Invalidsko društvo oseb s stomo
14. October 2021

Delavnica, meritve in predavanje

V torek,14.10. 21, ob 10. uri smo v dvorani društva organizirali delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka in predavanje psihologinje. Za dobrodošlico nas je prijazno pozdravil naš predsednik Zoran ter nam zaželel lep delovni dan, dobre izvide na meritvah in čim več koristnih informacij.

Dan smo pričeli s predavanjem Renate Močnik, diplomirane psihologinje na temo »Stres in depresija v času Covid-19«. Povedala je, da se je v tem času povečalo število oseb z depresijo, stresom, občutkom nelagodnosti, zaportostjo vase ipd. (po podatkih primerjalne tabele 2019 – 2021). Razložila nam je, kako lahko delno tudi sami vplivamo na ta stanja oziroma jih omilimo. Predlagala je, da ko pri sebi opazimo katerega izmed naštetih stanj, na to opozorimo svojega osebnega zdravnika, saj nas ta lahko napoti na pogovor s posebej za to ustanovljenimi strokovnimi ekipami, ki jih ima vsak zdravstveni dom. Predavanje je bilo zelo koristno, seveda smo spet imeli veliko vprašanj, na katera je psihologinja z veseljem odgovorila.

Po predavanju se je začela delavnica ročnih spretnosti. Vodila jo je mentorica Marija Turk, ki je s seboj prinesla nekaj ustvarjalnega materiala, nekaj smo ga imeli na društvu, nekaj pa so ga prinesli člani. Tokrat smo izdelovali jesenske dekoracije. Vsak je imel svojo zamisel, v katero je vložil veliko svojega truda. Ko so vsi pokazali svoje izdelke, smo si jih občudujoče ogledovali, saj so izgledali, kot da bi jih izdelali profesionalni aranžerji.

Med nas so prišli novi stomisti, ki smo jih sprejeli z lepimi besedami o društvu ter jim povedali vse o naših veselih druženjih in poudarili, da nas je bolezen vse zbližala. Sicer ne moremo ravno reči, da smo veseli, ker smo zboleli, zagotovo pa lahko rečemo, da smo veseli, ker smo dobili novo priložnost, da lahko živimo.

Tudi to še ni vse. Z nami so bile tudi medicinske sestre iz ZD Šiška, ki so nam v sosednjem laboratoriju krvni tlak, sladkor, trigliceride, holesterol. No, rezultati so pokazali, da imamo v življenju mogoče celo malce preveč sladkosti in da malce preveč zares jemljemo izrek »veselo je debelo«. Vseeno pa smo na koncu prijetno preživetega dopoldneva veselo poprijeli za vilice ter s slastjo pojedli malico, tudi kozarček vinčka je dobro del.
Malce smo še poklepetali, potem pa smo zadovoljno odnesli svoje izdelke domov. Poslovili smo se z željo, da bi letos lahko organizirali še eno delavnico ročnih spretnosti, ki bi jo namenili izdelovanju božičnih in novoletnih venčkov in okraskov. svojimi izdelki veselo proti domu v želji, da bi lahko letos izvedli še eno delavnico, kjer bi izdelovali Božične in novoletne okraske in venčke.


GALERIJA