Invalidsko društvo oseb s stomo
23. June 2021

Na tečaju govora pri Društvu laringektomiranih Slovenije

V sredo, 23. 6. 2021, sva imela s podpredsednico našega društva Renato sestanek v Izoli za končne dogovore za naše rehabilitacijsko letovanje v Bašaniji – Moj mir.

V Izoli je bilo tudi Društvo laringektomiranih, ki je za svoje člane organiziralo govorni tečaj. Laringektomirani so osebe z dihalno stomo, ki so jo dobili zaradi operacije grla, glasilk ipd.

Na povabilo predsednika laringektomiranih, gospoda Ivana Košaka, sva se tudi midva z Renato udeležila dela tečaja. Priključila sva se mu ravno, ko so pričeli s posebnimi ogrevalnimi vajami vratnih in obraznih mišic, ki so zelo pomembne za govor in vaje. Gospod mag. Mladen Jeličić, spec. klin. logoped nama je predstavil  sedemdnevni tečaj govora in povedal, da društvo laringektomiranih ta program izvaja že 35 let, on sam pa z društvom strokovno sodeluje že 25 let. Povedal je tudi, da laringektomirana oseba s stomo potrebuje od približno enega do leta in pol, da se ponovno nauči govoriti. Proces je za vsakega posameznika psihološko zelo naporen, zato mora imeti oseba z dihalno stomo močno željo in voljo, da se nauči novega načina govorjenja.

Črt je med vajami naredil posnetek, ki si ga bomo lahko ogledali na enem izmed naših dogodkov.

Sotrpinom z dihalno stomo pa lahko rečem samo: »Vsaka vam čast!«

 

Po tečaju smo se si privoščili malo sprostitvenega kopanja v prijetnem in še vedno slanem morju.


GALERIJA