Invalidsko društvo oseb s stomo
07. August 2021

Srečanje in pohod z društvom laringektomiranih

V soboto, 7. avgust, smo se z nekaterimi našim člani udeležili pohoda na Sveto Kunigundo, ogleda muzeja, piknika in razgovorov, na katerega so nas povabili iz Društva laringektomiranih Slovenije.

Ob prihodu so nas pričakali s kavico in malico. Spoznavali smo se, malce poklepetali, nato pa smo se odpravili na Kunigundo. Ta gora ima več imen. Domačini ji pravijo Gora, mi smo ji rekli Kunigunda, pravijo ji pa tudi Šentjungert.

Narava nam je poklonila lep dan: vroč sončen, brez vetra in dežja. Tako smo po dobri uri dosegli vrh. Z Gore je, kljub njeni skromni višini, lep razgled. Proti vzhodu je hribovit svet proti Vojniku, Šentjurju in na Kozjanskem s Konjiško goro, Bočem in Donačko goro, v bližini pa vidimo naselje Šmartno v Rožni dolini in Šmartinsko jezero. Na jugu je Savinjska dolina s Celjem, Petrovčami, Žalcem in Šempetrom na levem bregu Savinje ter Grižami in Preboldom na desnem bregu, ob vznožju Posavskega hribovja z Maličem, Bukovico, Homom, Gozdnikom, Mrzlico, Golavo, Reško in Veliko planino. Na zahodu vidimo gornji del Savinjske doline proti Braslovčam pod vznožjem Dobrovelj, na severni strani doline pa je Ponikevska planota z Goro Oljko, naprej proti zahodu pa vidimo Menino planino, Veliki Rogac, Raduho in vrhove vzhodnega dela Savinjskih Alp z Ojstrico. Na severni strani je v bližini Paški Kozjak, zadaj pa Uršlja gora in Pohorje.

Spočili smo se, naužili lepe narave, čistega zraka in razgleda ter se odpravili na naše izhodišče. Tu je z žara že prav prijetno dišalo po dobrotah, na mizah so bile slastne sladice, ki so jih spekle nekatere članice društva laringektomiranih.

Ob prijetnem druženju smo si izmenjali nekaj izkušenj, se pogovorili o različnosti naših invalidnosti in situacijah, s katerimi moramo živeti ter o pravkar sprejetem zakonu o povrnitvi nadomestila invalidnine za telesno okvaro.

Bil je res čudovit prijetno aktiven dan preživet v čudoviti družbi, polni dobre volje in pozitivizma.


GALERIJA