Invalidsko društvo oseb s stomo
31. March 2022

PREDSTAVITEV PRIPOMOČKOV ZA NEGO STOME – EAKIN, PREDAVANJE O STOMI IN IZMENJAVE IZKUŠENJ MED STOMISTI TER SVOJCI

Ob 11.30 smo se zbrali v Gostišču Kum v Zagorju. Člani zasavske sekcije smo se tam zbrali po dolgih dveh letih, saj so naša srečanja zaradi epidemije koronavirusa odpadla.  

Predsednik Invalidskega društvo ILCO Ljubljana, ki vključuje tudi zasavsko sekcijo, Zoran Terglav, je prisotne lepo pozdravil, jih seznanil z novostmi na področjih, ki zanimajo osebe s stomo: priznavanje telesne invalidnosti, pravica do pripomočkov, dejavnosti društva in opisom poteka srečanja.  

Sledila je predstavitev proizvajalca pripomočkov Eakin, ki nam jih je predstavil Boris Cerar, predstavnik podjetja Medistar, ki je slovenski uvoznik teh pripomočkov. Predstavil nam je različne pripomočke za nego stome, nas seznanil z nekaterimi novostmi in nam pokazal, kako se z njimi rokuje. Seveda se je prijazno posvetil tudi vsem našim vprašanjem.

Po predstavitvi je medicinska sestra Zdenka Rajovic s kirurškega oddelka Bolnišnice Trbovlje predavala o stomah. Posebno pozornost namenila pogostim težavam oseb s stomo: vnetju peristomalne kože, spremembah na stomi, peristomalni kili, prehranjevanju in prebavi oseb s stomami in pripomočkih. Povedala je, da imajo vsak mesec stoma ambulanto za posvete in preglede stom. Predstavila nam je tudi, kako učijo novo operirane osebe, ki dobijo stomo. Udeleženci so imeli veliko vprašanj, na katera je konkretno in strokovno odgovorila. Po predavanju pa je imela tudi nekaj individualnih razgovorov.

Nato smo še pogovarjali in si izmenjevali izkušnje – osebe s stomo med sabo, marsikaj pa je zanimalo tudi njihove partnerje in svojce, ki so se nam pridružili na srečanju. Posebno pozornost smo seveda namenili novo operiranim osebam s stomo, ki se šele privajajo na novo življenje. Pogovori so potekali sproščeno, z veliko vprašanji in seveda uporabnimi odgovori.

Dotaknili smo se tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat veliko različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za oskrbo stome, kar je zelo pozitivno. Osebe s stomo imamo različno občutljivo kožo, naš pripomoček pa je nanjo prilepljen cel dan. Naša koža na »lepilo« na pripomočku različno reagira. Nekaterim določen pripomoček zelo ustreza, drugim pa koža okrog stome pordi, srbi in se celo vname, zato je zelo pomembno, da imamo možnost menjave pripomočkov, da lahko najdemo takega, ki nam popolnoma ustreza. To nam daje občutek varnosti, saj vemo, da nam pripomoček ne bo povzročil nevšečnosti s kožo in da se ne bo odlepil ali kako drugače prepustil izločke. Že tako imamo težave s sprejemanjem svoje nove podobe in smo zaradi tega pogosto nesamozavestni, zadržani ali pa nas je celo strah, ker ne vemo, kako nas bodo ljudje sprejeli. Prav zato morajo biti pripomočki za oskrbo stome kvalitetni in tako rekoč brezhibni ter dostopni vsem osebam s stomo.  

Dan smo zaključili s kosilom in ob vižah iz harmonike, na katero je zaigral naš stomist Mirko, mi pa smo tudi zapeli in si nazdravili.

Tako smo dan zaključili z dobro voljo in sproščenim klepetanjem v prijetni družbi.  


GALERIJA