Invalidsko društvo oseb s stomo
08. July 2022

POHOD ILCO DRUŠTEV MOSTEC IN NA ROŽNIK

V petek, 08. julija 2022, smo se udeležili enodnevnega pohoda Zveze ILCO Slovenije za vseh 6 ILCO društev. Ob 9.30 smo se zbrali na parkirišču ob Večni poti v Ljubljani (kjer so lahko avtobusi obrnili in odložili udeležence) in se skupaj odpravili peš v Mostec.

Že zjutraj je bilo lepo sončno vreme in po dvajsetih minutah hoje smo prišli v Mostec.

Tam so nas pričakali s šilcem »zdravja« in toplo obaro z žganci. Ko smo se okrepčali, smo še malo poklepetali in se razdelili v dve skupini glede na telesno pripravljenost. Določili smo tudi vodji skupin pohodnikov. Ena skupina se je odpravila na krajši, druga na daljši pohod. Skupaj smo odšli do skakalnic katere so Smučarskega skakalnega kluba Ilirija. Prekrite so z umetno podlogo, kar omogoča skoke tudi poleti. Seveda smo lepo okolje izkoristili za skupinsko fotografiranje. Vodja programa za šport Zoran pa nam je povedal nekaj dejstev o skakalnicah. Presunil nas je podatek o prvi skakalnici, ki je imela doskočišče blizu Bolnišnice dr. Petra Držaja.

Nato se je pohodna skupna podala na Rožnik, ostali pa so se sprehajali po okolici in se nato vrnili v Mostec, kjer so se nekateri pomerili v prstometu (balinčkih), nekateri pa so šli po pešpoti do živalskega vrta.

Pohodniki težje ture so se z Rožnika vrnili okoli 14.30 ure, nekateri bolj, nekateri manj utrujeni. Najprej so si spočili, se odžejali, se pogovorili o poti, povedali še ostalim, kako je bilo na poti in na Rožniku. Vsi udeleženci iz drugih društev so bili presenečeni, da imamo tako lepe sprehajalne poti, gozd in enkratno lokacijo v naravi, kot je Mostec in to skoraj v centru Ljubljane.

Kmalu so vsem že zadišale dobrote z žara in prišel je čas, da smo se pošteno okrepčali, nato pa smo se veselo pogovarjali in si spet izmenjali veliko izkušenj z našimi stomami in pripomočkih za njihovo oskrbo.

Ves čas nam je igral ansambel Bajuk, zato smo lahko tudi zaplesali in zapeli.

Ker smo ob vseh aktivnostih spet porabili veliko energije, so nam popoldan postregli še slastno potico.

Ker smo imeli lep sončen dan in vseskozi čudovito vzdušje z enkratnim programom, smo bili cel dan dobre volje, zato je bilo pozitivne energije za izvoz. V pozno popoldanskih urah pa smo se po prijetno preživetem dnevu zadovoljno odpravili vsak proti svojem domu.


GALERIJA