovalnim vrečkam so se zdaj pridružile tudi zaščitne maske. V delovni  zagnanosti smo napolnili veliko vreč in ponovno ugotovili, da so čistilne akcije še kako potrebne, če hočemo imeti čisto okolje.

Zbrane odpadke smo odvrgli v za to pripravljene zabojnike. Ob povratku smo si vzeli čas za skupinsko fotografiranje, nato pa smo se ustavili v Afrika lounge baru, kjer smo se odžejali in si malo odpočili. 

Ko smo si povrnili moči, smo se po Poljanski ulici vrnili pod Prulski most, kjer nam je ob 12.00 uri Turistično društvo Ljubljanica pripravilo odličen golaž. Letos zaradi korone nismo imeli glasbe in plesa, a smo kar sami zapeli nekaj pesmi in se veselo družili, pogovarjali in si tudi svetovali. Nekateri pa so druženje nadaljevali na ladjici, ki jih je popeljala do mesta in nazaj.

Vedno znova ugotavljamo, da nam v prijetnem vzdušju ni težko pobirati odpadkov z bregov Ljubljanice. Poleg tega pa smo po čistilni akciji vedno zelo ponosni, zadovoljni in polni energije, saj vemo, da smo spet naredili nekaj dobrega zase in naše okolje.

 

 


GALERIJA