Invalidsko društvo oseb s stomo
18. August 2021

Predavanje »Zdrava prehrana«, aktivno plavanje, kulturni program, piknik

V sredo, 18. avgusta, smo se ob 8. uri zbrali na Parmovi ulici in z avtobusom odpeljali proti Šmarješkim toplicam.

Dan smo pričeli s predavanjem o zdravi in uravnoteženi prehrani, ki ga je vodila gospa Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. Poudarila je raznovrstnost hrane, pogostost hranjenja ter dejstvo, da moramo uživati predvsem veliko raznobarvne zelenjave. Prav tako moramo paziti na količino zaužite hrane pri obrokih.  Hranila (ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vitamine, minerale in ostale sekundarne komponente) moramo v pravem razmerju v prvi vrsti dobiti predvsem iz hrane. Le pri določenih boleznih ali specifičnih potrebah zaradi zdravstvenega stanja se priporoča še prehransko dopolnilo.

Posamezno živilo vsebuje le nekatera hranila in nikakor vseh, zato je nujno, da v naše obroke vključujemo zelo različno hrano. Pogoj, da res dobimo dovolj hranil iz živil, je tudi, da je hrana sezonska (dozorela na soncu), lokalna ter mehansko in termično pravilno pripravljena. Po predavanju je bilo precej vprašanj, tudi individualnih, na katera je gospa Janja prijazno odgovorila.

Po predavanju smo se odpravili v zunanje bazene, kjer smo imel rekreacijsko aktivno plavanje in druženje. Ob bazenu smo  naredili tudi posebno skupinsko sliko. Odločili smo se, da se bomo pogumno fotografirali tako, da lahko vidite, kako je videti stomalna vrečka in kako jo lahko prekrijemo. To je namreč eno najpogostejših vprašanj tistih, ki čakajo na operacijo in novo operiranih, ki jih skrbi, kako se bodo kopali, kako se obleči, da se stomalna vrečka ne bo videla in podobno.  

Vreme smo imeli čudovito, saj temperatura zraka ni presegla 27 stopinj, voda pa je imela 25 stopinj Celzija, tako da smo se lahko pošteno naplavali.

Ob 15. uri smo se odpravili proti prireditvenem prostoru, kjer smo na željo članov zopet organizirali nastope country plesne skupine Bizonke, ki je nastopila v pravih kavbojskih oblekah in nam predstavila različne plese. Pevci ljudskih pesmi Studenček so nam zapeli in zaigrali nekaj veselih viž, ki so nam ogrela srca in nas spravila v dobro voljo.

Višek programa pa je bil ob ponovnem nastopu Bizonk, ki so tokrat nastopile v drugačnih kostumih in odplesale še nekaj zanimivih kavbojskih plesov. Program smo zaključili z večno Avsenikovo Na Golici.

Udeleženci so bili nad ponovnim kulturnim programom navdušeni, saj je bil malce drugačen kot po navadi, nastopajoči pa so s svojo energijo poskrbeli, da nikomur ni bilo žal, da se je dogodka udeležil. Nekateri člani so se naučili tudi nekaj korakov country plesov.

Ker je z žara že pošteno dišalo, smo hitro poskrbeli za želodčke. Ob hrani in pijači smo se prijetno družili in si izmenjali mnenja ter izkušnje z različnih področij.   

Med pogovori in veselim druženjem, je čas spet prehitro tekel: kar naenkrat je bilo že pozno popoldne in tako smo se ob 19. uri odpravili na avtobus in se odpeljali proti domu.


GALERIJA