Invalidsko društvo oseb s stomo
12. June 2021

Ribniško Pohorje – pohodi, strokovna predavanja, šport, predstavitve pripomočkov, Meritve krvnega tlaka…

V soboto smo po namestitvi v apartmaje imeli v restavraciji meritve krvnega tlaka in spoznavne urice vseh udeležencev.  Po večerji pa še pogovore med osebami s stomo, ker je bilo z nami pet novih oseb s stomo. Pogovarjali smo se zelo dolgo, a je bil pogovor za vse koristen. V prostih urah so si nekateri ogledali Ribnico na Pohorju. Zvečer smo še malo posedeli na terasi potem pa smo se odpravili k počitku.

Drugi dan smo imeli dan športnih aktivnosti in tekmovanj. Pridružilo so se nam je nekaj članov Društva laringektomiranih in Invalidskega športnega društva Ditra. Tekmovali smo v balinanju, prstometu, metu krogle v daljavo, lokostrelstvu, petanki. Vreme je bilo čudovito, dobre volje, športne zagnanosti in pozitivne energije pa zvrhan koš. Po uspešnih aktivnostih smo imeli popoldanski piknik in druženje. Zvečer pa je imel predsednik Zoran izpoved o njegovem doživljanju kome in »potepanju« po onostranstvu.

Tretji dan smo imeli strokovno predavanje o akutnih in kroničnih ranah, kako jih negujemo, zdravimo in oskrbujemo, kdaj jih lahko oskrbimo sami in kdaj moramo k zdravniku. Predavateljici Suzani Majcen Dvoršak, dipl. m. s., ET, univ.dipl. org., smo zastavili ogromno vprašanj, na katere je odgovorila razumljivo in strokovno.  Po predavanju smo imeli meritve krvnega tlaka, nato pa predstavitve pripomočkov za nego in oskrbo stome treh različnih proizvajalcev.

Ob 14. uri smo se z vodičem Danilom odpravili na pohod do Ribniškega jezera na Pohorju. Občudovali smo čudovito pokrajino, nato pa smo se podali še do Ribniške koče, kjer nas je čakalo nekaj članov, ki niso mogli z nami na daljši pohod. Tu smo si spočili, se naužili svežega zraka in sončnih žarkov. Ob povratku nas je pričakala večerja, nato smo še pozno v noč ležerno počivali na travniku pred restavracijo, se pogovarjali in uživali v prelepem večeru.

Četrti dan smo se po zajtrku odpravili na ogled nekaj kilometrov oddaljenega Josipdola. Po kratkem pohodu skozi gozd, smo se ustavili v cerkvici, nato pa nadaljevali pot skozi drevored. Spotoma smo videli, kako pri nas uspešno rastejo 3 sekvoje (mamutova drevesa), si ogledali muzej na prostem in kako so včasih izdelovali steklo in steklene izdelke, kopali rudo in kamnine, izdelovali kocke iz granita, sekali in obdelovali les. Vse to nam je nazorno predstavil vodič Danijel. Potem smo se vrnili v našo bazo na Ribniško Pohorje, kjer smo imeli meritve krvnega tlaka. Toda zaželeli smo si še več dogodivščin, zato smo se odpravili še na nekaj kilometrov oddaljen Janževski vrh, kjer smo se v okolici cerkve naužili energije na energetskih točkah. Od tam smo imeli tudi čudovit razgled po dolini in sosednjih hribih.  Po večerji smo na predvečer rojstnega dne našega Jožeta spili kozarček vinčka, prijazno osebje restavracije, pa mu je speklo simbolično tortico. Vsi smo se v prijetni družbi nas udeležencev, domačinov in gostiteljev ob pogovorih in dobri volji še dolgo zadržali zunaj pod šotorom in na terasi.

Peti dan smo po zajtrku posedeli na terasi, spili kavico, spakirali naše stvari, se poslovili od prijaznih domačinov in se odpravili proti avtobusu.

Vsi udeleženci so bili nad petdnevnim bivanjem na Ribniškem Pohorju navdušeni. Prevzela jih je prelepa narava in pa dobra organizacija in potek dogodkov.

Vsi so bili dobre volje, polni pozitivne energije, zato so izrazili željo, da bivanje na Pohorju ponovimo v prihodnjem letu.

Vsi so se zahvalili Zoranu za idejo za to destinacijo, organizacijo in raznovrstnost dnevnih dogodkov ter Kseniji za neutrudno dnevno pomoč pri vseh dnevnih dogodkih in pri organizaciji.


GALERIJA