Invalidsko društvo oseb s stomo
07. April 2022

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega tlaka, vzdržljivosti in moči in razgovori med stomisti in svojci

Za dobrodošlico nas je prijazno pozdravil naš predsednik Zoran ter nam zaželel lep delovni dan, dobre izvide na meritvah in čim več koristnih informacij.

Tokrat smo imeli za delavnico kar dva mentorja. Marija Turk je pripravila material za izdelovanje velikonočnih butaric in nam pokazala, kako se jih izdela.  Janez Oblak je prinesel  material za izdelovanje košaric in nekaj polizdelkov, da smo si lahko sami izdelali košarice. Te stare obrti se je naučil od očeta, pozneje pa se je izpopolnjeval skozi izdelavo lastnih košar.

Vsi udeleženi so se lotili izdelave obeh izdelkov. Izdelave so se lotili vestno in zagnano z mislijo na to, da bodo ti izdelki krasili njihov dom med velikonočnimi prazniki.

Med nami so bili tudi novi stomisti, ki smo jih sprejeli z lepimi besedami, jim predstavili društvo in  jim povedali vse o naših veselih druženjih. Poudarili smo, da nas je bolezen vse zbližala. Sicer ne moremo ravno reči, da smo veseli, ker smo zboleli, zagotovo pa lahko rečemo, da smo veseli, ker smo dobili novo priložnost, da lahko živimo. 

Tudi to še ni vse. Z nami so bile tudi medicinske sestre in terapevt iz ZD Šiška, ki so nam v sosednjem prostoru (pisarni) merili krvni tlak, izvedli teste vzdržljivosti (hoje) in moči, izmerili so nam mišično maso in opravili še nekaj drugih meritev. Rezultati so pokazali, da smo v vzdržljivosti večinoma povprečni in nimamo nekih posebnih težav.

Vseeno pa smo na koncu prijetno preživetega dopoldneva veselo poprijeli za vilice ter s slastjo pojedli malico, tudi kozarček vinčka je dobro del.

Malce smo še poklepetali, potem pa smo zadovoljno odnesli svoje izdelke domov. Poslovili smo se z željo, da bi letos lahko organizirali čim več dogodkov in nam korona ne bi več mešala štren.


GALERIJA