Invalidsko društvo oseb s stomo
22. April 2022

Predavanje » Vplivi stresa na psihofizično zdravje «, tehnike sproščanja, ogled muzeja in razgovori

Ob 10-ih smo se zbrali v dvorani našega društva, kjer nas je že čakal naš predsednik Zoran Terglav, ki nam je opisal, kaj bomo počeli in nam zaželel prijeten dan.

Najprej smo prisluhnili predavanju diplomirane psihologinje Renate Močnik »Vplivi stresa na psihofizično zdravje«. Povedala je, da ljudje stres različno doživljamo in se z njim tudi vsak drugače spoprijemamo. Seveda je doživljanje stresa odvisno tudi od same situacije in dogodka, ki je stres sprožil.  Strokovno predavanje je podkrepila z bogatim slikovnim materialom, s pomočjo katerega nam je predstavila razliko med parasimpatetičnim in simpatetičnim živčevjem ter njegovim spreminjanjem med evolucijo. Pokazala nam je, kako so se naši možgani spremenili od pradavnine do danes. Razložila je tudi, kako različna vrsta in naše sprejemanje – doživljanje stresa vpliva na različne telesne organe (slinavka, črevesne bolezni, sladkorna, ožilje, srce…).

Predavanje je bilo koristno. Kot po navadi, smo zastavili nekaj vprašanj, na katera je psihologinja Renata z veseljem odgovorila, nato pa nam je pokazala še nekaj tehnik sproščanja, ki smo jih skupaj preizkusili. Poudarila je, da če želimo doseči rezultate, moramo te tehnike redno izvajati vsaj enkrat na dan.

Po predavanju smo seka peš odpravili do Železniškega muzeja Slovenskih železnic. Tu nas je pričakal naš vodič Mladen Bogič, upokojeni ravnatelj Železniškega muzeja SŽ.

Vodil nas je po delavnicah, ogledali smo si razstavljene parne lokomotive in naš vodič je za vsako povedal od kod je, po katerih progah in kateri tovor je vozila. Pojasnil nam je delovanje različnih naprav in orodij za vzdrževanje tirov. Predstavil nam je kretnice, železniško signalizacijo, ki se razlikuje od prometne, pokazal nam je stare in nove komandne pulte in naprave, ki jih imajo na vseh železniških postajah.

Ogromno smo izvedeli, saj je Mladen pravi železničarski leksikon.  Seveda smo mu postavili nešteto vprašanj, na katera je zavzeto odgovoril in obenem povedal še kakšno zanimivo anekdoto iz železničarskega življenja.

Muzej je res vreden ogleda. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo in številom raznovrstnih muzejskih eksponatov.

Po ogledu smo se vrnili v dvorano društva, kjer smo imeli razgovore med stomisti in svojci, se okrepčali s kosilom in se okrepljeni z novim znanjem odpravili vsak proti svojemu domu.


GALERIJA