Invalidsko društvo oseb s stomo
04. June 2022

Ribniško Pohorje – pohodi, strokovna predavanja, šport, predstavitve pripomočkov, zgodovina, ekskurzije, meritve krvnega tlaka, …

Kmalu po prihodu v apartmaje smo imeli v restavraciji meritve krvnega tlaka, po večerji pa še podrobno predstavitev dogodkov v času bivanja v Ribnici na Pohorju in pogovore med člani društva. Zvečer smo še malo posedeli na terasi, potem pa smo se odpravili k počitku.

Drugi dan, v nedeljo, smo imeli dan športnih aktivnosti in tekmovanj. Tekmovali smo v različnih disciplinah: streljanje z lokom, suvanje krogle, vorteks, prstomet in petanka. V vsaki disciplini sta tekmovala oba spola. Z nami so bili tudi trije predstavniki Invalidskega športnega društva Ditra, ki so nam tekmovanje organizirali in ga tudi vodili. Tekmovanja pa so se udeležili tudi predstavniki Društva laringektomiranih in nekaj članov društva ILCO za Koroško, ki so poskrbeli za kulinarično razvajanje, saj so nam prinesli potice in druge sladke dobrote.  

Vreme je bilo čudovito, dobre volje, športne zagnanosti in pozitivne energije pa zvrhan koš. Tudi naši navijači so bili glasni, da ne govorim o navijaški skupini naših članic, ki jo organizirale na lastno pobudo. Po uspešnih aktivnostih smo imeli podelitev plaket najboljšim nato pa popoldanski piknik in druženje.

Tretji dan smo imeli strokovno predavanje in praktično usposabljanje v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (TPO+AED), ki sta vodila reševalca s Koroške Peter Kordež in Primož Krajnc. Pripeljala sta kar 14 lutk za oživljaje in nekaj defibrilatorjev, tako da smo pod njunim vodstvom in nadzorom vsi aktivno vadili oživljanje in uporabo defibrilatorja.

Po vajah smo imeli še predstavitev pripomočkov za nego stome proizvajalcev Convatec in Welland. Ponovno smo udeležencem izmerili krvni tlak.

Ob 13. uri smo se odpeljali do naše izhodiščne točke doma na Pesniku, od koder smo se odpravili na pohod do gozdarskega muzeja. Poti smo organizirali za vse pohodnike, zato smo razdelili v dve skupini po telesni zmogljivosti in sposobnosti. Pohod se je zaključil s povratkom na dom Pesnik, kamor so se eni vrnili prej, eni pozneje. Vsi so bili navdušeni nad gozdovi, potmi in naravo. Pri domu smo se odžejali, malo družili, seveda tudi skupinsko fotografiranje ni manjkalo. Potem pa smo se vrnili v naše domovanje na Ribnici. Naš vodič Bojan Hartman iz Ribnice na Pohorju, član ILCO Koroške, ki nas je vseskozi vodil, je kar pohvalil naše pohodnike iz obeh skupin.

Četrti dan smo se po zajtrku odpravili na ogled nekaj kilometrov oddaljene obnovljene 200 let stare družinske kovačije pri Kovaču v Janževskem vrhu v Podvelki. Ob prihodu nas je pričakala gostiteljica in vodička Tinca z nekaj zdravilnimi kozarčki kratkega in sokovi. Pripravili so tudi prigrizek z raznimi domačimi namazi in sveže pečenim raznovrstnim kruhom. Tudi kurišče v kovačiji je bilo že zakurjeno in je zelo segrelo prostor. Posedli smo se v kovačiji, Tinca pa nam je predstavila njeno preteklost, povedala nam je, kaj so včasih razni kovači na Pohorju ustvarjali in popravljali, predstavila je stara kovaška orodja in razne priprave za kovanje. Potem nam je dala navodila, kako si lahko naredimo izdelek. V žerjavici smo razgreli različne črke in številke, tako da si je lahko vsak v ploščico vtisnil črko imena, priimka ali hišno številko, kakor si je kdo zamislil.

Ker je bilo lepo vreme, smo v čudoviti pokrajini ob potoku poleg kovačije posedeli na klopeh, se pogovarjali in uživali ter občudovali naše izdelke. Ker je prišel čas odhoda, smo se poslovili od gostiteljice in se odpravili proti novemu cilju.

