Invalidsko društvo oseb s stomo
24. April 2021

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano«

Sobota, 24. april 2021, je bila prav poseben dan, saj smo organizirali prvi dogodek našega društva po tem, ko so oktobra 2020 začeli veljati strožji ukrepi za preprečevanje koronavirusne bolezni. Po pol leta nedruženja smo se člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana udeležili čistilne akcije, ki jo je organiziralo Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let.

Dogodek je bil, ob upoštevanju vseh pravil in ukrepov, drugačen kot prejšnja leta.

Zbrali smo se ob 9.30 pod prulskim mostom, kjer so nam postregli s kavico, nekateri pa so posegli po »razkužilu« za grlo, ki jih je tudi malo pogrelo. Razdalji, maskam in ukrepom navkljub, je bilo naše srečanje zelo srčno, pozitivno, polno veselja in naravnost navdušujoče.

Ko se je navdušenje, da se vidimo v živo malce poleglo, so nam organizatorji razdelili rokavice, vrečke za smeti, sendviče in vodo, ker se letos zaradi ukrepov po akciji nismo smeli vrniti in se družiti pod mostom. Sledila je še skupinsko fotografiranje in odšli smo v akcijo po našem že poznanem rajonu od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega. Med pobiranjem odpadkov nas je sonce kar pošteno segrelo.

Žal se omejitev gibanja na količini nemarno odvrženih odpadkov ne pozna. Že ustaljenim nemarno odvrženim plastenkam, pločevinkam in nakupovalnim vrečkam so se zdaj pridružile tudi zaščitne maske. V delovni  zagnanosti smo z odpadki napolnili veliko vreč in ponovno ugotovili, da so čistilne akcije še kako potrebne, če hočemo imeti čisto okolje.

Zbrane odpadke smo odvrgli v pripravljene zabojnike. Ob povratku smo si še enkrat vzeli čas za skupinsko fotografiranje, nato pa smo se ustavili pred Afrika lounge barom, kjer smo se odžejali in si malo odpočili. Ker se je letos naša čistilna akcija zaključila tu, smo se od daleč poslovili, si pomahali in odšli vsak proti svojemu domu.

Vedno znova ugotavljamo, da nam v prijetnem vzdušju ni težko pobirati odpadkov z bregov Ljubljanice in Grubarjevega prekopa. Poleg tega pa smo po čistilni akciji vedno zelo ponosni, zadovoljni in polni energije, saj vemo, da smo spet naredili nekaj dobrega zase in naše okolje.


GALERIJA