Invalidsko društvo oseb s stomo
27. June 2021

Jezera okoli Velenja

Na povabilo Društva laringektomiranih Slovenija se je predsednik Zoran udeležil pohoda po okolici Šaleške doline oziroma okrog treh jezer: Škalskega, Velenjskega in Družmirskega jezera, ki so nastala zaradi izkopavanja lignita v Šaleški dolini.

Po kavici in  malici smo pohod pričeli v Gaberkah. Po kratkem vzponu smo prišli na vrh hriba, kjer se je 500 m stran že pričela izgradnja hitre ceste od Šentruperta do Koroške.
Pot smo nadaljevali po ugrezninskem območju, kjer smo z vrha videli Velenjsko
in Družmirsko jezero. Z nepozabno kuliso v ozadju: Paški Kozjak, Koželj in Jakec nad Velenjem, proti jugu Gora Oljka, pa Kamniško Savinjske Alpe, Golte, tudi Peca in na zahodu Uršlja gora. Hrib, po katerem smo hodili pa hitro izginja, saj material vozijo na nasip med obema jezeroma. Velenjsko jezero je namreč precej višje in če bi voda predrla nasip, bi preko Družmirskega jezera poplavila mesto Šoštanj. Pot smo nadaljevali mimo Škal do Škalskega jezera. Tu smo si v ribiškem domu privoščili krajši počitek in osvežitev. Nadaljevali smo proti Velenjskemu jezeru. Ogledali smo si nov prireditveni prostor, kjer se oziroma se bodo dogajali tako športno rekreacijski dogodki kot tudi kulturne prireditve. Sprehodili smo se ob velenjski plaži in naprej po urejeni pešpoti do Družmirskega jezera, ob katerem so veliki kupi premoga. Tako smo prišli do Šoštanja, kjer se pot obrne spet proti Gaberkam. Tistim, ki so zaradi dolge poti »omagali«, smo priskrbeli prevoz in se odpeljali proti Gaberkam, kjer so nam prijazni domačini člani Društva laringektomiranih na kmetiji pripravili čudovit golaž in sladice.

Med pohodom in pavzami smo si izmenjali nekaj izkušenj, se pogovorili o različnosti naših invalidnosti in situacijah, s katerimi moramo živeti.

Bil je res čudovit dan, rahlo naporen, a v čudoviti družbi polni dobre volje in pozitivizma je vse lažje.


GALERIJA