Invalidsko društvo oseb s stomo
15. October 2022

Čistilna akcija

Z Zvezo prevoznikov po celinskih vodah Slovenije in Turističnim društvom Ljubljanica Trnovo smo organizirali čistilno akcijo.

Ob 9.45 smo se zbrali v Kajak kanu klubu Ljubljana. Tu nas je pričakala kavica in nekaj »kratkega za pogret«.

Tokrat se je čistilne akcije udeležilo kar štirideset članov Društva ILCO Ljubljana s partnerji, otroki in drugimi svojci, zato je bilo vseh udeležencev čez sedemdeset. Seveda smo bili zelo dobre volje, saj nam je druženje v okviru društva vedno v veselje. Čistilnih akcij pa se radi udeležujemo tudi zato, ker s tem naredimo nekaj dobrega za naše okolje.

Po kavici in kratkem druženju so nam organizatorji razdelili rokavice in vrečke za smeti. Po skupinskem fotografiranju, smo se odpravili na teren. Med pobiranjem odpadkov nas je spremljalo sonce, zato nam je delo šlo veliko lažje od rok.

Tudi tokrat smo pobrali veliko odvrženih plastenk, pločevink in nakupovalnih vrečk in še več nemarno odvrženih zaščitnih mask. Napolnili smo precej vreč za odpadke. Na žalost je med ljudmi še vedno veliko nemarnežev, ki odpadke mečejo vsepovprek namesto v smetnjake, zato so čistilne akcije še kako potrebne, če hočemo imeti čisto okolje. Zelo zaskrbljujoče pa je tudi to, da je pod mostovi zelo veliko uporabljenih igel, ki jih uporabniki prepovedanih drog ne pospravijo za sabo. Igle pa so nevarne tudi zato, ker se lahko okužimo s prenosljivimi boleznimi, če se zbodemo.

Zbrane odpadke smo odvrgli v za to pripravljene zabojnike. Ob povratku na izhodiščno točko čistilne akcije smo si vzeli čas za še eno skupinsko fotografiranje, nato pa smo se ustavili v Afrika lounge baru, kjer smo se odžejali in si malo odpočili. 

Ko smo si povrnili moči, smo se po Poljanski ulici vrnili na izhodišče, kjer so nam organizatorji  ob 13.00 uri za malico pripravili za odlično pečenega odojka. Prijetno siti smo se še malo družili, nato pa smo se, zadovoljni z aktivno preživetim dnevom, razšli. Seveda ne brez obljube, da se kmalu spet srečamo.

Predsednik društva
Zoran Terglav


GALERIJA