Z avtobusom smo se odpeljali do kmetije »Tete Lene«, kjer nas je pričakala in pozdravila gostiteljica Urška, oblečena po pohorsko s slamnikom na glavi. Odšli smo v pripravljen prostor, kjer so nas pričakali domači sokovi, Urška pa nam je predstavila zgodovino kmetije in njen razvoj, povedala in pokazala, kaj vse počenjajo na kmetiji, saj imajo tudi apartmaje in glamping. Odpravili smo se do ovc in krav, sproti je veliko povedala o rastlinah in rožicah. Ko smo se vrnili v prostor, so nas pričakale same dobrote: namazi, marmelade …  Urška nam je zaupala nekaj receptov za marmelade, najbolj smo bili pa presenečeni in navdušeni nad smrekovo marmelado. Čas je seveda prehitro minil in morali smo se vrniti v našo Ribnico. Tu nas je že čakala odlična večerja, zvečer pa smo se zavrteli in zapeli ob živi glasbi do poznih nočnih ur. Igrala pasta nam vsem že znani in vsestranski Bojan ter njegov prijatelj Igor.

Peti dan smo se že takoj po zajtrku odpravili do Hudega kota. Potem smo si vodeno ogledali Pahernikove gozdove in Pahernikovo smreko, spomenike (skulpture v gozdu), vseskozi nas je vodila in poučevala o gozdovih  gospa Jerneja z Zavoda za gozdove Slovenje. Povzpeli smo se še do Pahernikovega doma in cerkve Sv. Bolfenka. Tudi za dosego tega cilja smo se pohodniki razdelili v dve skupini po zmogljivosti. Pri domu so nas domačini iz Krajevne skupnosti Hudi kot pošteno razvajali, saj se je že ob prihodu kadilo iz peči in loncev. Priložnostna kuharja Janez in Miha (gozdarja iz Pahernikove ustanove) sta pripravljala gozdarsko malico – friko. Čakala nas je tudi pijača. Po pohodu in toplem vremenu se je prav prilegla. Pozdravila nas je tudi gospa Marija iz KS Hudi kot in domačinka gospa Marica. Friko so nam postregli na prav posebnih krožnikih (1 cm debelih rezancih hloda), jedli pa smo z lesenimi vilicami. Ko smo pojedli, smo si ogledali  film o gozdarjih, pogozdovanju in sonaravnem gospodarjenju in bivanju. Gospa Marija nas je odpeljala še v cerkev Sv. Bolfenka in nam razložila zgodovino in pomen te in ostalih cerkva na severnem Pohorju. Seveda je tudi vse te dogodke organiziral Bojan iz Hudega kota. Odpravili smo se nazaj proti Ribnici, kjer nas je že čakal vodič Danilo, ki nam je razkazal še cerkev sv. Jerneja v Ribnici in samo Ribnico na Pohorju.

Ob povratku v našo restavracijo smo imeli še predavanje oz. predstavitev o zeliščih in zdravilnih rastlinah, ki je vodila Mojca Černe. Po večerji smo vsi uživali na travniku pred apartmaji in lovili zadnje žarke našega zadnjega večera na Pohorju.

Šesti dan smo po zajtrku posedeli na terasi, spili kavico, spakirali stvari, si še enkrat izmerili krvni tlak, se poslovili od prijaznih domačinov in se odpravili proti avtobusu.

Vsi udeleženci so bili nad šestdnevnim bivanjem na Ribniškem Pohorju navdušeni. Prevzela jih je prelepa narav in dobra organizacija dnevnih dogodkov. V restavraciji so nas vsak dan razvajali tudi s pohorskimi specialitetami, tako smo lahko delno spoznali tudi lokalno kulinariko.

Predsednik ILCO Ljubljana Zoran je povedal, da je to zadnji večdnevni obisk severnega Pohorja, saj smo ga v zadnjih dveh letih kar dodobra prečesali.  Prihodnje leto, če bodo finance in zdravje zadovoljive, bomo dogodke organizirali na drugem koncu Slovenije.

Vsi so se zahvalili Zoranu za idejo za to destinacijo, organizacijo in pestrost dogodkov ter vsem aktivnim za neutrudno dnevno pomoč pri vseh dnevnih dogodkih in pri organizaciji.

Prav tako velika zahvala Bojanu Hartmanu za organizacijo, pomoč in sodelovanje na dogodkih.


GALERIJA